Kdaj je velika noč 2024 in kako jo praznujemo

Te zanima, kdaj bo velika noč 2024 in kdaj bo velikonočnni ponedeljek? Velika noč 2024 bo v nedeljo, 31. marca 2024, velikonočni ponedeljek pa bo v ponedeljek, 1. aprila 2024. Takrat je pri nas državni praznik in dela prost dan. Poglej si še ostale dela proste dneve v Sloveniji za leto 2024.

Kaj je velika noč?

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja. Jezus naj bi s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prinesel upanje. Praznik ima korenine v judovstvu in v starih poganskih navadah, ko so praznovali prihod pomladi. V Sloveniji prazniku rečejo tudi vuzem. Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslovijo jedila (šunka, hren, pirhi, kruh, potica), ki se potem zaužijejo za nedeljski zajtrk. 

Velika noč 2024 in kako izračunamo, kdaj bo?

Velika noč je premakljiv praznik, v odvisnosti od datuma velike noči so tudi datumi nekaterih drugih cerkveni praznikov in tudi pust. Na prvem ekumenskem koncilu so določili, da se veliko noč praznuje na prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni. Tako je lahko velika noč med 22. marcem in 25. aprilom. Letos bo velika noč 2024 v nedeljo, 31. 3. 2024. Naslednje leto bomo veliko noč praznovali kasneje, 20. 4. 2025.

Velika noč 2024 in kako jo praznujemo?

Kristjani Veliko noč praznujejo z blagoslovom jedil, barvanjem pirhov. Ker je Kristus vstal iz kamnitega groba podobno, kakor pišče pride iz jajca, je jajce znamenje Kristusovega vstajenja. Izmenjavanje velikonočnih jajc oziroma pirhov izhaja že iz starih poganskih navad. Jajca predstavljajo ljubezen in prijateljstvo, pa tudi celotno stvarstvo kot kozmično jajce. Poglej, kakšne pirhe sem pobarvala jaz.

Barvanje pirhov in velikonočni zajec

Veliko noč v večini praznujejo tudi tisti, ki niso (najbolj) verni in si praznik prilagodijo po svoje. Barvanje pirhov je stalnica v skoraj vsakem domu, pa tudi peka potice. K nam pa v zadnjih letih prihaja tudi velikonočni zajec in iskanje prihov. Mi smo se lani udeležili velikonočnega pirholova v Orehovem gaju.