Grad Snežnik, Floating Castle in Križna jama

Grad Snežnik je grad na jugozahodnem delu loškega polja blizu kraja Kozarišče, stoji pod istoimensko goro Snežnik. Zgrajen je bil v 13. stoletju, v 19. stoletju so ga prenovili in razširili, danes pa je kulturno-zgodovinska znamenitost, odprta za oglede. Prostori v predzidju so namenjeni občasnim razstavam, v pritličju pa je poročna dvorana. Grad obdaja park s številnimi sprehajalnimi potmi, okolica pa je znana po naravnih lepotah in možnostih za rekreacijo na prostem. Vsako leto julija pa tam poteka tudi festival Plavajoči grad (Floating Castle). V bližini gradu se nahaja znano Bloško jezero in Križna jama, dva kraja, ki sta v toplem poletju več kot dobrodošla.

Grad Snežnik

Romantični grad Snežnik na Notranjskem je eden od dveh v Sloveniji, ki se ponaša z originalno opremo. Zgrajen je bil na skalni vzpetini ob vznožju snežniških gozdov, z namenom zavarovanja pomembne trgovske poti, ki je nekoč povezovala Kranjsko z Istro in Kvarnerjem. Skozi stoletja sta se z menjavanjem lastnikov spreminjala tudi njegova notranjost in zunanja podoba. Renesančni izgled je grad dobil v 16. stoletju, današnjo podobo pa so z dozidavami dopolnili zadnji lastniki, saški knezi v drugi polovici 19. stoletja. Posebnost je soba v egipčanskem slogu z začetka 20. stoletja. Sčasoma se je v gradu nabralo precej lovskih trofej, tudi nagačeni medved, ki je na gradu že več kot sto let.

Grad Snežnik – delovni čas in vstopnina

Julija in avgusta ogledi potekajo vsako polno uro od 10. do 17. ure (zadnji ogled ob 17h). Sprejel vas bo grajski vodnik, saj so ogledi mogoči samo v njegovem spremstvu. V času porok je ogled muzeja prirejen. Več informacij o delovnem času dobite tukaj. Za vstopnico boste za odraslo osebo odšteli 8 €, za otroka 4 € (osnovnošolci).

Grad Snežnik in Floating Castle 2023

Festival Plavajoči grad bo potekal od 27.7. – 30.7.2023. Tukaj si lahko pogledaš še ostale dogodke po Sloveniji, ki se dogajajo julija.

Festival Plavajoči grad, Floating castle, grad Snežnik

Bloke in Bloško jezero

Bloke (tudi Bloška planota) so obsežna skledasta planota na nadmorski višini med 700 in 800 m. V bližini naselja Volčje je umetno zajezeno Bloško jezero. Vode z Blok podzemno odtekajo v Cerkniško jezero.   Bloke so znane kot zibelka slovenskega smučanja.

grad snežnik, snežnik, floating castle, floating castle 2023, plavajoči grad 2023, festival, festivali, festivali julij, plavajoči grad julij 2023, floating castle snežnik, festival snežnik, poroka, poročni gradovi, gradovi za poroke, gradovi slovenije, slovenski gradovi, bloke, bloško jezero, jezero na blokah, plavalno jezero, slovenska jezera, križna jama, slovenske jame, obisk gradu snežnik, vstopnina grad snežnik, delovni čas grad snežnik, vstopnina križna jama, glamping lake bloke, kam z mulcem, trideseta, nasvet za izlet, izlet na dlani, bloke, bloško jezero, križna jama, glamping, jezero bloke
Glamping lake Bloke

Bloško jezero

Bloško jezero je umetno jezero in je ena izmed najbolj priljubljenih izletniških točk za motoriste, kolesarje, sprehajalce in pohodnike. Velika turistična atrakcija pa je zagotovo pravljičen Glamping Lake Bloke. V njem si turisti napasejo oči ob neverjetnih lesenih skulpturah, ki prihajajo izpod rok domačina in lastnika parka ter Brunarice ob jezeru Janeza Hitija. Vsi objekti v parku so zgrajeni samo iz lesa.

Križna jama

Zelo blizu gradu se nahaja Križna jama, ki je svetovno zana po svojih številnih podzemnih jezercih. Je edina naravno ohranjena turistična jama v Sloveniji, zato v jami ni električne razsvetljave in betonskih poti. Za ogled obiskovalci dobijo gumijaste škornje in prenosno akumulatorsko svetilko. Vsak obisk jame vključuje tudi vožnjo s čolnom. Da pa je obisk še bolj edinstven, vam pokažejo nekaj kosti jamskega medveda. Arheologi so v vhodnih delih našli precej starih keramik, najstarejše so stare skoraj 5 tisoč let (iz časa eneolitika, okrog 2800 pr. Kr.). Ljudje niso v jami bivali, ampak so jo rabili kot skrivališče.

Križna jama – delovni čas in vstopnina

Možna sta 1-urni ali 4-urni ogled jame. V juliju je krajši ogled z vožnjo po I. jezeru (1-1,15h) možen vsak dan ob 11h, 13h, 15h in 17h (brez predhodne rezervacije). Ostali ogledi po dogovoru. Več informacij o ogledu jame dobiš tukaj. V glavni sezoni boste za vstopnice za odraslo osebo odšteli 12 €, za otroka (od 3-15let) pa 8€. Več informacij o ceniku dobiš tukaj.

Te zanimajo še ostali izleti po Sloveniji? Klikni tukaj.

Za dnevno inspiracijo pa lahko pogledaš na moj Instagram profil.