Čistka starega in prostor za novo

Leto gre h koncu in kaj je najboljše pri tem? Pustiti staro za seboj in narediti prostor za novo. Zato sem se odločila, da naredim čistko starega in prostor za novo. In kje začeti?

Najprej lahko kar pri fizičnih stvareh, doma in v pisarni. Potem pa se lahko lotiš še odnosov. Kateri te osrečujejo, kateri te žalostijo in kateri ti jemljejo energijo? Močno razmisli, zapiši in.. nič hudega, če od kakšnega tudi odideš stran. Lažje bo dihat, verjemi. Ampak začnimo z bolj enostavnimi zadevami.

1. RAČUNALNIK


Predlagam, da se najprej lotiš maila, saj ga verjetno dnevno uporabljaš. Najprej izbriši stvari, ki so v košu, (preveri in izbriši) vsiljeno pošto in se odjavi od novičk, ki ti ne prinašajo nič novega (to so tiste, ki jih zbrišeš, še preden jih prebereš). Verjetno si naročen/a na zelo veliko nepotrebnih obvestil, ki jih v življenju ne rabiš. Jaz gledam na to, kot na reklame, ki jih poštar prinese v nabiralnik. Če jih pogosto gledaš, je večja verjetnost, da boš tudi več zapravil. Ko končaš z maili, se loti namizja, če še ni organizirano, stvari razporedi po mapah, nepotrebne vrzi v koš in ga izprazni. Če imaš voljo, lahko urediš še fotografije, ampak za začetek bo dovolj, če so samo v pravi mapi. Za konec pa, spremeni ozadje. Naj bo nekaj novega!


2. TELEFON


Kdo bi si mislil, ampak tudi telefon si lahko urediš tako, da bo bolj uporaben. Najprej stran s starim - shranjeni stiki, ki ne veš komu pripadajo? Zbriši. Sms-i izpred let? Zbriši. Aplikacije, ki jih ne uporabljaš - zbriši. Slike - prenesi in shrani. Naredi prostor na telefonu za nove. Je zdaj kar malo lažji telefon, ane?


3. STANOVANJE


Vrzi stran vse, česar ne potrebuješ in vse tiste stvari, ki jim je že pretekel rok. Shranjuješ stvari "za vsak slučaj"? Podari stvari, ki jih ne uporabljaš. Najbolje, da greš kar po vrsti po prostorih. Kuhinja, kopalnica, soba, spalnica, shramba. Imaš nekaj samo zato, ker je sentimentalne vrednosti, uporabne pa nima (več)? Take stvari še vedno lahko slikaš in si sliko shraniš za spomin. Zavzame precej manj prostora, ane?


Jaz sem pred kratkim dobila prav konkretno brco v rit, da se spravim odhrčkati. Pa ne samo to, da dejansko preden kupim kakšno novo stvar, premislim. Jo res rabim, jo že imam, jo bom sploh uporabljala, kam jo bom dala? Koliko podvojenih stvari imamo v stanovanju in to takih, ki se sploh ne uporabljajo. Hranimo jih pa zato, ker.. smo tako navajeni? Da nič ne gre stran. Ampak je šlo. In še bo šlo. Največje težave mi delajo šalice, ampak hej, vsak ima svojo šibko točko, ane?


Vse, kar je še uporabno (od kuhinjske opreme, oblačil) sva (in še) bova dala naprej. Kar ne bodo vzeli sorodniki in znanci, bova podarila v dobrodelne namene. Ne, res ne rabiš 50 kozarcev, 3 rezervnih odej, knjig na katerih se nabira prah. Sploh pa ne rabiš okrušenih šalic in nogavic z luknjami. Najhujši je tisti glasek, ki ti govori "Mogoče boš pa to še kdaj rabil/a", pa čeprav veš, da je možnost za ta "kdaj" zelo majhna. Presliši ga, naredi si prostor. Zadihaj.

4. ODNOSI


Najtežje od vseh teh stvari je pogled v odnose, ki jih imaš z drugimi. Kateri te osrečujejo, kateri iz tebe izčrpajo celotno energijo in te celo spravijo v slabo voljo. Za kaj s slednjimi ohranjaš stik, kaj te vleče. Če tega še nisi nikoli naredil/a, je zdaj čas, da se vprašaš, "Kaj dobim, če imam odnos z določeno osebo?" in še težje, "Kaj izgubim, če tak odnos prekinem?" in najpomembneje, "Kaj lahko pridobim - če ohranim odnos ali če ga prekinem?". Ni lahko, res ne. Je pa vredno, ko enkrat narediš tudi tukaj "čistko". Tudi to, da nekdo drug prekine odnos s teboj je seveda povsem mogoče. In včasih samo poskušaš razumeti, zakaj je prišlo do tega. Nič ni narobe, če se včasih poti razidejo in gre vsak svojo smer. V tisto, ki je za njega najbolj smiselna. Težko je iti naprej, ker je drugače, kot smo navajeni. Vsaka stvar izven cone udobja je težka. A zelo verjetno je, da boš s tem, ko boš za seboj pustil/a "težak tovor", lažje nadaljeval/a. Brez slabe vesti, lahkotneje in - srečnejše. Ne boj se spremembe. Kljub temu, da se ti zdi, da nekaj izgubiš, pravzaprav s tem lahko zelo veliko pridobiš.


5. PREGLED LETA


Ko končaš s čistko, torej, ko se znebiš vsega nepotrebnega, ki ti ne koristi ali te tlači dol, naredi pregled starega leta, potem pa razmisli še o tem, kaj si želiš v prihodnje. Zapisuješ dnevnik? Če ga še ne, je to super priložnost, da začneš pisati. Pogledati nazaj, zapisati, kaj je bilo ok, za kaj si hvaležen/a, kaj si odnesel/a od preteklih dogodkov, kaj bi spremenil/a in... kaj vidiš v bližnji prihodnosti. Pomaga, če si narediš še visual board. Želje in cilji bodo kar naenkrat bližje. Predlagam, da mesečno zapisuješ refleksijo in cilje. Ampak, ej, nekje je treba začeti, tudi če s tem, ko to narediš šele na koncu leta.

0 comments

Recent Posts

See All