Recept za segedin golaž – okusna jed z zeljem

Za ta recept ne potrebuješ veliko sestavin! Prihajajo hladnejši dnevi, ko nam tudi bolj pašejo tople jedi. Spodaj si poglej osnovni recept za segedin golaž.

recept za segedin golaž, recept za segedin, segedin, segedin zelje, recept, jedi na žlico, jedi z zeljem, jesenska hrana, jesenski recepti, jesen, zimske jedi, recept za golaž, golaž, zelje, svinjina
Recept za segedin golaž

Recept za segedin golaž – sestavine

  • 500 g svinjskega mesa (najbolje svinjski vrat ali pleče), narezanega na majhne koščke
  • 1 velika čebula, nasekljana
  • 2 stroka česna, nasekljana
  • 1 glava zelja, tanko narezana
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 2 žlici mlete rdeče paprike
  • 1 čajna žlička kumine
  • Sol in poper po okusu
  • 1 liter goveje ali piščančje jušne osnove

Recept za segedin – navodila

  1. V velikem loncu segrej rastlinsko olje na srednjem ognju. Dodaj nasekljano čebulo in česen ter praži dokler ne postaneta mehka in steklena.
  2. Dodaj narezano svinjsko meso in ga praži, dokler ne dobi zlato rjave barve.
  3. V lonec dodaj mleto rdečo papriko in kumino in premešaj.
  4. Dodaj narezano zelje in dobro premešaj. Pražite še nekaj minut, dokler zelje ne uvene in se zmehča.
  5. Postopoma dodajaj jušno osnovo in počakaj do vretja.
  6. Zmanjšaj na najnižjo temperaturo kuhaj pokrito približno 1,5 do 2 uri. Med kuhanjem občasno premešaj in po potrebi dodaj vodo.
  7. Ko je segedin skuhan, ga začini s soljo in poprom po okusu.
  8. Postrežeš ga lahko s kislo smetano ali kruhom.

Te zanimajo še drugi recepti? Klikni tukaj.

Izvor imena segedin

Slovensko ime segedin golaž je nastalo kot popačena izpeljanka iz priimka Jozsefa Székélyja, pesnika iz 19. stoletja, ki velja za izvirnega avtorja székelygulyása oziroma székelykáposzte (po madžarsko). Legenda pravi, da je Szekely nekoč prišel lačen v neko krčmo na Dunaju ali v Pešti, kjer so mu povedali, da imajo le še nekaj kuhanega mesa in kislo zelje. Naročil naj bi jim, naj to zmešajo in pogrejejo in tako je nastala ta legendarna jed. Če pa segedinski golaž naročite v madžarskem mestu Szeged (Segedin po hrvaško), vam bodo zelo verjetno postregli s čisto navadno golaževo juho.

Izvor jedi segedin

Večina misli, da je jed madžarskega izvora (čeprav je bil Szekely Madžar, je dolgo služboval na Dunaju). Umetnostna zgodovinarka Petra Foede, je namreč prepričana, da gre pri golažu s kislim zeljem in kislo smetano za tipično dunajsko oziroma avstrijsko jed, ki je v nasprotju s smernicami madžarske klasične kuhinje. Več si preberi tukaj.