Roadtrip Slovaška, Poljska in Češka

Za letošnje prvomajske praznike smo si (spet) izbrali potovanje z avtom. Tokrat smo se odločili za krajši roadtrip do Poljske. Ker je pot do tja kar dolga, smo se odločili, da se vmes ustavimo tudi na Slovaškem. Za nazaj pa smo si dolgo pot skrajšali še s krajšim postankom na Češkem. Število skupnih dni, ki smo jih imeli je bilo 9, torej 8 noči od sobote do nedelje. Beri naprej, če te zanima kaj vse smo si ogledali.

Roadtrip Slovaška

Slovaška je najbolj znana po svojem glavnem mestu, Bratislavi in tja smo se prvi dan odpravili tudi mi. Iz Ljubljane je do tja slabih 5 ur, kar nam je za prvi dan vožnje ravno prav. Ponavadi prvi in zadnji dan roadtripa delamo največje razdalje, vmes pa se raje ne vozimo dolgo, da imamo čim več od same izkušnje.

Število dni: 3 noči

roadtrip, roadtrip češka, roadtrip slovaška, roadtrip poljska, roadtrip slovaška poljska češka, bratislava, roadtrip bratislava, bratislava grad, bratislava castle, trenčin castle, grad trenčin, trenčin, slovak castles, castles, gradovi slovaške, gradovi, poljska, home exhcange, homeexchange, čumil, znamenitosti bratislave, znamenitosti krakov, krakov, krakov poljska, poland, krakow, krakow castle, krakow dragon, dragon, krakov grad,
Trenčin, Slovaška

Roadtrip Bratislava

Mesto leži blizu avstrijske meje ob Donavi, tako da se lahko iz Bratislave odpravite na izlet do Dunaja kar z ladjo. V glavnem mestu Slovaške je nujen obisk bratislavskega gradu, njegovega krasnega vrta in razgleda. Tik pod gradom pa je tudi luštno otroško igrišče v senci. Če si želiš še bolj ekstremnega razgleda na mesto pa se lahko odpraviš na 95m visok razgledni stolp UFO, ki se nahaja na SNP mostu čez Donavo.

Število noči: 1

Čar Bratislave je definitivno v starem mestnem jedru, kjer lahko opazuješ številne kipe, najbolj znan je kip Čumil, delavec oziroma opazovalec. Mesto je zelo živo, na ulicah se zamenja ogromno ljudi, opaziš lahko tudi večje skupine fantov in deklet, ki praznujejo dekliščino/fantovščino. Po pohajkovanju po starem mestnem jedru se ustavi v pubu in probaj kakšno lokalno pivo. Cena hrane je kar turistična, medtem, ko je pivo cenejše kot pri nas.

Červený Kameň grad

V 13. stoletju je kamnit grad zgradil Tiburtius Rosd ali njegovi potomci kot del verige obrambnih gradov Kraljevine Ogrske. V prvi polovici 16. stoletja je bil popolnoma obnovljen kot trdnjava. Ko je družina Pálffy leta 1588 pridobila grad, je trdnjavapostala reprezentativni plemiški grad. Danes je grad muzej.

Trnava

Trnava je mesto na zahodu Slovaške, 47 km severovzhodno od Bratislave, ob reki Trnávka in je sedež rimskokatoliške nadškofije. Zaradi številnih cerkva znotraj mestnih obzidij je bilo Trnava pogosto imenovano “Mali Rim”. Mesto ima zgodovinsko središče, ki je zaprto za promet in nov, urejen park. Obe sinagogi v Trnavi, zgodovinski zgradbi z orientalskimi motivi, segata v 19. stoletje. Leta 2010 obnovljena 19. stoletna ortodoksna sinagoga, ki je že propadala, je bila leta 2016 preurejena v moderno kavarno Synagoga Cafe.

Trenčin

Najbolj se mi je usedlo v srce to malo slovaško mesto. Spali smo v središču starega mestnega jedra, tik pod gradom. En dan smo si vzeli za raziskovanje gradu in vsrkavanje krasne energije, ki jo Trenčin oddaja. Sem se bom definitivno še vrnila.

Število noči: 2

Bolj podrobno si lahko našo pot lahko ogledaš tukaj.

Grad Bojnice

Grad Bojnice je srednjeveški grad z izvirnimi gotskimi in renesančnimi elementi, zgrajen v 12. stoletju. Je eden najbolj obiskanih gradov na Slovaškem, saj ga vsako leto ga obišče več sto tisoč obiskovalcev. Grad je med drugim tudi priljubljeno prizorišče za snemanje pravljičnih filmov.

Žilina

Žilina je četrto največje mesto na Slovaškem. Nahaja se približno 200 km od Bratislave, blizu češke in poljske meje. Je tretje najpomembnejše industrijsko središče ter sedež univerze, Žilinske univerze (ustanovljene leta 1953). Zgodovinski center mesta, obnovljen v začetku 1990-ih, je zaščiten kot rezervat mestnega spomenika. Trg Mariánske námestie ima 106 arkadnih prehodov in 44 meščanskih hiš po celotnem trgu.

roadtrip, roadtrip češka, roadtrip slovaška, roadtrip poljska, roadtrip slovaška poljska češka, bratislava, roadtrip bratislava, bratislava grad, bratislava castle, trenčin castle, grad trenčin, trenčin, slovak castles, castles, gradovi slovaške, gradovi, poljska, home exhcange, homeexchange, čumil, znamenitosti bratislave, znamenitosti krakov, krakov, krakov poljska, poland, krakow, krakow castle, krakow dragon, dragon, krakov grad, trnava, čumil, žilina

Roadtrip Poljska

Na Poljskem smo spali preko home exchange-a, v ogromni hiši, s še večjim zunanjim delom. Ogledaš si jo lahko tukaj. Spali smo v kraju Žory, kjer smo si ogledali njihov super park za otroke, sicer pa smo tam le nakupovali. Na Poljskem smo si ogledali tri mesta, potem pa smo se odpravili na Češko.

Število dni: 4 noči

Prednost home exchange menjav je hiša, ki pride v kompletu z vsemi stvarmi, od koles do bazena in tudi – mačke.

Krakov

Krakov je drugo največje mesto na Poljskem, njegovo staro mestno jedro pa je na UNESCOvem seznamu svetovne dediščine, zato se ga res splača pogledati. Mesto je res veliko, zato ne pričakuj kadra brez ljudi.

Katovice

Katowice je glavno mesto Šlezijskega vojvodstva na jugu Poljske in spada med najbolj naseljena metropolitanska območja v Evropski uniji. Med zgodnjimi fazami druge svetovne vojne so Katowice praktično zapustile poljske kopenske sile, ki so se morale pozicionirati okoli Krakova. Pod nemško okupacijo so bili uničeni številni zgodovinski in ikonični spomeniki v mestu, najbolj opazno Velika sinagoga v Katovicah, ki je bila požgana 4. septembra 1939.

Sledile so spremembe imen ulic in uvedba strogih pravil. Poleg tega je bila prepovedana uporaba poljščine v javnih pogovorih. Med vojno so nacistični okupatorji storili hude zločine nad lokalnimi romskimi in judovskimi skupnostmi, bodisi z umori na kraju samem ali z deportacijami v koncentracijska taborišča, kot je Auschwitz, kjer so bili popolnoma iztrebljeni. To je povzročilo upad prebivalstva med letoma 1939 in 1945.

Gliwice

Gliwice so mesto v Zgornji Šleziji, na jugu Poljske. Leži približno 25 km zahodno od Katovic.

Roadtrip Češka

Tokrat je bila Češka samo “za presekat”. Da smo si skrajšali pot do doma, saj bi bila sicer vožnja iz Poljske prenaporna. Tako smo se odločili, da prespimo v mestu Znojmo, ki je blizu avstrijske meje.

Število dni: 1 noč

Znojmo

Veš, da je Znojmo najbolj sončno mesto na Češkem? Mesto leži na skalni čeri na strmem levem bregu reke Dyje, največjega pritoka reke Morave, približno 55 km jugozahodno od regionalnega glavnega mesta Brno. Rotunda sv. Katarine se nahaja na območju pivovarne. Poleg piva lahko uživaš v čudovitem razgledu na dolino reke Dyje z obzidja ali pa poskusiš najboljša vina v vinoteki Enotéka. Odpraviš se lahko v Znojmsko podzemlje iz 14. stoletja, ki je eden najbolj obsežnih podzemnih labirintov v Srednji Evropi.

Znojmo je blizu Avstrije (cca 80 min od Dunaja), tako da smo imeli naslednji dan še kar blizu do doma.

Celoten načrt potovanja si lahko prebereš tukaj.