Žička Kartuzija, Olimje, Podčetrtek in Rogaška Slatina

Jesenski kratek vikend oddih in turistične bone smo izkoristili za obisk okolice Šmarja pri Jelšah, kjer smo bivali v prenovljenem starem mlinu. Na našem seznamu izletov so bili Žička Kartuzija, Podčetrtek in Olimje, ter Rogaška Slatina. Namen oddiha ni bil obisk term, ampak predvsem raziskovanje okolice, saj je bil z nami tudi naš kuža Thor.

ribnik voukov mlin šmarje pri jelšah

Voukov mlin in ribnik

Lanski turistični bon smo izkoristili za najem hiše Vouvkov mlin z lastnim ribnikom (slika zgoraj). Nahaja se v kraju Šmarje pri Jelšah in je super odskočna deska za raziskovanje okolice v tistem delu Slovenije. Nam je bilo zelo všeč.

Trideseta Sanja mami blogerke družina, ribnik, izlet s psom, kam na izlet z otrokom, olimje, šmarje pri jelšah, žička kartuzija, rogaška slatina
voukov mlin šmarje pri jelšah
voukov mlin šmarje pri jelšah

Žička kartuzija

Ena izmed načrtovanih izletov je bila tudi Žička Kartuzija, nekdanji samostan gotske arhitekture. Nahaja se v občini Slovenske Konjice, blizu kraja Žiče. Na moje razočaranje, cerkveni del obnavljajo (naredili bodo streho), tako da si nismo mogli v celoti predstavljati, kako v tem prostoru izgledajo poročna slavja. Je pa bivši gospodarski objekt spremenjen v muzej, v njem pa si lahko ogledate zbirko rokopisov, maket in ostalih stvari. V obrambnem stolpu si lahko ogledate staro lekarno (in seveda še kaj kupite). Na celotnem območju Žičke Kartuzije je čutiti mir in spokojnost. Je pa verjetno v poletnem času tukaj veliko obiskovalcev (mi smo bili skoraj edini).

Žička kartuzija in vstopnina

Ob plačilu vstopnine prejmete audiovodič. Bodite pozorni na delovni čas (pozimi je Žička kartuzija odprta samo do 16. ure). Vstopnina je 6€ za odraslo osebo, otroci do 6. leta imajo brezplačen vstop. Po zadnjih informacijah je za vstop potrebno izpolnjevati PCT pogoj. Po ogledu nekdanjega samostana lahko svoje želodčke napolnite v najstarejšem gostišču v Sloveniji, restavraciji Gastuž, ki se nahaja tik ob vstopu v Žičko kartuzijo.

žička kartuzija izlet
žička kartuzija jeseni
žička kartuzija samostan

Od hiše do samostana smo potrebovali 30 minut.

Podčetrtek in Jelenov greben

Občina Podčetrtek ni znana samo po termah Olimia in naj wellness centru Orhidelia (naslednjič prideva sem na razvajanje sama), ampak tudi po Jelenovem Grebenu, 8 hektarov velikem posestvu, znanem po veliki čredi jelenov, košut in muflonov, ki slišijo na ime Piki. Definitivno nekaj, kar je vredno obiskati z otroci, saj jih imajo možnost videti čisto od blizu in tudi nahraniti. Na Jelenovem Grebenu lahko v trgovini ‘Pri mami’ kupite hrano za jelene (1 škrnicl hrane (koruze) za Pikija stane 1€).

Olimje, samostan in čokoladnica

Ko se z Jelenovga Grebena spuščaš proti dolini, se pogled takoj ustavi na bivšem dvorcu, sedaj minoritskem samostanu Olimje. V samostanu je stara lekarna s freskami, seveda so na voljo produkti za prodajo. Ko se sprehodiš mimo njihovega čudovitega zeliščnega vrta, te pot pripelje do Čokoladnice Olimje. Obvezen postanek, verjemi, ne bo ti žal. Ampak pazi, odprta je samo do 17. ure.

Jelenov greben, hranjenje jelenov, Olimje, Podčetrtek, družinski izlet, kam na izlet z otrokom, Trideseta Sanja mami blogerke
Jelenov greben, Olimje, Podčetrtek, jeleni, hranjenje jelenov
Olimje, Podčetrtek, Samostan Olimje, Čokoladnica Olimje

Jelenov Greben in samostan Olimje v Podčetrtku sta od hiše oddaljena 20 minut.

Rogaška slatina

Na našem seznamu izletov je bil obisk še enega kraja znanega po termalni vodi, Rogaška Slatina. Čeprav je kraj znan po zdravilišču, nismo šli v bazene, ampak smo si privoščili dolg sprehod po Zdraviliškem parku, kjer so čudoviti drevoredi in cvetlične grede. Sprehodili smo se do kapele Sv. Ane. Posvečena je sv. Ani, ki je poznana kot zaščitnica zdravilišča. Leta 1926 jo je preuredil Jože Plečnik. Poleg muzeja Anin dvor, približno 5 minut od zdraviliškega parka, je veliko, novejše ograjeno igrišče. Kljub temu, da se na prvi pogled ne zdi preveč primerno za otroke, ponuja kar nekaj aktivnosti. Poleti npr. vozi iz Rogaške Slatine do Olimja turistični vlakec.

Od hiše do Rogaške Slatine smo potrebivali slabih 15 minut.

Dvorec Jelšingrad

V bližini hiše smo naredili še dva krajša sprehoda. Prvi nas je vodil do Dvorca Jelšingrad. Dvorec arabsko-mavrske arhitekture je iz leta 1424. Trenutno je stavba v bolj kot ne razpadajočem stanju, v postopku prodaje (občini), a se kljub temu vidi, da je bil to včasih mogočen dvorec, obdan s čudovitim parkom. Po drugi svetovni vojni so ga preuredili v prevzgojni zavod in kasneje v dom upokojencev. V času potresa leta 1974 se je močno poškodoval. Mi smo prišli, ko ga je obdajala megla, tako da razgleda nismo imeli, je bil pa občutek kar pravi, saj je bila ravno noč čarovnic.

dvorec Jelšingrad, šmarje pri jelšah, olimje, podčetrtek
dvorec Jelšingrad, šmarje pri jelšah, olimje, podčetrtek
dvorec Jelšingrad, šmarje pri jelšah, olimje, podčetrtek

Hiška v gozdu

Drugi krajši sprehod smo naredili po gozdu, kjer smo si šli pogledat Hiško v gozdu. Sredi gozda, v bližini rekreacijskih igral na prostem, se nahaja lesena hiška, v kateri so klopi, namenjene manjšim skupinam za izvajanje raznih delavnic, predvidevam, da predvsem šolskih.

sprehod s psom, sprehod na dan, hiška v gozdu šmarje pri jelšah
Hiška v gozdu, Šmarje pri jelšah
Hiška v gozdu, Šmarje pri jelšah

Hiška v gozdu in dvorec Jelšingrad sta od hiše oddaljena dobrih 5 minut.

Ribnik narava, družinski izlet, Šmarje pri Jelšah, Podčetrtek, Olimje, Rogaška Slatina, Trideseta Sanja mami blogerke

Skratka, imeli smo se super. Če bi tam ostali še cel teden, verjamem, da nam ne bi zmanjkalo idej za nove izlete. Včasih se paše tudi samo umakniti iz mesta in uživati v naravi. Priporočam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *