Najboljših 15 – grozljivke in srhljivke

Si eden izmed tistih, ki ti je všeč, če ti ob gledanju filma zaledeni kri, te oblije kurja polt in ti adrenalin preplavi telo? Potem bo seznam najboljših 15 filmov za noč čarovnic sigurno nekaj zate! Če še nisi, si nujno oglej grozljivke in srhljivke za noč čarovnic, ki sem jih navedla v spodnjem seznamu.

Carrie – grozljivke in srhljivke

Carrie je napet in srhljiv film, ki temelji na istoimenskem romanu Stephena Kinga. Zgodba spremlja življenje mlade in zlorabljene deklice po imenu Carrie White, ki ima nenavadno telekinetično moč. Po številnih ponižanjih in zlorabah v šoli, Carrie izbruhne na maturantskem plesu, s katastrofalnimi posledicami za vse okoli sebe. Film je prežet s tematiko izolacije, zlorabe moči in maščevanja ter raziskuje temne plati človeške narave. Carrie je klasičen primer grozljivega filma, ki ostaja nepozaben zaradi svoje močne zgodbe in izjemne igre glavnih igralcev.

Carrie trailer

The Shining (1980) – grozljivke in srhljivke

The Shining je kultni grozljiv film, ki temelji na istoimenskem romanu Stephena Kinga. Zgodba spremlja Jacka Torrancea, ki se z družino preseli v osamljen gorski hotel Overlook, kjer naj bi skrbel za hotel v zimskem mirovanju. Toda hotel skriva temne skrivnosti, ki začnejo vplivati na Jackovo psiho, medtem ko njegov sin Danny razkrije svoje nadnaravne sposobnosti, ki mu omogočajo komunikacijo s preteklimi dogodki. Film je mojstrovina psihološke grozljivke, ki spretno združuje elemente nadnaravnega in človeške norosti, s čimer ustvarja napeto in strašljivo vzdušje. The Shining ostaja eden najbolj prepoznavnih filmov v žanru in odmeva še dolgo po ogledu.

The Shining trailer

Halloween (1978) – grozljivke in srhljivke

Halloween iz leta 1978 je ikoničen grozljivi film, ki je postavil temelje za podžanr “slasher” filmov. Zgodba se osredotoča na Michaela Myersa, mladeniča, ki pobije svojo družino in nato pobegne iz psihiatrične ustanove, da bi se vrnil v svoje domače mesto Haddonfield. Tam začne preganjati in pobijati skupino najstnic, med katerimi je tudi glavna junakinja Laurie Strode, ki postane njegova tarča. Film je znan po svoji napeti atmosferi, izčiščeni režiji Johna Carpenterja in strašljivi glasbeni spremljavi, ki je postala kultna. Halloween je postavil standarde za številne prihodnje filme v žanru in je še vedno eden najbolj spoštovanih in strašljivih filmov v zgodovini grozljivk.

Halloween trailer

A Nightmare on Elm Street (1984) – grozljivke in srhljivke

“A Nightmare on Elm Street” je kultni grozljivi film iz leta 1984, ki je uvedel svet Freddyja Kruegerja. Zgodba se vrti okoli mesta Springwood, kjer skupina najstnikov začne doživljati moročne sanje o zloveščem morilcu Freddyju Kruegerju, ki jih napade v sanjah in ubija v resničnem svetu. Glavna junakinja Nancy postane ključna oseba pri soočanju s Freddyjem, ko skuša odkriti njegovo skrivnostno preteklost in najti način, kako se mu upreti. Film je znan po svoji inovativni ideji, kako združiti sanje in resničnost ter ustvariti enega najbolj prepoznavnih in ikoničnih zlikovcev v zgodovini grozljivk. “A Nightmare on Elm Street” je navdihnil številne nadaljevanja in ostaja klasika žanra.

A nightmare on Elm street

Psycho (1960) – grozljivke in srhljivke

Psycho je kultni grozljivi film iz leta 1960, ki ga je režiral Alfred Hitchcock. Zgodba sledi zgodbi Marion Crane, ki ukrade denar in se zateče v moteč motel Bates, kjer sreča ekscentričnega lastnika Normana Batesa. Film spretno meša napetost, psihološki triler in presenetljive preobrate, pri čemer razkriva temačne skrivnosti Batesovega družinskega življenja in njegove obsesije. Psycho je znan po svoji napeti glasbeni spremljavi, revolucionarni režiji in presenetljivem obratu v zgodbi. Je ikoničen film, ki je pustil nepozaben pečat na grozljivem filmu in ostaja ena najbolj priznanih del Alfreda Hitchcocka.

Psycho trailer

The Conjuring (2013)

The Conjuring iz leta 2013 je napet grozljiv film, ki temelji na resničnih dogodkih. Zgodba spremlja paranormalna raziskovalca Eda in Lorraine Warren, ki priskočita na pomoč družini Perron, ki se seli v staro podeželsko hišo in kmalu začne doživljati strašljive nadnaravne dogodke. Hišo obseda zloben duh, ki ogroža družino in zahteva poseben izgon. Film je znan po svojem napetem vzdušju, čudovito ustvarjenih prizorih groze ter dobro razviti značaji. “The Conjuring” je začel franšizo filmov o nadnaravnih pojavah, ki so pridobili veliko sledilcev in je postal eden od najuspešnejših filmov v žanru.

The Conjuring

Scream (1996)

Scream je kultni grozljivi film iz leta 1996, ki je postal sinonim za filmski žanr “slasher”. Zgodba se odvija v mestu Woodsboro, kjer skupina najstnikov postane tarča skrivnostnega morilca, ki se skriva za masko duha. Film spretno združuje elemente groze in komedije ter se norčuje iz konvencij žanra, hkrati pa ohranja napeto vzdušje in napetost. “Scream” je znan po svoji inteligentni in samorefleksivni naravi ter številnih presenetljivih preobratih. Postal je klasika žanra in ima kultni status med ljubitelji grozljivk.

Scream trailer

Ringu (1998)

Ringu je japonski grozljiv film iz leta 1998, ki temelji na romanu Koji Suzukija. Zgodba se osredotoča na novinarko Reiko, ki raziskuje smrt svoje nečakinje in prijateljev, ki so vsi umrli po ogledu skrivnostne videokasete. Po ogledu te kasete prejmeš telefonski klic, ki napove tvojo smrt v sedmih dneh. Reiko odkrije, da je videoposnetek povezan s srhljivo preteklostjo in se trudi odkriti resnico ter prekiniti prekletstvo. “Ringu” je znan po svoji napeti atmosferi, jezoviti naraciji in strašljivem vizualnem slogu. Postal je ena najbolj prepoznavnih japonskih grozljivk in je vplival na številne druge filme in adaptacije po vsem svetu.

Ringu

The Blair Witch Project (1999)

The Blair Witch Project je pionirski grozljiv film iz leta 1999, ki se odlikuje po svoji nekonvencionalni režiji. Zgodba sledi skupini mladih filmskih ustvarjalcev, ki se odpravijo v gozd v Marylandu, da bi dokumentirali legendo o Blair Witch. Med snemanjem začnejo doživljati čudne in zastrašujoče dogodke, ki se stopnjujejo, dokler ne postanejo izgubljeni v gozdu. Film je znan po svoji “found footage” tehniki, ki daje občutek resničnosti, in ustvarja napetost ter občutek tesnobe. “The Blair Witch Project” je postal kultni film in je pomembno vplival na žanr found footage in indie grozljivk.

The Blair witch project

Insidious (2010)

Insidious je grozljiv film iz leta 2010, ki ga je režiral James Wan. Zgodba spremlja družino Lambert, ki začne doživljati nadnaravne pojave po selitvi v novo hišo. Hitro postane jasno, da so njihove težave povezane s prisotnostjo zlonamerne nadnaravne sile in duhovne poti, ki vodijo v skrivnostno drugo stran. Družina se obrne na paranormalna raziskovalca, da bi rešila svoje težave in zaščitila svojega sina, ki je v nevarnosti. “Insidious” se ponaša s strašljivimi prizori, napeto glasbeno spremljavo in izvirno zgodbo o potovanju v okultno. Postal je priljubljen film v žanru nadnaravne grozljivke.

Insidious

It (1990)

IT” iz leta 1990 je televizijski miniserijski film, ki temelji na romanu Stephena Kinga. Zgodba se odvija v mestu Derry, kjer skupina otrok sreča zlobnega klovna Pennywisea, ki se preoblikuje v njihove najhujše strahove in ustrahuje mesto že stoletja. Ko se otroci odločijo soočiti s svojimi strahovi, se odločijo za končni spopad z Pennywiseom. Miniserija je znana po svoji jezoviti upodobitvi Pennywisea, ki ga igra Tim Curry, in po svojem nepozabnem vtisu na gledalce. Kljub nekaterim omejitvam televizijske produkcije je “IT” iz leta 1990 še vedno kultna adaptacija romana in ima poseben prostor v srcih ljubiteljev Stephena Kinga.

IT

Children of the Corn (1984) – grozljivke in srhljivke

Children of the Corn” je grozljiv film iz leta 1984, ki temelji na kratki zgodbi Stephena Kinga. Zgodba se odvija v majhnem mestu Gatlin v Nebraski, kjer so vsi odrasli prebivalci brutalno pobiti in oblast prevzamejo skupine otrok, ki so se organizirali v kult, češ da služijo mračnemu božanstvu po imenu “He Who Walks Behind the Rows”. Ko par prečkata mesto, postaneta tarča otrok in njihovega fanatičnega vodje Isaaca. Film je znan po svoji napeti atmosferi, grozljivih prizorih in tematskih elementih, povezanih s fanatizmom in religijo. “Children of the Corn” je postal kultni film v žanru in ima številne nadaljevanje.

Chidlren of the corn

Žaga – Saw (2004)

Saw” iz leta 2004 je krvava in napeta grozljivka, ki jo je režiral James Wan. Zgodba spremlja dva moža, ki se znajdeta zaprta v skrivnostni sobi, priklenjena na verigo. Odkrijeta, da ju je ugrabil morilec, znan kot Jigsaw, ki svoje žrtve postavlja v ekstremne moralne dileme in jim nudi možnost preživetja le, če se odločijo za grozljive in boleče preizkušnje. Film raziskuje teme maščevanja, morala in človeškega preživetja. “Saw” je poznan po svoji brutalnosti, iznajdljivih smrtonosnih pasteh ter nepričakovanih preobratih. Postal je kultni film v žanru in je sprožil franšizo, ki je imela številne nadaljevanje.

Žaga napovednik

Dracula (1931) – grozljivke in srhljivke

“Dracula” iz leta 1931 je kultni grozljiv film, ki ga je režiral Tod Browning, s človeškim vampirjem, igralcem Bela Lugosija v vlogi grafa Drakule. Film je eden od najbolj ikoničnih in vplivnih filmov v zgodovini žanra grozljivke. Zgodba spremlja prihod grofa Drakule v Anglijo in njegovo lov na svežo kri, medtem ko se poskuša izogniti lovcem na vampire. “Dracula” je znan po svojem temnem in gotičnem vzdušju ter je postavil temelje za prihodnje upodobitve vampirjev na filmu. Bela Lugosi je ustvaril nepozabno in ikonično upodobitev grafa Drakule, ki je postala njegova prepoznavna vloga. Film je vplival na celotno grozljivo kinematografijo in ostaja ena od najbolj spoštovanih filmskih stvaritev v žanru.

Dracula trailer

Bram Stoker’s Dracula (1992) – grozljivke in srhljivke

Bram Stoker’s Dracula” je film iz leta 1992, ki ga je režiral Francis Ford Coppola. Film je znan po svoji zvesti adaptaciji romana “Drakula” Bran Stokerja in se ponaša z vrhunsko igralsko zasedbo, vključno z Garyjem Oldmanom v vlogi grofa Drakule, Winono Ryder kot Mina Harker in Anthonyjem Hopkinsom kot profesor Van Helsing. Zgodba spremlja grofa Drakulo, ki prihaja v London, da bi osvojil srce Mine Harker. Film poudarja romantični in čustveni element vampirske sage ter raziskuje teme ljubezni, obsedenosti in nesmrtnosti. “Bram Stoker’s Dracula” je znan po svoji impresivni vizualni podobi, osupljivih kostumih in posebnih učinkih ter prizadevanjih za zvesto prikazovanje literarnega izvora.

Bram Stoker’s Dracula

Oglej si še najboljše filme za noč čarovnic, ob katerih te ne bo strah iti spat.