Barvanje pirhov z rižem – video

Barvanje pirhov z rižem je dobra izbira, ker je postopek naraven, okolju prijazen in zelo preprost. Rižev ovoj okoli jajc omogoča, da barva lepo obstane na jajcih in da se obarvanje ne razmaže. Poleg tega se barve, ki jih dobimo z barvanjem pirhov z rižem izkažejo kot nekoliko bolj subtilne in mat kot pri uporabi umetnih barvil. Barvanje pirhov z rižem je tradicionalna metoda barvanja, ki se že dolgo uporablja in je v mnogih kulturah del velikonočnih praznovanj. Poglej si postopek barvanja jajc z rižem.

servietna tehnika, barvanje pirhov, barvanje pirhov s servietno tehniko, barvanje pirhov z beljakom, okrasitev pirhov, pirhi, velika noč, ustvarjanje za veliko noč, barvanje jajc, bela jajca, velikonočni prazniki
Barvanje pirhov z rižem

Barvanje pirhov z rižem – postopek

Barvanje pirhov z rižem je primerno tudi za ustvarjanje z malčki. Najprej skuhamo jajca. Če želimo, da so naše barve bolj intenzivne, jih razbarvamo do belega. V zip vrečko z zapiranjem damo riž in nekaj jedilne barve. Če barva ni dovolj tekoča (je v gelu ali prahu), ji dodamo malo alkoholnega kisa. Pazi, da ne uporabiš veliko barve, dovolj jo je že čisto malo. Vrečko zapremo in z rokami premešamo, da se barva prime na riž.

Naredimo lahko več različnih vrečk, z različnimi barvami. Skuhana jajca položimo v vrečko z rižem in potresemo, da se riž oprime jajca in nanj nariše vzorce. Obarvano jajce potem položimo na papirnato brisačo in počakamo, da se barva posuši. Lahko pa jajce položimo na papirnato brisačo in z žlico nanj polagamo riž. Ko se posuši, riž odstranimo in obrišemo s čisto brisačko. Premažemo z oljem ali mastjo, da se pirhi bolj svetijo. Z rižem lahko pobarvaš tudi že pobarvane pirhe z drugo barvo in tako ustvariš prav posebne.

Barvanje pirhov z rižem video

Barvanje jajc z rižem

Poglej si še druge postopke barvanja velikonočnih pirhov in okraševanja.

Kam s pobarvanim rižem?

Riž, ki nam ostane od barvanja pirhov posušimo in ga uporabimo za senzorično igro malčka. Od razvrščanja po barvah, do igre različnih svetov – podvodni svet, dinozavri…