Poplave v Sloveniji 2023 – pomoč in donacije

Kako hude so bile zadnje par dni, predvsem 4. in 5. avgusta, poplave v Sloveniji ne rabim pisati. Medtem, ko se stanje z vodo umirja, se zdaj začenjajo še plazovi. Voda je za seboj pustila več posledic, kot je vidno na prvi pogled. Mnogi so ostali brez svojega imetja, doma. Bilo je tudi nekaj smrtnih žrtev in pogrešanih domačih živali. Kako zaprosiš za pomoč? Kako lahko pomagaš?

Poplave 2023 v Sloveniji

Seznam za donacije – poplave v Sloveniji 2023

Bi radi donirali sredstva za pomoč prizadetim v poplavah, ali pa bi radi podprli lokalno gasilsko društvo? Tukaj je objavljen celoten seznam humanitarnih društev in gasilnih domov, ki bodo pomagala ljudem v stiski. Prav tako bodo objavljeni tudi zbirni centri za fizične donacije. Preden se odpeljete tja, preverite, kdaj in kje (in kaj!) sprejemajo. Predlagam, da se obrnete na večja društva, ki organizirajo pomoč, saj bo tako manj zmede. Če bi radi pomagali takoj pa predlaga, da se obrnete na lokalno društvo in ponudite pomoč pri čiščenje, saj ga bo v naslednjih dneh potrebno veliko. Voda je za seboj pustila blato in nasula veliko materiala, ki ga bo potrebno odstraniti, pa tudi vse uničene stvari iz hiš.

Aplikacija za nudenje pomoči – poplave v Sloveniji

Kot so napovedali, je danes zaživela aplikacija za pomoč prizadetim v poplavah. Tam se bodo zbirale informacije o pomoči, ki jo lahko ponudite, oziroma, če potrebujete pomoč. Nad aplikacijo in zbiranjem pomoči bosta bedela regijska štaba Civilne zaščite Notranjske in Obale. 

Aktualne vremenske razmere in stanje o poplavah lahko spremljaš tukaj.

Varni in enaki ob naravnih in drugih nesrečah

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je v sklopu projekta »Varni in enaki ob naravnih in drugih nesrečah« objavila film Varni in enaki ob poplavi, potresu in požaru v naravi in tri krajše različice filma. Namen filma je ozavestiti splošno javnost in sile zaščite, reševanja in pomoči o potrebah slepih in slabovidnih, gluhih, naglušnih in gluhoslepih ob naravnih in drugih nesrečah. Pogledaš si ga lahko spodaj.

Ukrepi po poplavi

Uprava RS za zaščito in reševanje je zapisala naslednja navodila, ki jih je po poplavi dobro upoštevati.

  • Voda, ki je poplavila območja in prostore, je onesnažena, zato se ob odpravljanju posledic nesreč ustrezno oblecite oziroma zaščitite in se po delu temeljito umijte.
  • Preglejte stanje stavbe in poškodbe na njej. Nevarni so lahko izpodjedeni temelji, razpoke in podobno.
  • Poškodbe stavbe, opreme in predmetov fotografirajte za prijavo škodnega primera.
  • Če je prišlo do izpada elektrike, za razsvetljavo uporabite baterijsko svetilko ali svetilne palice. Ne uporabljajte vžigalic, sveč in odprtega ognja.
  • Obvestite pristojne službe o pretrganju telefonske, električne, vodovodne ali plinske napeljave oziroma o poškodbah na njih.
  • Pred ponovnim priklopom električne naprave dobro presušite. Električno napeljavo in naprave, ki so bile poplavljene, naj pregleda strokovnjak.
  • Obvestite pristojne službe o razlitju vnetljivih tekočin (kurilnega olja, bencina in podobno)
  • Tla in stene teh prostorov očistite s čisto vodo in jih nato razkužite.
  • Predmete, ki so bili v stiku z vodo, mehansko očistite s čisto vodo in čistili ter jih nato še razkužite. Če predmetov ni mogoče očistiti, jih zavrzite.
  • Očiščene in razkužene prostore redno zračite in ogrevajte. Za hitrejše sušenje lahko uporabite tudi naprave za razvlaževanje.
  • Ne uživajte hrane, ki je bila v stiku s poplavno vodo. Prav tako za uživanje niso primerni pridelki s poplavljenih vrtov in njiv.
  • Ob poškodbah vodovodnega omrežja ne pijte vode, dokler ni sporočeno, da je neoporečna, predvsem pa ne pijte vode iz vodnjakov. Vodo pred uporabo prekuhajte ali razkužite oziroma uporabite vodo iz plastenk.
  • Ob poškodbah kože je treba preveriti, kdaj so bili poškodovanci nazadnje cepljeni proti tetanusu, in obnoviti zaščito, če je treba.

Imetje imam zavarovano – kako ukrepati po poplavah

Želite prijaviti škodo zavarovalnici? Najprej, na svoji zavarovalni polici natančno preverite, kaj imate zavarovano. Če imate svojega zastopnika ali posrednika, se obrnite nanj. Škodo fotografirajte, prijavite zavarovalnici ali pri svojem agentu. Šele po prijavi bo prišlo do ocenitve škode – če je škoda na nepremičnini, bo k vam prišel cenilec. Po ocenitvi škode sledi izplačilo škode. Če gre za popravilo avtomobila, denarja ne pričakujte. Zavarovalnica bo popravilo plačala neposredno pooblaščenemu serviserju.

Več aktualnih dogodkov si lahko pogledaš tukaj.