Zdravje v vrtcu

Zdravje v vrtcu je pomembno, ker otroci v teh letih rastejo in se razvijajo hitreje kot kadarkoli prej. Zdrava prehrana, gibanje in počitek so ključni za zdrav razvoj otrok. Otroci, ki nimajo primerne prehrane in dovolj telesne aktivnosti, so bolj ogroženi za različne zdravstvene težave. Otroci se morajo naučiti pravilnih higienskih navad, kot je umivanje rok pred jedjo in po uporabi stranišča. Pomembno je tudi, da v vrtcu poskrbijo za dobro počutje otrok, tako fizično kot psihično.

Zdravje v vrtcu in bolniška

Ko se zdravje otrok v vrtcu zamaje in zboli tudi tvoj otrok, ga neguješ ti. Ko zboli partner, za otroka lahko še vedno skrbiš ti. Ko pa zboliš ti, imaš lahko srečo, da je otrok takrat zdrav in medtem, ko je v vrtcu, počivaš. Bolj verjetno je sicer, da bo najprej zbolel otrok, saj se bolezni v vrtcu hitro prenašajo in se kasneje od njega nalezla še ti. Kdo v takih primerih (po)skrbi zate? Če imaš srečo, bo partner prevzel nego otroka in boš lahko počivala. Bolj verjetno pa je, da bo tudi on zbolel. Popolna kombinacija, ki kar kliče po katastrofi.

Bolniška, ki to v resnici sploh ni

Ko si mama, bolniška ne obstaja več. No, razen, če res ne moreš več stati, potem se bo vse “že nekako” rešilo. Ampak večinoma res šele takrat, kadar je to res “nujno”. Do takrat pa, dokler stojiš, lahko delaš, oziroma skrbiš za otroka. Večina mam bo sigurno potrdila, da bolezni večinoma prebolijo ‘na nogah’. Prva stvar, ki jo preberem vsepovsod, kjer pišejo o zdravju, je, dovolj počivajte. Z malčkom je to (skoraj) nemogoče. Kaj pa nam potem preostane?

Zdravje v vrtcu in preventiva

Zelo, zelo pomembno je, da naredimo kar vse, kar je v naši moči, da (čim dlje) ostanemo zdravi. Preventiva tukaj igra zelo močno vlogo. Skrbimo za higieno, predvsem za umivanje rok. Otroke učijo higienskih navad že v vrtcu. Umivanje rok pred jedjo in po uporabi stranišča. Kihanje v rokav ali robček, ter izogibanje dotikanja ust, oči in nosu, saj so to običajni načini prenosa okužb. Če kdo, potem to vejo vzgojiteljice, da je zdravje v vrtcu izjemnega pomena.

Seveda morajo vsi otroci, ki so bolni, ostati in počivati doma, da se prepreči širjenje okužbe med otroki v vrtcu. Preventivno moramo poskrbeti tudi za čim bolj zdravo in raznoliko prehrano, veliko gibanja na svežem zraku in izogibanju stresnih situacij.

Preventivno lahko jemljemo tudi prehranska dopolnila – vitamine. FutuNatura KIDS ima odlično linijo otroških prehranskih dopolnil za krepitev imunskega sistema v obliki sirupov in gumi bonbonov. Za odpornost, sploh v zimskem času, priporočam vitamine v obliki gumi bonbonov Immunity in sirup Growth, ki med drugim vsebuje tudi vitamine A, B6, B9, D3.

Kaj narediti, ko pri zdravju zaškripa

Preden se ti zdravje poslabša, poskrbi, da boš na (svojo) bolniško kar najbolje pripravljen/a. To lahko narediš tako, da:

1. imaš v skrinji zamrznjeno že pripravljeno hrano (ker nikoli ne veš, ali bosta s partnerjem zmožna kuhati)

2. redno jemlješ vitamine in se zdravo prehranjuješ (in gibaš)

3. Imaš v domači lekarni vse kar potrebuješ

4. imaš zalogo hrane za vsaj en teden (alternativa, da imaš v spletni trgovini označene naj izdelke, katere potem samo pokljukaš in naročiš)

5. si čim manj odvisna od svoje ‘vasi’ (a veš, ko pravjo, ‘It takes a village’, ampak v resnici to večinoma sploh ne drži več, ker smo vedno bolj odvisni od svoje male družinske celice). Če imaš vedno ‘na rezervi’ babico in ko jo rabiš, ne pride, se ti lahko sistem še bolj podre. Kaj pa zdaj? Probajta biti s partnerjem že od začetka organizirana tako, kot da pomoči ne bosta dobila. Veliko lažje je biti neodvisen, kot pa razočaran, samo zato, ker si računal na pomoč drugih, ki je potem nisi dobil. Če pa se pomoč slučajno ponudi, jo sprejmi, seveda.

Kaj je pomembno, kadar zboliš

Kadar zboliš je zelo pomembno, da se ne sekiraš, če:

1. nimaš skuhano in takrat malo večkrat naročiš dostavo hrane

2. ne opereš perila ali karkoli pospravljaš

3. imaš mastne lase spete v figo in oblečeno umazano trenirko

4. se otroku ne posvetiš 100% in popustiš pri kakšnem pravilu (npr dobi kakšno risanke več)

5. si želiš, da bi bilo dneva čimprej konec, da gre otrok spat in ti počivat (ej, vsi smo ljudje)

Zdravje v vrtcu in kurativa

Če tvoj otrok zboli, je pomembno, da se hitro in ustrezno odzoveš. Najprej se posvetuj z otrokovim pediatrom. Otroku zagotovite udobje in dovolj tekočine ter počitka. Bolan otrok mora ostati doma, da ne pride v stik z drugimi ljudmi, saj se tako prepreči širjenje bolezni. Poleg predpisanih zdravil (če jih potrebuje), lahko otroku pomagaš z različnimi pripomočki – npr inhalatorjem, sirupi in čaji. Kadar otrok zboli, je zelo pogosto neješč, takrat pride prav sirup Appetite, ki spodbuja apetit in podpira prebavo. Pri uravnavanju črevesne flore pa pomagajo probiotiki v obliki gumi bonbonov Tummy. Vsi sirupi in gumiji so dobrega okusa in jih bodo tako otroci z lahkoto sprejeli.

Trenutno imajo pri FutuNatura kar precej znižane izdelke za otroke. Za vse ostale izdelke pa lahko uporabiš kodo SANJA15 in prihraniš pri nakupu. Ni za kaj.