Gregorjevo 2024: ko se ptički ženijo

Gregorjevo velja za slovenski praznik ljubezni, saj naj bi se takrat ptički ženili. Praznik izhaja iz predkrščanskih časov. Na predvečer godu sv. Gregorja, 11. marca je tradicionalna »luč v vodo«, ko spustimo gregorčke in se poslovimo od kratkih zimskih dni.

Kdaj se ptički ženijo? Na gregorjevo seveda!

Ptički se ženijo na gregorjevo, 12. marca, na god sv. Gregorja. Ker je bilo gregorjevo včasih prvi spomladanski dan, se je uveljavilo tudi verovanje, da se takrat ženijo ptički. Po več slovenskih krajih na gregorjevo po vodi spuščajo barčice, deščice ali ostale predmete z lučjo – svečko.

Kaj so gregorčki?

To so ladjice, ki jih izdelamo iz naravnih materialov, nanj položimo svečko in jih na gregorjevo spustimo po reki. Staro navado, ko so obrtniki ob daljšanju dneva nehali delati ob svečah/lučeh, še danes ohranjajo običaji spuščanja gregorčkov po vodi (Luč v vodo). Tukaj si lahko pogledaš, kako lahko enostavno izdelaš svojega.

Gregorjevo 2024 in spust gregorčkov v reko

Včasih je gregorjevo veljalo za prvi pomladni dan, takrat pa se tudi ptički ženijo. Tukaj si lahko prebereš kje vse bo možno spuščati osvetljene ladjice v reko.

Preberi si še najlepše ljubezenske verze.