Dunaj znamenitosti in živalski vrt

Dunaj je mesto z bogato zgodovino, kulturnimi zakladi in številnimi turističnimi atrakcijami. Med najbolj priljubljenimi znamenitostmi Dunaja so katedrala svetega Štefana, parlament in dvorca Schönbrunn in Belvedere. Vendar pa obstaja še ena turistična atrakcija, ki je ne smete zamuditi, in to je živalski vrt. Dunaj je eno najlepših in najbolj zgodovinskih mest v Evropi. Glavno mesto Avstrije ima dolgo in bogato zgodovino, ki se kaže v številnih arhitekturnih in kulturnih znamenitostih po mestu. Če načrtujete obisk glavnega mesta Avstrije, priporočam ogled spodnjega seznama Dunaj znamenitosti. Prej pa preveri še, kdaj imajo v Avstriji praznike in se izogni gneči.

Dunaj znamenitosti

Stari mestni center

Stari mestni center je zgodovinsko jedro mesta in je eno najbolj obiskanih znamenitosti. Na območju najdemo številne cerkve, palače in druge stavbe iz različnih obdobij zgodovine mesta. Med najbolj znane znamenitosti spadajo katedrala sv. Štefana, Hofburg, Belvedere in Mozartova hiša.

Dunajska opera

Dunajska opera je eden izmed najbolj znanih opernih hiš na svetu in ponuja vrhunsko glasbeno izkušnjo. Stavba opere je zgrajena v neoklasicističnem slogu in je bila odprta leta 1869. Danes je priljubljena turistična destinacija, kjer si lahko ogledate opero, balet ali koncert.

Palača Schönbrunn

Schönbrunn je baročna palača, ki se nahaja na obrobju Dunaja in je bila nekoč poletna rezidenca habsburške dinastije. V palači lahko obiščete številne sobe, ki so bogato okrašene s freskami, kipi in drugo umetniško opremo. Poleg palače je tudi ogromen vrt, ki je vreden obiska v vseh letnih časih. Tukaj lahko kupite vstopnice.

prvomajske počitnice, kam za 1 maj, kam za prvi maj, kam na počitnice, družinske počitnice, homeexchange, home exchange, prvomajske počitnice 2023, prvi maj 2023, kam na izlet, potovanje z otrokom, kam z mulcem, načrt za potovanje, potovalni načrt, dunaj, vienna, wien, dunaj avstrija, potovanje v avstrijo, izlet v avstrijo, dunaj za prvi maj, schonbrunn palača, schonbrunn vrtovi
Schönbrunn palača

Schönbrunn obkroža velik park, ki je bil dokončan leta 1770. Dvorni arhitekt se je pri zasnovi parka zgledoval po parkih francoskega kraljevega dvora. Brezhibno urejena drevesa in cvetlične gredice obkrožajo široke in dolge aleje, ki vodijo do okrasnih ribnikov, vodnjakov in številnih skulptur. Skupaj s parkom, prvim živalskim vrtom na svetu, ki se nahaja na zahodnem delu parka, in ostalimi objekti, je palača izreden primer »Gesamtkunstwerka«.

prvomajske počitnice, kam za 1 maj, kam za prvi maj, kam na počitnice, družinske počitnice, homeexchange, home exchange, prvomajske počitnice 2023, prvi maj 2023, kam na izlet, potovanje z otrokom, kam z mulcem, načrt za potovanje, potovalni načrt, dunaj, vienna, wien, dunaj avstrija, potovanje v avstrijo, izlet v avstrijo, dunaj za prvi maj, schonbrunn palača, schonbrunn vrtovi
Park Schönbrunn

Katedrala sv. Štefana

Katedrala sv. Štefana je ena izmed najbolj ikoničnih zgradb v Dunaju in je znana po svojem značilnem zvoniku, ki se dviga 136 metrov visoko. Katedrala je bila zgrajena v gotskem slogu in vsebuje številne umetniške zaklade, kot so kipi, freske in vitraži.

Hofburg

Hofburg je kompleks palač, ki je bil nekoč dom habsburške dinastije. Danes je kompleks odprt za javnost in ponuja številne muzeje, vključno z dunajsko umetnostno galerijo, dunajskim zgodovinskim muzejem in kegljiščem kegljiščem.

Hundertwasserhaus

Hundertwasserhaus je znamenita stavba v Dunaju, ki jo je zasnoval avstrijski umetnik in arhitekt Friedensreich Hundertwasser. Stavba je bila zgrajena leta 1985 in je postala pomemben turistični kraj v Dunaju. Hundertwasserhaus je znana po svojem edinstvenem arhitekturnem slogu, ki vključuje krivulje, valovite linije, svetle barve in organske oblike. Stavba ima pomanjkljivo simetrijo in naravne elemente, kot so drevesa, ki rastejo na strehi in balkonih.

Dunaj znamenitosti za otroke in družine

Dunaj ponuja številne znamenitosti za otroke in družine. Tukaj je nekaj najbolj priljubljenih:

  • Muzej naravoslovja je eden izmed najbolj priljubljenih muzejev na Dunaju in ponuja številne razstave, ki so primerne za otroke. Otroci se lahko učijo o naravoslovju, astronomiji, geologiji in drugih znanstvenih področjih. V muzeju je tudi planetarij, kjer se lahko otroci učijo o vesolju.
  • Hiša glasbe je interaktivni muzej, kjer lahko otroci odkrivajo zgodovino glasbe na zabaven način. Muzej vključuje številne interaktivne razstave, kjer se lahko otroci igrajo z različnimi glasbili in se učijo o glasbeni teoriji.
  • Prater je zabaviščni park na Dunaju, ki ponuja številne atrakcije, kot so vrtiljaki, vlakci, vožnje s čolni in še več. Poleg tega je v parku tudi muzej voščenih figur Madame Tussauds, ki je priljubljen med otroki.
  • Haus des Meeres je akvarij in terarij na Dunaju, ki ponuja ogled več kot 10.000 različnih morskih in sladkovodnih živali.

Dunaj znamenitosti – otroci jih bodo oboževali

Malo drugačne znamenitosti, ki bodo otrokom sigurno zelo všeč so:

  • vožnja s kočijo
  • vožnja s tramvajem
  • vožnja z ladjo po Donavi
  • obisk Laxeburga – dolge sprehajalne poti, velike vožnja po jezeru med labodi, veliko igrišče

Živalski vrt Dunaj

Živalski vrt na Dunaju, znan tudi kot Tiergarten Schönbrunn, je eden izmed najstarejših živalskih vrtov na svetu in je priljubljena turistična destinacija za družine z otroki. Nahaja se na območju Schönbrunnskega palačnega kompleksa in je eden najstarejših na svetu. Danes je Schönbrunnski živalski vrt dom več kot 700 vrst živali, od tigrov in slonov do pingvinov in flamingov. Poleg tega ima živalski vrt tudi edinstveno zbirko avtohtonih avstrijskih živali, kot so jeleni, srne in orli. Vse o vstopnini, nakupu kart in delovnem času živalskega vrta si lahko pogledaš v malo daljši objavi o živalskem vrtu – klikni tukaj.

Nasveti za obisk Dunaja

Dunaj in javni prevoz

Prenočišče si organizirajte malo ven iz centra in se do tja odpeljite s podzemno, po mestu pa se lahko vozite s tramvajem. Mesto je kar dobro povezano in hitro prideš do svojega cilja (če te le ne ustavijo kakšni protesti, tako kot so nas – ampak, smo potem šli na avtobus). Vse o javnem prevozu si lahko prebereš tukaj.

Dunaj parking

Parkirne hiše so na Dunaju res drage, tiste malo cenejše pa se takoj napolnijo, zato res odsvetujem, da se v mesto vozite z avtom. Če pa že – pazite na parkirišča v ulicah, saj imajo določen časovni okvir in lahko hitro dobiš kazen. Če blizu prenočišča nimate podzemne/tramvaja, priporočam, da se odpljete na najbližji P+R, saj bo vseeno ceneje, kot parkirna hiša.

Mi smo imeli blizu Dunaja home exchange menjavo, zato za prenočišče nismo plačali, smo si pa ravno zaradi tega lahko privoščili več – npr sacher torto in kavo, ki je res draga (za capuccino sem npr plačala 5,60 €).

Kdaj je najboljši čas za obisk Dunaja?

Najboljši čas za obisk Dunaja je – kadarkoli! Na Dunaju ti res ne bo dolgčas, v kateremkoli letnem času prideš. Poleti so bolj aktualni parki in stvari ob vodi, pozimi so tam čudoviti božični sejmi, spomladi in jeseni pa je mesto krasno za sprehajanje.