Izlet v Benetke in Italija

Potovanje v Italijo se je za nas vedno izkazalo kot dobra odločitev. Bi se mogoče odpravili samo na izlet v Benetke? Iz lastne izkušnje pred kratkim lahko povem, da je bil obisk Italije in Benetk za nas ena boljših odločitev. Ker je Italija blizu, se v Benetke lahko odpravimo z avtom ali vlakom na enodnevni izlet ali pa kar za cel vikend. Mi smo se v Benetkah ustavili, ko smo šli na potovanje do jezer Lago d’Isio in Lago di Como. Ker je hči še majhna, smo potovanje razdelili na krajše postanke in prvi postanek so bile ravno Benetke. Iz Ljubljane do Benetk je časovno ravno prav za naše potrebe, kadar se odpravljamo na pot v času dnevnega spanca hčerke.

Izlet v Benetke – kdaj?

Takoj po epidemiji je bil pravi čas za izlet v Benetke. Mesto se je po epidemiji sestavljal nazaj, počasi prebujal in tudi obiskovalcev še ni bilo veliko. Nekaj trgovinic in restavracij je bilo še zaprtih, zato je bilo v zraku še vedno čutiti rahlo okrevanje po udarcu, ki ga je doživelo mesto med epidemijo. Benetke so bile sicer bolj prazne, a zato bolj čarobne. Šele takrat je prišel na plan njihov čar, ki so ga trume turistov zadnja leta dušila pod seboj.

Apartma ob kanalu v Benetkah
Apartma ob kanalu v Benetkah

Benetke po epidemiji

Če so bili nekdaj golobi in gneča stalnica Benetk, potem boste vstopili v nov kraj. Verjetno ne bo prav dolgo tako, zato priporočam, da izkoristite čas po epidemiji. Ste si vedno želeli vožnje z gondolo? Zdaj je idealen čas (sploh če ste v dvoje), saj imajo gondoljerji zelo malo dela (in posledično lahko vožnjo zakupite za veliko manj denarja, kot pred epidemijo).

Kanal in gondola v Benetkah
Kanal in gondola v Benetkah

Kanal in gondola v Benetkah

Če včasih nisi mogel dobiti mize ob kanalu ali na trgu Sv. Marka, lahko danes celo izbiraš, kje boš jedel, kje boš pil kavo. Brez gužvanja in po nižji ceni. Sreča v nesreči, da so Benetke po epidemiji tako krasne?

Izlet v Benetke – Kateri letni čas je najboljši za obisk?

Benetke so čudovite v vsakem letnem času, najlepše pa so seveda takrat, kadar ne dežuje. Sama bi izbrala čas, ko so temperature dovolj visoke, da ne potrebuješ bunde in dovolj nizke, da se ne rabiš skrivati v senci. Torej pozno poletje, zgodnja jesen ali pozna pomlad, bi bila moja izbira.

Izlet v Benetke z malčkom?

Če nameravate v Benetke na izlet z malčkom, predlagam, da to storite takrat, ko otrok že sam hodi. Verjetno veste, da je veliko stopničk in mostov, zato ne pridejo v poštev vozički ali razni poganjalci. Otroka boste morali verjetno večinoma držati za roke, saj je veliko kanalov, kamor lahko pade in ozkih uličic, v katerih bi se lahko izgubil. Tudi za vožnjo z vodnimi busi ali taksiji vozički niso priporočljivi, saj ponavadi ni dovolj prostora.

Če vaš otrok še ne hodi veliko in se pusti nositi v nosilki, je to sicer ena izmed možnosti, vendar dobro premislite. Nosilka ni priporočljiva za cel dan, niti za otroka niti za vaš hrbet. Sama bi na vašem mestu raje počakala še kakšno leto, da otrok lahko sam prehodi večino tega, kar ste si zadali.

kanal v Benetkah, gondole, Benetke, Italija

mesto na vodi

V primeru, da se vaš otrok boji vode ali vožnje s čolni obisk Benetk močno odsvetujem. Če pa rad opazuje ladjice, je obisk potem zelo velik plus, vsaj pri nas se je izkazal za totalen uspeh. Če nameravate v Benetke na dnevni izlet, premislite o obisku, če ima vaš malček še vedno dnevni spanec, saj to pomeni, da bo moral nekje spati. Če ne boste imeli prenočišča, da bi ga dali v sobo, bo moral spati ali v vozičku (česar ne priporočam, da jemljete v Benetke) ali pa, da bo svoj dnevni spanec popolnoma izpustil. Kar je lahko čisto okej, lahko pa pomeni, da bo otrok utrujen in temu primerno tečen. Lahko, da bo zaspal na poti nazaj v avtu in boste imeli težavo doma, ko bo čas za večerno spanje. Ali pa ne, če to večkrat prakticirate. Definitivno pa je spanec malčka nekaj, na kar morate biti pozorni, ko se odpravite na tak izlet. Celodnevni izlet v Benetke priporočam takrat, ko vaš malček ne potrebuje več dnevnega spanca.

Benetke za en dan ali za čez noč?

Za obisk Benetk močno priporočam, da si uredite prenočišče vsaj za eno noč. Pa če greste sami, v dvoje ali v troje. Če greste v paru, se boste zaljubili v večerne Benetke. Če greste z otrokom, pa boste zaradi prenočišča bolj svobodni. Lahko boste zajtrkovali in večerjali v miru, otroka boste lahko dali čez dan spat v sobo, vi pa boste lahko spili kavo v miru.

Benetke prenočišče booking

Razgled na kanal

Zvečer, ko dnevni turisti odidejo in se zvoki sprehajalcev poležejo, Benetke šele zares zadihajo in šele takrat se pokaže tisti njihov pravi čas. Priporočam, da če jih še niste doživeli tako. Sploh pa zdaj, ko turistov toliko časa ni bilo, je prostih veliko apartmajev, ki so bili ponavadi zasedeni že mesece vnaprej.

Benetke gondola

Gondole v Benetkah

V prenočišču, kjer boste nastanjeni, preverite, ali imajo na voljo otroško posteljo (če jo vaš malček še potrebuje) in stolček za hranjenje. Večina ima to na voljo proti dodatnemu doplačilu.

Izlet v Benetke in prevoz

Če boste v Benetkah prespali, priporočam da kakšen dan izkoristite za obisk otoka Murano ali Burano. Predlagam, da si ob prihodu v Benetke kupite dvodnevno vozovnico za vodni bus, saj se potem lahko vozite neomejeno. Karta pa velja tudi za vožnjo do otoka Murano. Vaš otrok bo navdušen!

vodni bus v Benetkah, Murano, Benetke

vožnja z vodnim busom na otok Murano

Izlet v Benetke z avtom ali vlakom?

Mi smo v Benetke potovali z avtom, vendar smo parkirali na celini, blizu železniške proge, na parkirišču Garage Touring, ki se nahaja praktično čez cesto od železniške postaje. Zakaj? Prvič, je tam ceneje. Drugič, se tam tako ali tako ne moreš voziti z avtom ali ga parkirati pred vrati. Tretjič, z vlakom, ki vozi zelo pogosto (na 10 minut), si tam v slabih 10. minutah. Karte (povratne) lahko kupiš kar tam, na njihovem avtomatu, ali pa na spletni strani. Cena povratne karte je manj kot 3€ na osebo. Otroci do 4. leta potujejo brezplačno, vendar jih ne pozabite vključiti v karto. Če imate malčka, bo vožnja z vlakom dodaten plus.

Benetke z vlakom
v Benetke z vlakom

Kaj vzeti s seboj v Benetke?

Nasplošno predlagam, da za vsa potovanja s seboj vzamete dnevni nahrbtnik. V Benetkah boste še posebej rabili proste roke, sploh če imate malčka. Odvisno koliko časa nameravate ostati v Benetkah. Mi smo v Benetkah ostali 2 noči, s seboj nismo nosili kovčkov. Vse, kar smo potrebovali, smo imeli spakirano v 2 nahrbtnikih. Torej, oblačila za 2 dni, potovalno lekarno in kozmetično tobico. V kolikor boste nastanjeni v apartmaju, hrane s seboj ne rabite nositi, saj so v Benetkah tudi trgovine z živili. S seboj vzemite le otroški pribor in slinček.

Benetke in ukrepi po epidemiji

Čeprav se situacija umirja, ima Italija še vedno veljaven ukrep za nošenje mask na prostem.

Za vstop v državo še vedno potrebujete potrdilo v angleščini, o negativnem testu na covid, ki ni starejše od 48 ur. Velja tudi za otroke od 2. let naprej. Zaenkrat potrdilo o cepljenju ali prebolelosti ne velja. Je pa potrebno izpolniti tudi nekaj drugih dokumentov, več informacij dobite na naslovu slovenske ambasade v Italiji. Zaradi hitrega spreminjanja pravil, predlagam, da jih preverite tik preden odhajate na pot. Prav tako pravila za vstop nazaj v Slovenijo.

Benetke izlet kanal gondola

Za konec pa še tole, če vas pot zavede tja, si ne pozabite privoščiti trenutka zase ob dobri hrani in kozarčku Aperol spritza. Kako se pripraviti na potovanje in vožnjo z otrokom pa si lahko preberete tukaj.