Kdaj je noč čarovnic in kaj je Halloween

Noč čarovnic (Halloween) je praznik, ki ga predvsem v Zahodnem svetu obeležujejo v noči iz 31. oktobra na 1. november. Predstavlja okrajšavo za »All Hallow’s Eve« oziroma »Hallow Eve« (večer vseh svetih oziroma večer pred vsemi svetimi – vendar ni povezana s katoliškim praznikom). Slavi se predvsem v angleško govorečem svetu, na Irskem, v ZDA, Kanadi, Angliji, Avstraliji in na Novi Zelandiji. Zelo priljubljen običaj je izrezovanje buč, v katere se potem vstavi sveča. Praznovanja, kot jih poznamo danes, so se oblikovala so se v ZDA. Ta poganski praznik pa v svojih koreninah sega daleč nazaj, do Keltov.

noč čarovnic, kdaj je noč čarovnic, kdaj bo noč, noč čarovnic, kdaj je noč čarovnic, kdaj bo noč čarovnic, kaj je halloween, kdaj je halloween, helovin, helloween, halloween ali helloween, običaji za noč čarovnic, rituali halloween, izrezovanje buč, izrezljati buče, buče za noč čarovnic, buče za halloween, oranžne buče, ideje za noč čarovnic, aktivnosti za noč čarovnic, filmi za noč čarovnic, risanke za noč čarovnic, praznovanje halloween, jack o'lantern, jack buča, jack luč, jack lantern, čarovnice, strahovi, duhovi
Kdaj je noč čarovnic

Kaj je Halloween ali noč čarovnic

Stari Kelti so 1. novembra slavili začetek novega leta. S praznikom Samhain so namreč oznanjali konec poletnega in začetek zimskega obdobja. Verjeli so, da ob polni Luni, najpogosteje noč pred dnevom mrtvih (31. oktobra), mrtvi vstajajo iz svojih grobov in tako ponovno obiščejo svoje domove. Zaradi tega so se ljudje, prestrašeni, da bi srečali mrtve, skrivali za različnimi maskami, pred hišami pa puščali vino in hrano, da bi jih mrtvi pustili pri miru. Nekateri so v ta namen izdolbli repe, pese ali krompir in vanje vstavili gorečo svečo, da bi tako pregnali grešne duše.

Kdaj je noč čarovnic

S prihodom Rimljanov, je dan mrtvih dobil stalen datum. Noč čarovnic praznujemo vsako leto 31. oktobra. Te zanima kaj se bo takrat dogajalo?

noč čarovnic, kdaj je noč čarovnic, kdaj bo noč čarovnic, kaj je halloween, kdaj je halloween, helovin, helloween, halloween ali helloween, običaji za noč čarovnic, rituali halloween, izrezovanje buč, izrezljati buče, buče za noč čarovnic, buče za halloween, oranžne buče, ideje za noč čarovnic, aktivnosti za noč čarovnic, filmi za noč čarovnic, risanke za noč čarovnic, praznovanje halloween, jack o'lantern, jack buča, jack luč, jack lantern, čarovnice, strahovi, duhovi
Noč čarovnic 2023

Poganski ali krščanski praznik?

Noč čarovnic je poganski praznik, krščanska cerkev pa je pozneje ta dan poimenovala dan vseh svetnikov, da praznik ne bi bil več znan kot poganski. Pozneje, v 8. stoletju, pa se je o njem znova slišalo kot o “All Hallows Eve” ali na kratko “Halloweenu”, ki se je ohranil tudi do danes.

Običaji za noč čarovnic

Izrezovanje buč, ki je ena izmed najbolj znanih dejavnosti na noč čarovnic danes in jo velikokrat vidimo tudi pri nas, je postalo priljubljeno šele v 16. stoletju v ZDA. Danes predstavlja izrezana buča (Jack-o’-lantern), glavni simbol praznika.Ta navada pa je povezana z legendo o kovaču Jacku, ki je pretental vraga, tako, da mu je ponudil svojo dušo v zameno za pijačo. Vrag mu je ustregel tako, da se je spremenil v kovanec, s katerim bi kovač plačal pijačo.

Poglej si najbolj strašne grozljivke za noč čarovnic.

Legenda o Jacku (Jack O’lantern)

Jack je kovanec vtaknil v svoj žep, kjer je imel križ. Zaradi križa se vrag ni mogel spremeniti nazaj. Vrag je Jacku obljubil, da 10 let ne bo izterjal njegove duše, zato ga je izvlekel iz žepa. Po 10. letih je vraga ponovno prevaral tako, da ga je zaprosil, naj mu da jabolko iz stebla. V trenutku, ko se je vrag spremenil v steblo z jabolkom, je nanj narisal križ. Tako se vrag ponovno ni mogel spremeniti nazaj. Ko je Jack umrl, ga je na vratih v Pekel pričakal vrag in poslal nazaj v mrak. Dal mu je žerjavico oglja, Jack pa je imel izdolbel repo, ki jo je imel v žepu, in vanjo vstavil žerjavico.

noč čarovnic, kdaj je noč čarovnic, kdaj bo noč čarovnic, kaj je halloween, kdaj je halloween, helovin, helloween, halloween ali helloween, običaji za noč čarovnic, rituali halloween, izrezovanje buč, izrezljati buče, buče za noč čarovnic, buče za halloween, oranžne buče, ideje za noč čarovnic, aktivnosti za noč čarovnic, filmi za noč čarovnic, risanke za noč čarovnic, praznovanje halloween, jack o'lantern, jack buča, jack luč, jack lantern, čarovnice, strahovi, duhovi, jack o lantern
Halloween in legenda o Jacku

Od takrat naprej Jack, ki nikoli več ni našel poti domov, tava naokoli z izdolbljeno repo v mraku. Tako je Jack O’Lantern (Jack Luč) postal simbol duše, ki je prekleta in tava med svetovi. Še danes za noč čarovnic izdolbemo buče, da bi pregnali zle duhove.

Ustvarjanje za noč čarovnic

Poglej si ustvarjanje za otroke noč čarovnic.