Enostavni piškoti iz modelčkov

Enostaven recept za piškote iz modelčkov, katere bosta lahko ustvarjala skupaj z otrokom. Za piškote potrebuješ samo pet sestavin. Iz danih sestavin prideta ven približno dva polna pekača piškotov. V receptu je namenoma manj sladkorja in nesladkan kakav, saj piškote ponavadi okrasim z royal icingom, ki je zelo sladek. No, če zdržijo do takrat, hehe.


Na kaj moraš biti pozoren/a, preden začneš s peko piškotov, če nameravaš peči piškote z malčkom

- S pripravo ne začni prepozno, saj testo potrebuje kar nekaj ur, da se ohladi. Midve s hčerko sva najprej naredili testo za piškote, medtem, ko je testo počivalo, pa sva naredili španske vetrce.

- Ne peči prepozno, saj so popoldne malčki bolj razdražljivi, pa še to - sigurno se ne boste mogli izogniti preizkušanju piškotov, zato je to bolje početi prej.

- Ne sekiraj se za nered, ki bo nastal v kuhinji. To gre eno z drugim.

- Piškoti morda ne bodo "picture perfect", bodo pa narejeni iz srca. In kar je najpomembneje, to je aktivnost, ki vaju bo z otrokom sigurno povezala.


Sestavine za piškote iz modelčkov

Za enostavne piškote iz modelčkov potrebuješ le 5 sestavin:

- maslo sobne temperature (200 g)

- moko (250 g)

- kakav (50g, najbolje je uporabiti nesladkanega)

- sladkor (80g najboljši je tisti v prahu, lahko pa uporabiš tudi navadnega)

- rumenjak (1 velikega ali dva manjša)

S preostalima beljakoma lahko narediš meringue ali španske vetrce.


Potrebuješ še poljubne modelčke za izrezovanje iz testa. Po želji pa lahko v testo dodaš še: začimbe za piškote (cimet, klinčki, muškatni orešček).

piškoti, piškoti recept, piškoti iz modelčkov, cookies, gingerbread man, gingerbread cookies, royal icing, piškoti modeli, piškoti živali, enostavni piškoti recept, najbolj enostavni piškoti, recept za piškote iz modelčkov, recept za kakavove piškote, piškoti iz petih sestavin, masleni piškoti, trideseta, ustvarjanje z malčkom, peka z malčkom, peka z otrokom
Piškoti iz modelčkov

Recept za piškote iz modelčkov:

Maslo in sladkor stepeš z ročnim mešalnikom. Meni to naredi kuhinjski robot. Dodaš rumenjak in mešaš dokler se sestavine ne povežejo in potem vmešaš še moko. Ko nastane gladko testo, ga zaviješ v prozorno folijo in daš počivati v hladilnik za nekaj ur.


Testo zvaljaš na silikonski površini ali pomokanem pultu, najlažje tako, da je med valjarjem in testom prozorna folija. Tako se testo ne bo prijelo. S poljubnimi modelčki izrežeš piškote in jih položiš na pekač obložen s peki papirjem. Odvisno od debeline piškotov, pečeš nekje 10-15 minut, na 180 stopinj.


Ko piškote vzameš iz pečice jih ohladi na mrežici. Popolnoma ohlajene pa lahko dodatno okrasiš z royal icingom ali kupljenimi barvami za okraševanje piškotov. Piškoti so lahko tudi čudovito darilo. Jaz sem piškotom iz modelčkov dodala pisane španske vetrce in jih zaprla v stekleno posodo, čez pa poveznila satenast trakec. Enostavno, kajne?