Bolniška, ki to ni ali mami še vedno stoji

Ko si mama, bolniška ne obstaja več. No, razen, če res ne moreš več stati, potem se osebe okrog tebe že nekako organizirajo. Do takrat pa, se pričakuje, da dokler stojiš, lahko delaš. Večina mam bo sigurno potrdila, da večinoma bolezen preboli 'na nogah'. Prva stvar, ki jo preberem povsod, kjer pišejo o zdravju, je, dovolj počivajte. Ha, ha. Z malčkom je to skoraj nemogoče.


Ko zboli otrok, ga neguješ ti, ko zboli partner, za otroka skrbiš ti. Ko zboliš ti, pa imaš lahko srečo in je otrok takrat zdrav in medtem, ko je v vrtcu počivaš. Manj verjetno. Bolj verjetno je sicer, da najprej zboli otrok, potem pa se od njega nalezeš še ti. Kdo bo pa takrat skrbel zate? Če imaš srečo, spet, bo partner mogoče delal malo manj in prevzel varstvo in nego otroka. Bolj verjetno pa je, da bo še vedno normalno hodil v službo in boš večino dneva sama z otrokom. No, ali pa bo zbolel še on. Popolna kombinacija, ki kar kliče po katastrofi.


Zato je toliko bolj pomembno, da:


1. imaš v skrinji zmrznjeno že pripravljeno hrano (ker nikol ne veš, a bosta zmožna kuhat)

2. redno jemlješ vitamine (če ti že ne znese živeti zdravo)


3. Imaš v domači lekarni vse kar potrebuješ


4. imaš doma zaloge hrane (in pijače) za vsaj en teden (alternativa, da imaš v spletni trgovini označene naj izdelke, katere potem samo pokljukaš in naročiš)


5. si čimmanj odvisna od svoje 'vasi' (aveš tist, k pravjo, 'It takes a village', ampak v resnici to večinoma sploh ne drži več). Če imaš skoz 'na rezervi' npr babico, pa potem, ko jo rabiš, ne pride, se ti lahko sistem še bolj podre. Kaj pa zdaj? Probajta biti s partnerjem že v štartu organizirana tako, kot da pomoči ne bosta dobila. Je veliko lažje biti neodvisen, kot pa razočaran, samo zato, ker si računal na pomoč drugih, ki je nisi dobil. Če pa se pomoč slučajno ponudi, jo sprejmi, seveda.


Še bolj pomembno pa je, da se ne sekiraš, če:


1. nimaš skuhano in takrat malo večkrat naročiš dostavo hrane


2. ne opereš perila ali karkoli pospravljaš


3. imaš mastne lase spete v figo in oblečeno umazano trenirko


4. se otroku ne posvetiš 100% in popustiš pri kakšnem pravilu (npr dobi ene risanke več)


5. si želiš, da bi bilo dneva čimprej konec, da grejo otroci spat in ti počivat (ej, vsi smo ljudje)


Pozdravi se!

mami na bolniški mami blogerke zdravje

0 comments

Recent Posts

See All