Velika noč in barvanje pirhov s čebulo

Kmalu bo Velika noč! Eno najstarejših načinov barvanje in okraševanja pirhov, ki smo ga prakticirali tudi v mojem otroštvu je barvanje pirhov s čebulo. Barva pirhov bo po barvanju s čebulnimi olupki svetlo do temno rjave barve – odvisno od količine (in barve) čebulnih olupkov, ki jih boste skuhali. Spodaj preberi postopek za eno izmed najbolj priljubljenih načinov barvanja jajc za velikonočne praznike.

Barvanje pirhov s čebulo – postopek

Čebulne olupke namakamo v mrzli vodi, ki smo ji dodali žlico alkoholnega kisa. Jajca položimo v lonec z olupki in po potrebi dolijemo vodo, saj morajo biti v celoti prekrita z vodo. Vodo zavremo, potem pa znižamo temperaturo in na rahlem ognju kuhamo 10 minut. Lonec odstavimo, jajca pa pustimo še nekaj časa v tekočini – dlje, kot se bodo namakala, bolj intenzivna bo barva pirhov. Ko se jajca ohladijo jih obrišemo in premažemo z oljem ali mastjo.

Barvanje pirhov s čebulo – vzorci

Če želimo, da se na pirhih poznajo vzorci, jajca okrasimo z listi ali cvetovi, še preden jih skuhamo v čebuli. To naredimo tako, da na jajce položimo cvet, jajce pa ovijemo s kakšnimi starimi najlonkami. Zavežemo in damo kuhat. Rezultat bo res krasen.

Barvanje jajc v čebuli – video

Barvanje pirhov v čebuli – video

Okraševanje pirhov z voskom in voščenkami

Če boste pirhe pobarvali v temnih čebulnih olupkih, jih lahko potem, ko bodo jajca ohlajena, okrasite s stopljenim voskom. To lahko naredite tako, da odslužene voščenke nalomite na koščke in jih date v aluminijast lonček – lahko uporabite kar tistega od čajne svečke. Lahko naredite različne barvne kombinacije ali pa vsako barvo stopite posebej. Lonček segrejte nad svečo ali na žaru. Ko se voščenke stopijo lahko začnete z okraševanjem. Uporabite lahko zobotrebec ali pa šivanko, (zapičeno v radirko svinčnika za lažji oprijem). S šivanko bodo linije bolj tanke. Če imate malčka, ki bi rad ustvarjal, mu za risanje ponudite kitajsko palčko.

Ostale tehnike barvanja pirhov

Tukaj si lahko pogledaš še ostale tehnike barvanja pirhov, od tie dye do barvanja z rižem in naravnimi barvami. Naj bodo letošnje pisanke najlepše doslej.