Kako preživeti vročinski val v mestu

Temperature so se ta teden dvignile krepko čez trideset. In nič ne kaže, da nam bo v naslednjem tednu kaj prizanešeno. Vročinski val je lahko zelo nevaren, zato upoštevaj spodnja navodila, kako ga preživeti karseda normalno.

slap Kozjak, vročina, vročinski val, senca, trideseta, prazniki 2022, mami blogerke, svežina, poletje, izlet z otrokom, družinske počitnice, izlet z družino, bovec, tolmin, nadiža, soča

Svežina v senci ob poti do slapa Kozjak

Vročinski val v mestu

1. Če si med vročinskim valom zunaj v mestu, poišči senco. Če je ni, daj na glavo čepico, pa obvezno obleči lahka, poletna oblačila. Nobenemu ni mar, če imaš na nogah modrice, celulit ali pa krčne žile. Če je vroče, je vroče za vse. Tudi, če se ti zdi, da nimaš ‘primerne’ postave za kratke hlače ali krilo, je zdaj pravi čas, da si jih oblečeš. Pa štumfe in superge dol, prosim. Ne muči se še dodatno. Na sprehod pojdi zvečer ali zgodaj zjutraj.

2. Saj vem, da marsikdo reče, ‘pa saj to že vse vemo’, potem pa berem o tem, kako je nekoga zadela kap, ker je pregret skočil v mrzlo vodo, jezero, reko, bazen.. Ko smo že ravno pri tem, nikoli ne skači z razgretim telesom v mrzlo vodo. Vročina res ni hec, pazi nase.

3. Če delaš v pisarni brez klime, pisarno zgodaj zjutraj prezrači, potem pa si naštimaj kakšen ventilator. Če imaš možnost gibljivega delovnega časa, pridi prej ali pa del dneva delaj od doma. A veš, da bi morali delodajalci zagotavljati določene pogoje, kadar je v pisarni več kot 28 stopinj? V sindikalni organizaciji KS 90 delodajalcem predlagajo, da uvedejo zmanjšanje intenzivnosti dela, prilagoditev in skrajšanje delovnega časa in uvedbo več odmorov.

4. Vedno pij veliko vode! Jej sadne, osvežilne lučke in lahko hrano.

5. Med vročinskim valom ne pretiravaj s športom, sploh, če nisi navajen/a take vročine. To je lahko dodaten šok za telo. Več počivaj, aktivnosti za otroke pa ravno tako prilagodi temperaturam.

6. Otroci naj se med vročinskim valom veliko igrajo z vodo (ideje za poletne aktivnosti najdeš tukaj). Otroci naj bodo vedno pod nadzorom, če so v vodi!

7. Preden se odpraviš na vožnjo z avtomobilom, ga prej dobro prezrači, da gre iz njega vroč zrak. Uporabljajte podloge za avtosedež, ter senčnike za okna. V zaprtem avtomobilu nikakor in nikoli ne puščajte domačih živali in otrok! Ker je smrtno nevarno. In če se le da, se izogibajte vožnji v najhujši vročini.

8. Pri vožnji dojenčka v vozičku, košare vozička ne pokrivaj s tetra plenicami, ker zrak ne bo krožil in se bo ustvarila komora vročega zraka. Poleg senčnikov se dobijo luštne tende, ki naredijo ravno pravšnjo senčko in ščitijo proti UV.

9. Če imaš možnost, se ohladi v vodi (ne skači vanjo z razgretim telesom, ampak postopoma vstopi vanj), če ne gre drugače pa noge namoči v vedro mrzle vode ali pa počofotaj z otrokom v otroškem bazenčku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *