Prižig prazničnih luči 2021 in drsališča po mestih v Sloveniji

Rabimo malo luči. Čudovita barvna in sončna jesen se je prevesila v siv, pust začetek zime. Zjutraj megla, zvečer pa tema, še preden dobro prideš domov iz službe. Mislim, da se vsi strinjamo, da rabimo malo svetlobe (ali pa sneeeeeg). Zima, če že misliš, potem pridi, tako, kot se za gre, ane. No, ker snega verjetno še ne bo, si bomo lahko oči spočili ob prižigu prazničnih lučk. Jaaaa, en dva tri bo - poglej spodnji seznam.


Ljubljana


Prižig prazničnih lučk v Ljubljani bo jutri, v petek, 26.11.2021. Prižgane pa bodo vse do 2.1.2022. Letošnja novoletna okrasitev nosi ime "Vsemoč – moč vseh" in simbolizira star slovenski pregovor V slogi je moč. Na Gallusovem nabrežju bodo kot vsako leto jaslice, park Zvezda pa bo okrašen z lampijoni ljubljanskih osnovnošolcev, na štantih pa bo spet možno dobiti kuhano vino (tokrat le ob izpolnjevanju PCT pogoja).


V Ljubljani so letos novost "Zelena drevesa", manjše smrečice, katere je na nekatere mestne ulice postavila mestna občina Ljubljana v luči krožnega gospodarstva, saj jih bodo nato vrnili v naravo. Občina poziva, da smrečice pomagate okrasiti z okraski, ki jih več ne potrebujete. Po koncu praznične okrasitve bodo okraske podarili družinam v stiski. Drevesa boste lahko okrasili na Wolfovi, Čopovi, Stritarjevi in Trubarjevi ulici. Meni so najbolj ljube tiste luči na Slovenski cesti, meteorji. Pa seveda klasična smreka velikanka na Prešercu. Komaj čakam, da vidim, kaj bo novega letos.

Letos je nekaj novega tudi v nakupovalnem središču Aleja, kjer je na strehi centra 750 m2 veliko drsališče s 100 m dolgimi ledenimi stezami. Nudijo možnost izposoje drsalk (družinska vstopnica pride cca 10-14€), sicer pa ponujajo tudi tečaj drsanja.


Še en namig za preživljanje družinskega časa v centru Ljubljane je vožnja z ladjico po Ljubljanici. V času prižganih luči je vožnja enostavno čarobna.


In kdaj se bodo prižgale praznične luči v drugih mestih?


Maribor

Tudi v Mariboru bo prižig lučk ta petek, 26.11.2021. Zaživelo bo Vilinsko mesto, na Glavnem trgu pa bo ob božični tržnici tudi vrtiljak za najmlajše.

Koper in Izola

V Kopru bodo luči prižgali dan kasneje, kot v prestolnici, v soboto, 27. novembra. Odprli bodo tudi drsališče za najmlajše v Taverni (otroci nad 12 let morajo izpolnjevati pogoj PCT) . V Hlavatyjevem parku pri tržnici bo znova zaživel živalski vrt z velikimi 3D-živalskimi motivi. V Izoli bodo praznične luči zažarele že v petek, 26.11.2021, park Pietro Coppo z drsališčem pa se bo spremenil v pravljični Ledeni otok.

Celje

Praznične luči bodo prižgali v soboto, 27. 11. 2021,, ko se tudi uradno začenja program Pravljično Celje. v mestnem središču pa bo potekala božično-novoletna tržnica.

Kranj

Luči bodo prižgali v petek, 3. 12. 2021. Letos pa bo prvič okrašen tudi vrt gradu Khiselstein. Za mlajše pripravljajo pravljični gozdiček, starejši pa bodo lahko občudovali luči na veliki božično-novoletni jelki. V kanjonu Kokre pa bodo na ogled postavili lesene jaslice.

Slovenj Gradec

Prižig prazničnih luči po mestu pa načrtujejo v sredo, 1. 12. 2021, novost pa bo osvetljen adventni venec v krožišču pri Namanovi.

Velenje

Praznične lučke bodo prižgali v petek, 3. 12. 2021.

Kočevje

Praznične luči nameravajo prižgati v soboto, 6. 12. 2021.

Ribnica

Že ta petek, 26. 11. 2021 bo zažarela v praznični podobi. Osrednja pozornost bo veljala ribniškemu gradu, ki bo s Pravljično deželo poskrbel za najmlajše, in Ledeni deželi z drsališčem pri Rokodelskem centru Ribnica.

Mozirski gaj

Kar 1,7 milijona prazničnih lučk, največ doslej, bodo prižgali v Mozirskem gaju, kjer bo božična bajka Slovenije zaživela to soboto, 27. 11. 2021.

Novo mesto

Praznične luči bodo prižgali v nedeljo, 5. 12. 2021, odprto pa bo tudi drsališče na Glavnem trgu.

Ptuj

Praznične luči bodo prižgali v ponedeljek, 6. 12. 2021.

Murska Sobota

Praznične luči bodo prižgali v nedeljo, 5. 12. 2021, postavili pa bodo tudi mestno drsališče.0 comments

Recent Posts

See All