Najbolj varne države na svetu 2023

Globalni indeks miru je objavil seznam držav z najmanj kriminalom, nasiljem, korupcijo in drugimi dejavniki za leto 2023. Te zanima, če je Slovenija med njimi? Indeks globalnega miru izdaja in vzdržuje Inštitut za ekonomijo in mir (Institute for Economics and Peace), ki je neodvisna raziskovalna organizacija. Poglej si najbolj varne države na svetu v letu 2023.

Indeks globalnega miru

Global Peace Index (Indeks globalnega miru) je merilo, ki ga uporabljajo raziskovalci in analitiki za oceno ravni miru in stabilnosti v državah in regijah po svetu. Ta indeks se običajno izračuna na letni ravni in temelji na številnih kazalnikih, ki merijo različne vidike miru in nasilja v družbi. Običajno upošteva naslednje dejavnike: stopnjo nasilja in konfliktov, stopnjo kaznivih dejanj, stopnjo militarizacije, družbeno stabilnost, stopnjo diplomatskih odnosov in sodelovanja z drugimi državam.

Najbolj varne države na svetu

Informacije o varnosti držav pridejo prav sploh takrat, ko se odpravljamo na (solo) potovanje. Najbolj varne države glede na globalni indeks miru so torej:

  1. Islandija
  2. Danska
  3. Irska
  4. Nova Zelandija
  5. Avstrija
  6. Singapur
  7. Portugalska
  8. Slovenija
  9. Japonska
  10. Švica

Islandija je že od leta 2008 vedno na vrhu ankete. Zahvaljujoč nizkim stopnjam kriminalitete, pa tudi nizkim vojaškim izdatkom in nizkim stopnjam mednarodnih konfliktov. Drugo mesto na seznamu je zasedla Danska, delno zaradi nizke stopnje korupcije v vladi, medtem ko je tretje mesto zasedla Irska, ki je skočila kar za pet mest od leta 2022. Avstralija je prišla na 22. mesto, Združeno kraljestvo na 37. mesto, ZDA pa je pristala šele na 131. mestu.

Več informacij si lahko in interaktivni zemljevid si lahko pogledaš na njihovi strani.

najbolj varne države na svetu, GPI, global peace index, islandija, slovenija, danska, irska, šivca, potrugalska, avstrija, nova zelandija, singapur, japonska, potovanja, potovanje, varne države, the safest countries in the world, safest country, najbolj varna država na svetu, varne države, potovanja, potovanje, izleti
Index globalnega miru (GPI)

Na zgornji sliki so države, ki se pojavljajo z bolj intenzivnim odtenkom zelene barve, uvrščene kot bolj mirne, države, ki pa se pojavljajo z bolj rdečim odtenkom, pa so uvrščene kot bolj nasilne.

Poglej si najboljše destinacije za divje kampiranje v Evropi.