Dopust malo drugače ali home exchange menjava doma

Kaj je home exchange?

S fantom sva kar nekaj let preden se nama je pridružila hči, hodila na dopust malo drugače in sicer na dopust z menjavo doma. Verjetno si že kdaj slišal/a za Home exchange, če ne drugače, pa verjetno poznaš film The Holiday s Cameron Diaz in Kate Winslet v glavni vlogi. Vse je v resnici tudi tako kot v filmu. Ti greš v dom nekoga drugega, on pa pride k tebi. Zadnja leta, ko se je Homeexchange.com združil z Guest to Guest so sicer uvedli novost, da lahko bivanje “plačaš” tudi s pridobljenimi točkami, torej greš k nekomu v njegov dom, on pa k tebi ne pride ali obratno. Tako lahko opraviš še več menjav z različnimi uporabniki.

Homeexchange travel potovanje menjava doma, Trideseta, Sanja Cvitić, home exchange slovenija, guest to guest, homeexchange.com, homeexchange, menjava hiše, swap your home, swaping homes, swap, travel, travel family, suitcase, otroški kovček, otroški klobuk, počitnice, družinske počitnice, poceni potovanje, kako poceni potovati, potovanje okrog sveta
Home exchange menjava doma

Kaj so največje prednosti home exchange menjave?

Možnosti je skoraj neskončno, ponudnikov pa vedno več. Svet je velik in home exchange ti ga nudi na dlani, saj je tak način potovanja, ne samo edinstven, ampak tudi zelo ugoden. Za to kar dobiš – lokacijo, udobje in prostor, bi moral odšteti kar precej denarja, če bi šel v lastni režiji, npr. preko Bookinga, tako da so prednosti home exchange menjave res velike.

Home exchange in potovanje z otrokom

Ko sva dobila hčerko, se želja po home exchange menjavi ni spremenila, kvečjemu se je povečala. Potovanje z otrokom na tak način ima še poseben čar. Ima tisti element domačnosti in udobja, ki ga ne dobiš nikjer drugje. To moraš doživeti in ko enkrat postaneš “homeexchanger”, je težko iti nazaj na klasično “air bnb in booking” dopustovanje. Pride ti v kri in hitro postane tvoj lifestyle.

Zdaj, ko hči še ni toliko stara, večinoma potujemo na destinacije, ki so dostopne z avtom. Ponavadi pot načrtujemo tako, da si do glavne destinacije, kjer nas čaka home exchange, vzamemo par dni in spimo preko bookinga. S tem si tudi razbijemo vožnjo, kar je ključno, da ne pridemo utrujeni in je že sama pot do tja doživetje. (A veš, vsakič spimo v novi hiški.) Menjavo ponavadi opravimo za cel teden, saj si je tako potovanje z otrokom tudi lažje splanirati.

Lago di Como, Home exchange, Lake Como, Trideseta Home exchange, Sanja Cvitić, Homeexchange travel potovanje menjava doma, Trideseta, Sanja Cvitić, home exchange slovenija, guest to guest, homeexchange.com, homeexchange, menjava hiše, swap your home, swaping homes, swap, travel, travel family, suitcase, otroški kovček, otroški klobuk, počitnice, družinske počitnice, poceni potovanje, kako poceni potovati, potovanje okrog sveta
Home exchange, Lake Como, Italija

Kaj je prva stvar, ki jo moraš narediti, preden se lotiš home exchange menjave?

Prva in najpomembnejša stvar, ki jo moraš narediti, preden se lotiš home exchange menjave je ta, da se znebiš zadržkov, predsodkov in strahu. Kar je čisto normalno za prvič, ko ne veš kaj pričakovati. Najbolj pogosta vprašanja, ki jih dobiva glede home exchange menjav so, ‘Kaj pa če ti kaj ukradejo ali poškodujejo?’, ‘Kako, a kar nekdo bo spal na tvoji postelji?’, ‘Kaj pa če ti bodo stikali po stvareh?’ in podobna. Na nek način, vedno ista vprašanja.

Do teh stvari moraš biti malo bolj odprt. Mislim, če greš v hotel, je na tisti postelji spalo veliko več ljudi, kot jih je na tisti, kamor greš na home exchange, pa tudi tvoji postelji verjetno ne bo nič hudega. Če te toliko moti, da bo nekdo spal na tvoji postelji, lahko vedno kupiš dodatno posteljnino samo za goste in je stvar rešena. Ali pa še dodatno naročiš čiščenje stanovanja. Stvari, katere ne želiš, da jih gledajo gostje, pospraviš v omaro, ali pa v sobo, kamor drugi ne bodo imeli vstopa. Ampak v resnici, komu je do tega, da stika po stvareh? Osebe, ki potujejo preko home exchange-a, pridejo k tebi zato, ker živiš v kraju, katerega hočejo raziskovati in ne zaradi tvojih stvari, ki jih bodo morda odkrili. Sploh pa, kdo ima čas to početi na potovanjih? Pomisli nase. Zelo verjetno boš takrat, ko boš v hiši nekoga drugega, počival, kuhal ali pa užival na terasi/kavču in delal plane za naslednji dan.

Home exchange temelji na zaupanju

In ne pozabi, če ste se dogovorili za obojestransko menjavo, bodo vaši gostje/gostitelji pričakovali enako ravnanje s stanovanjem, kot ti pričakuješ od njih. Glavna stvar na kateri temelji home exchange je seveda zaupanje. V redkih primerih se sicer lahko zgodi, da se kakšna stvar po nesreči uniči, zato pa je v članarini homeexchange platforme všteto tudi zavarovanje.

Zelo zanimivo mi je opazovati ljudi, ki prvič delajo menjavo. Tudi midva sva na začetku delovala čisto drugače kot zdaj, ko že dobro veva, kako vse to deluje in kako pristopati k stvari. Predvsem je to ena velika avantura in izkušnja. In če te mika, ja, pojdi v to! Ne bo ti žal.

Kako se prijaviti na prvo home exchange menjavo?

Za prvo menjavo se moraš najprej prijaviti na spletni strani homeexchange.com, kjer ustvariš svoj profil (opis sebe, tvojega doma, katere kraje iščeš ipd). Če slediš mojemu linku za prijavo, dobiš še dodatnih 250 točk ob včlanitvi. Če ti iz kakršnih koli razlogov moj link ne pusti dokončati prijave, lahko vtipkaš kodo za točke tudi na koncu, ko že opraviš prijavo in sicer pod My profile – Social and network (bolj na koncu), tam kjer je okence Add your sponsor’s code vtipkaš kodo jure-74bde, ki ti bo prav tako prinesla 250 točk. Pogoj je seveda to, da imaš neko nepremičnino, s katero boš upravljal. Ali je to hiša, stanovanje ali vikend pa ni važno. Glede na velikost in kraj ti določijo, koliko točk lahko dobiš z menjavo (če menjava ni recipročna).

Kaj narediti pred prvo home exchange menjavo?

Pred potrditvijo prve home exchange menjave se z gostiteljem dogovoriš, kako bo vse potekalo. Torej, se predstaviš, lahko opraviš tudi videoklic, če te skrbi, kdo so ljudje, ki pridejo k tebi in jih vprašaš karkoli te še zanima. Tako sva naredila tudi midva za najine prve menjave, ko nisva vedela kaj pričakovati. Do zdaj so bili vsi odprti, prijazni in ustrežljivi.

Koliko stane članstvo v home exchange skupnosti?

Letna članarina na Homeexchange.com pride 150$. S tem dobiš celoten support ekipe, npr v primeru odpovedi, škode ipd. Nekateri uporabniki ob menjavi zahtevajo plačilo za čiščenje (ponavadi tisti, ki menjajo svoj ‘drugi dom’ v katerem ne živijo – npr svoj vikend). Če se odločiš za menjavo s plačilom točk in jih nimaš dovolj, obstaja tudi opcija doplačila točk.

Kaj dobiš v zameno za članstvo na home exchange platformi?

Za (vnaprej) dogovorjen čas dobiš super hišo ali stanovanje, zelo verjetno na top lokaciji, (in skoraj) zastonj! Ne pozabi, da ti gostitelji v uporabo zaupajo svoj dom, kar pomeni, da so hiše in stanovanja večinoma zelo dobro opremljena (npr imaš pralni stroj, otroške pripomočke, kolesa, nekateri zamenjajo celo avto). S tem, ko postaneš član v home exchange community-ju pomeni, lahko tudi veliko informacij od domačinov iz prve roke. In največkrat tudi kakšno pozornost (npr vino). Osebe, ki menjavajo domove so ponavadi zelo tople, če jih imate možnost spoznati.

Kdaj je najboljši čas za home exchange menjavo?

Najboljše pri home exchange menjavah je to, da lahko potuješ kadarkoli, kamorkoli, čisto po svojih željah. Kdaj in kam boš odšel na menjavo je odvisno od tvojih želja in tvojega časa. Res, odpre se ti svet. Takrat, ko začneš dobivati prošnje za menjavo iz celega sveta, res vidiš, da je vse mogoče. Skoraj vedno boš našel neko nastanitev, za kraj, kamor si želiš in si to lahko dejansko tudi privoščil!

Lago di Como homeexchange travel lake Como, Homeexchange travel potovanje menjava doma, Trideseta, Sanja Cvitić, home exchange slovenija, guest to guest, homeexchange.com, homeexchange, menjava hiše, swap your home, swaping homes, swap, travel, travel family, suitcase, otroški kovček, otroški klobuk, počitnice, družinske počitnice, poceni potovanje, kako poceni potovati, potovanje okrog sveta
Jezero Como, Italija, Home exchange potovanje

Kje sva že bila na home exchange menjavah? Se res ‘splača’?

Pred kratkim smo bili na home exchange-u v stanovanju z vrhunskim razgledom na Lago di Como v Italiji. Bi si drugače lahko privoščila tako stanovanje za cel teden, če bi morala plačati polno ceno? Ne. No, mogoče za kakšen dan..

Pred leti sva bila npr v Parizu v hiši z vrtom, pa v Provansi v vili z bazenom ali pa na Irskem v hiši s pogledom na grad…

Te mika? Za prijavo na Homeexchange klikni na tale link. Te zanima še kaj? Lahko mi napišeš v komentar. Sicer pa veselo izmenjevanje! O tem, kako začeti z načrtovanjem potovanja, pa si lahko prebereš tukaj.