Pula, Hrvaška in njene znamenitosti

Pula je zelo priljubljeno mesto v vseh toplejših mesecih. Ponuja ogromno znamenitosti, poleg tega pa je v okolici veliko slikovitih plaž, kjer si lahko odpočijete in se naužijete morja. V samem centru mesta lahko obiščete kakšen koncert prav v amfiteatru Arena Pula, se z ladjo odpeljete v bližnji nacionalni park Brioni ali pa skočite na vodo na samem rtu Kamenjak. Ne veš kje parkirati v Puli? Tukaj dobiš glavne informacije o Pula parking sistemu.

pula. pula hrvaška, hrvaška, pula znamenitosti, brioni, brijuni, pulj, hrvatska pula, pola, pula holidays, počitnice pula, poletne počitnice pula, arena pula, pula arena, pula avgust, pula julij, pula 2023, arena pula koncerti, koncerti pula, uljanik, pula plaže, plaže pula, pula plaža, verudela, verudela beach, stoja, kamenjak, ambrela plaža, puntižela,, verudela hawaii beach, brioni safari park, akvarij pula, aquarium pula
Pula, Hrvaška, Istra zemljevid

Pula, Hrvaška (ali Pulj)

Pula je mesto na hrvaški obali Jadranskega morja, ki se nahaja v Istri, polotoku na severozahodu Hrvaške. Zgodovina Pule sega več kot 3.000 let nazaj, zato je eno najstarejših mest v regiji. Zaradi svoje bogate zgodovine in kulturne dediščine ter lepe obalne lokacije je Pula priljubljena turistična destinacija. Poleg Arene ima Pula tudi druge zanimive zgodovinske znamenitosti, kot so rimski templji, Augustov tempelj, Herkulov vratar in Dvojna vrata. V mestu najdemo tudi veliko ostankov iz obdobja Avstro-Ogrske monarhije, ki pričajo o njihovi nekdanji prisotnosti.

Arena Pula

Ena izmed najbolj znamenitih zgradb v Puli je rimski amfiteater, imenovan Arena, ki je ena najbolje ohranjenih rimskih amfiteatrov na svetu. Arena je danes prizorišče različnih dogodkov, vključno z glasbenimi koncerti, opernimi predstavami in filmskimi projekcijami. Mesto je znano tudi po svoji živahni festivalski sceni. Vsako leto se v Puli odvija mednarodni filmski festival, ki je eden najpomembnejših filmskih festivalov na Hrvaškem. Tukaj si lahko ogledaš, kaj vse se bo dogajalo letos junija, julija in avgusta v Puli.

Arena Pula koncerti 2023, koncerti, poletni festivali, festivali, festival pula, pula arena, pula kaštel, kaštel koncerti, kaštel, arena, hrvaška koncerti, robbie williams, parni valjak, florence and the machine, dubioza kolektiv, pula. pula hrvaška, hrvaška, pula znamenitosti, brioni, brijuni, pulj, hrvatska pula, pola, pula holidays, počitnice pula, poletne počitnice pula, arena pula, pula arena, pula avgust, pula julij, pula 2023, arena pula koncerti, koncerti pula, uljanik, pula plaže, plaže pula, pula plaža, verudela, verudela beach, stoja, kamenjak, ambrela plaža, puntižela,, verudela hawaii beach, brioni safari park, akvarij pula, aquarium pula
Arena Pula koncerti 2023
Pula Arena, koncert 2Cellos

Pula znamenitosti

Mesto Pula ponuja obiskovalcem raznoliko kombinacijo zgodovine, kulture, narave in zabave. S svojimi arheološkimi najdbami, slikovitimi plažami in prijetno mediteransko vzdušje je Pula priljubljena izbira za turiste, ki želijo doživeti lepote hrvaške obale in odkrivati njeno bogato preteklost. Pula je največje istrsko mesto, katero se hkrati ponaša z največ ohranjenimi stavbami, spomeniki in drugimi ostalinami iz časa rimske antike. Glavne znamenitosti Pule in njene okolice so:

Pula Hrvaška, znamenitosti

Pula plaže

Pula ima tudi čudovite plaže, kjer lahko uživate v sončenju, kopanju in vodnih športih. Med najbolj priljubljenimi plažami so Verudela, Lungomare in Kamenjak, ki se nahaja nekoliko izven samega mesta. Pula ima številne čudovite plaže, ki privabljajo turiste iz celega sveta. Spodaj je naštetih le nekaj izmed mnogih čudovitih plaž v Puli. Vsaka plaža ima svoje posebnosti, zato je vredno raziskati različne dele obale in odkriti tisto, ki najbolj ustreza vašim željam. Ne glede na to, katero plažo izberete, boste lahko uživali v čudovitem jadranskem morju in sončnem vzdušju Pule. Tukaj si lahko pogledaš še preostale plaže v Puli in njeni okolici (slike in video).

Verudela beach

Verudela je ena izmed najbolj priljubljenih plaž v Puli. Ima prostrano peščeno obalo in kristalno čisto vodo. Na plaži so na voljo različne storitve, kot so restavracije, bari, vodni športi in otroška igrišča.

Kamenjak

Kamenjak je naravni park, ki se nahaja v bližini Pule. Ta območje je znano po svojih slikovitih plažah in kristalno čistem morju. Plaže v Kamenjaku so naravne, s številnimi skritimi zalivi, ki ponujajo mir in zasebnost.

Ambrela beach – Puntižela

Ambrela je priljubljena plaža, ki se nahaja na območju Puntižela. Ta peščena plaža ima urejene mestne plažne storitve, kot so senčniki, ležalniki, bari in restavracije. Obiskovalci lahko uživajo v čistem morju in sproščenem vzdušju.

Hawaii beach – Verudela

Havajski zaliv je majhen zaliv z lepo prodnato plažo. Plaža je znana po svoji kristalno čisti vodi in prijetnem vzdušju. Okoli zaliva je veliko dreves, ki zagotavljajo naravno senco.

pula. pula hrvaška, hrvaška, pula znamenitosti, brioni, brijuni, pulj, hrvatska pula, pola, pula holidays, počitnice pula, poletne počitnice pula, arena pula, pula arena, pula avgust, pula julij, pula 2023, arena pula koncerti, koncerti pula, uljanik, pula plaže, plaže pula, pula plaža, verudela, verudela beach, stoja, kamenjak, ambrela plaža, puntižela,, verudela hawaii beach, brioni safari park, akvarij pula, aquarium pula
Verudela Hawaii beach, Pula plaže

Stoja

Stoja je naravna plaža z delno prodnato in delno kamnito obalo. Plaža je obdana z borovci, ki ponujajo senco. Tu so na voljo tudi storitve, kot so restavracije, bari in vodni športi.

Valkane beach

Valkane je mirna plaža, ki se nahaja v zalivu Valsaline, približno 4 km od središča Pule. Plaža ima peščeno obalo in urejeno okolico. Zaliv je tudi priljubljeno območje za jadranje in potapljanje.

Brioni (Brijuni national park)

Brioni je arhipelag, sestavljen iz skupine otokov, ki se nahajajo ob zahodni obali polotoka Istra v Hrvaški. Ta otoška skupina je znana predvsem po naravni lepoti, bogati zgodovini in arheoloških najdiščih. Brioni sestavljajo 14 otokov, od katerih sta največja Veliki in Mali Brion. Skupna površina teh otokov je približno 7,4 kvadratnih kilometrov. Arhipelag je bil nekoč last italijanske družine in je postal priljubljena poletna destinacija v začetku 20. stoletja. Med letoma 1945 in 1991 so Brioni služili kot rezidenca nekdanjega predsednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita. V tem času so Brioni postali diplomatsko središče, kjer so gostili številne pomembne svetovne voditelje.

Brioni izlet (Brijuni nacionalni park)

Na Brionih se nahajajo tudi naravni park in nacionalni park, ki sta priljubljeni turistični destinaciji. Parki ponujajo edinstveno naravno okolje z obilico rastlinja in živalstva. Na otokih lahko obiskovalci uživajo v različnih aktivnostih, kot so sprehodi po naravnih poteh, opazovanje ptic, potapljanje in jadranje. Letos 1. novembra Brioni praznujejo 40. let naziva nacionalnega parka. Poleg naravnih lepot so Brioni znani tudi po arheoloških najdiščih, ki segajo v rimsko dobo. Na otokih so odkrili ostaline antičnih vil, templjev in drugih zgradb. Obstajajo tudi ostanki zgodnjesrednjeveškega samostana in cerkve.

Danes Brioni privabljajo turiste z edinstveno kombinacijo naravnih in kulturnih znamenitosti. Obiskovalci lahko občudujejo čudovito obalo, se sprostijo na peščenih plažah, raziskujejo zgodovinske zgradbe in uživajo v mirnem vzdušju otokov. Vsekakor so Brioni eno izmed izjemnih naravnih in kulturnih čudes na Hrvaškem, ki jih velja obiskati, če imate priložnost.

Brioni Brijuni nacionalni park

Brioni safari park

Tukaj si lahko prebereš več o obisku nacionalnega parka Brioni in ogleda Safari parka.

Brioni safari park, Brijuni Pula

Kako zaposliti otroka med počitnicami? Pobarvanke so vedno dobra rešitev!