Božični filmi

Moji go-to božični filmi, ki me spravijo v božični mood in dobro voljo so klasike, ki jih obvezno pogledam vsako leto. Ok, priznam. Včasih se zavleče tudi v januar, hihi. Vzdušje v filmu, glasba, lučke. Tudi ugly božični puloverji in nogavice ne manjkajo. Pripravi kokice, vročo čokolado in dekico. Tri, dva, ena - play.


Moji naj božični filmi

Spodaj je seznam mojih naj 10 božičnih filmov - klasik in še nekaj novejših predlogov. Preveri in povej, če se strinjaš z mojim izborom.


1. Sam doma - Home alone

Kultna klasika Sam doma je moja ultimativna prva izbira, kadar govorimo o božičnih filmih. Film Home alone z leta 1990 ima sicer oceno 7.7, ampak je po mojem mnenju vreden ogleda. Film ima še kar nekaj nadaljevanj, ampak je (kot ponavadi) prvi del najboljši.

2. Love actually - Pravzaprav ljubezen

Lučke, muzika, romantika. Ah, Love actually je zame vsako leto obvezno na sporedu. Film Pravzaprav ljubezen je prišel ven leta 2003, oceno pa ima 7.6. Ampak ej, a niso (rom) komedije čisto preslabo ocenjene na IMDBju?

3. Bridget Jones's Diary - Dnevnik Bridget Jones

Hugh Grant in Colin Firth. Pa seveda glavna zvezda - Renee. Ni dovolj, da te prepričam? Ok, je hecen, romantičen in zabaven. Poln nerodnih momentov gospodične Bridget, a še kako življenjskih. Mislim, da se v njenih zapisih in dejanjih lahko najde skoraj vsaka ženska. Hej, življenje ni potica, ampak je treba vztrajati - mogoče pa le prideš do svojega srečnega konca. Film je iz leta 2001, oceno pa ima 6.7.


4. Listy do M.

Film našega režiserja Okorna je definitivno nekaj kar smo dolgo časa čakali. Neklasični božiček in odnosi, ki se spletejo mimogrede. Pristno, romantično, zabavno.

Film je z leta 2011, oceno pa ima 7.2.


5. The Holiday - Počitnice

Film Počitnice mi je še posebej ljub, ker je v njem omenjen Home exchange. Nekaj, kar sem veliko časa mislila, da obstaja samo v filmih. Ampak je resnično, in mi ga živimo. Aja, film The Holiday je za vse romantike po duši. Prišel je leta 2006, oceno pa ima 6.9.


6. The nightmare before Christmas - Predbožična mora

Tim Burtonov animirani film Predbožična mora ima svoj čarm. The nightmare before Christmas je nekaj čisto drugega, kot klasične risanke. Animiran film je ugledal svet leta 1993, oceno ima pa 7.9, woohoo, gremo navzgor.

7. The Elf - Škrat

A veš, ko so ene fore tok neumne, da so že smešne. No, film Škrat je na nek način tak. Pa sej veš, Will Farell. Film The Elf je družinska komedija, na velike zaslone je prišla leta 2003, oceno pa ima 7.0.

8. How Grinch stole Christmas

A sploh rabm kej dodat? Od risanke do animiranega filma, no, bistvo je povsod isto. Meni je najbolj ljuba tale animirana verzija iz leta 1966 (oldie, but goldie!). Oceno ima 8.3.


dr seuss, how the grinch stole christmas, grinch, grinch risanka, risanka grinch, božična risanka, božič, božični filmi, božična risanka grinch, dr. seuss, kako je grinch
Kako je Grinch ukradel božič

9. Die Hard - Umri pokončno

A je, al ni božični? Jaz pravim, da je. Pa ti? Yippee ki yay :) Akcijski film Die Hard z Bruce Willisom v glavni vlogi z leta 1988 ima oceno 8.2.


10. Gremlins

Luštne fluffy živalice, gremlini, ki se spremenijo v pošasti. Gremlins naj bi bila grozljivka? No, zgodba ima srečen konec, tko da, mogoče ne ravno. Ampak po polnoči pa za vsak slučaj raje ne jest. Film z leta 1984 ima oceno 7.3.Če imaš čas in obožuješ magične stvari pa užgi še maraton filmov Lord of the Rings in Harry Potter.


Novejši božični filmi

Novejši božični filmi, ki so, no, še kar ok. Ne res, so za pogledat. Poznaš še kakšnega? Vesela bom predloga.


1. Last Christmas

Last Christmas ni ravno happy romantičen film, je pa lep. Emilia Clark v malo drugačni vlogi, kot smo jo vajeni v Game of Thrones. Film je z leta 2019, oceno pa ima 6.5.2. Just another Christmas

Ko se božič ponavlja spet in spet. Film Just another Christmas je prišel ven leta 2020, oceno pa ima 6.7.


3. Love hard

Ko se spoznata fana Die hard in Love actually, se po začetnem zapletu razvije lahkotna romantična komedija. Film Love hard je predvidljiva komedija, a čisto ok za večerni ogled v dvoje. Film je prišel ven leta 2021, oceno pa ima 6.3.