Karneval Benetke – Beneški pustni karneval

Verjetno najbolj znan pustni karneval, Beneški pustni karneval, bo letos potekal od 3. do 13. februarja 2024. Glavna otvoritev karnevala v Benetkah pa bo potekala že 27. januarja 2024. Beneški karneval privablja obiskovalce iz celega sveta in velja za enega najbolj slikovitih in edinstvenih karnevalov na svetu. Takrat se mesto prelevi v pravljično okolje, polno barvitih in čarobnih trenutkov. Obišči ga tudi ti.

Beneški pustni karneval

Karneval se običajno začne deset dni pred pepelnično sredo, ki označuje začetek posta v krščanskem koledarju, in traja do pepelnične srede. To obdobje predstavlja čas razkošja, zabave in svobode pred obdobjem posta, ko so ljudje tradicionalno omejili svoje uživanje hrane in razkošja. V Benetkah boste lahko doživeli duh pustnih mask vse od 27. 1. 2024 pa do 13. 2. 2024.

beneški pustni karneval, karneval v benetkah, karneval v benetkah 2024, pustni karneval 2024, pust 2024, benetke, benetke 2024, carnival in venice, venice carnival 2024, maškare, pustovanje, pustovanja, karnevali 2024, pustni karnevali v evropi, beneške maske, beneška maska, benetke 2024
Beneški pustni karneval

Če imate možnost, vsaj enkrat prenočite direktno na otoku.

Glavne značilnosti karnevala

Beneški karneval je tradicionalni in svetovno znan karneval, ki poteka v italijanskem mestu Benetke. Ima kar dolgo zgodovino, saj sega v 11. stoletje. Glavna značilnost so maskirane procesije in zabave v kostumih. Mestne ulice, trgi in kanali so napolnjeni s kostumi. Maske so postale simbol karnevala in so bile prvotno uporabljene kot sredstvo za skrivanje identitete ter omogočanje ljudem, da se med festivalom svobodno izražajo. Več o samem dogajanju v Benetkah si preberi tukaj.

Beneški karneval

Beneški pustni karneval in prireditve

Med beneškim karnevalom se odvijajo številne plesne in umetniške prireditve, koncerti, umetniške razstave, tekmovanja za najboljše kostume in druge zabavne dejavnosti. Eden od vrhuncev karnevala je tudi tradicionalni ples na trgu San Marco, kjer se obiskovalci lahko pridružijo plesu ob spremljavi glasbe.

Beneški pustni karneval – program karnevala v Benetkah

Parada najlepših beneških deklet – 3. februar ob 14.30 uri

Angelov prelet z zvonika Svetega Marka – 4. februar ob 12. uri

Orlov let – 11. februar 2024 ob 12. uri

Parada mask z vse Italije – 12. februar 2024 ob 15.00

Levov let z zvonika na trgu Svetega Marka – 13. februarja 2024 ob 12.uri

Od 3. do 13. februarja bo na Trgu svetega Marka potekala revija karnevalskih kostumov, ter tekmovanje za najboljšo pustno masko. Tukaj si lahko sposodiš pravi beneški kostum. Seveda se lahko udeležiš tudi plačljivih dogodkov, zelo zanimivi so plesi v maskah.

Benetke

Benetke so mesto v severovzhodni Italiji, znano po kanalih, arhitekturi, umetnosti in bogati zgodovini. Nahajajo se na več kot 100 majhnih otokih, ločenih z vodnimi kanali in povezanih z mostovi. Glavni kanal, Veliki kanal (Grand Canal), prečka mesto in služi kot glavna plovna pot. Benetke so ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij na svetu. Pri nas so priljubljene predvsem zaradi bližine, saj so idealne za dnevni ali vikend izlet. Slovijo kot romantično mesto in ni težko videti zakaj.

Na izlet v Benetke? Zakaj pa ne?

Karneval v Benetkah

Te zanima kdaj bodo pustni karnevali pri nas?