Gregorjevo in spuščanje gregorčkov 2024

Gregorjevo je eden od najbolj priljubljenih ljudskih praznikov v Sloveniji. Na gregorjevo se ptički ženijo, pravi ljudsko izročilo. Znameniti svetnik sv. Gregor velja za začetnika pomladi. Začenja se toplejše vreme, sonce topleje greje in ptički veselo žvrgolijo. Zato je praznik povezan z zaljubljenci. Na ta dan se obeležuje tudi začetek pomladi. Ampak to ni vse.

Kdaj je Gregorjevo 2024

12. marca se po tradiciji na številnih krajih po Sloveniji izdelujejo lesene ladjice za gregorjevo. Začetek marca se začne daljšati dan, zato obrtnikom ni bilo več treba delati ob luči. Običaj je, da se v tem času »luč v vodo zanese«. Običaj, ki ga ohranjamo še danes je spuščanje gregorčkov, kot ljubkovalno rečemo ladjicam, vanje pa kot simbol luči položimo svečko.

Gregorjevo, Gregorjevo v mali ulici, gregorčki, izdelovanje gregorčkov, spuščanje gregorčkov, spuščanje ladjic, spuščanje gregorčkov ljubljana, ptički se ženijo, 11. marec, 12. marec, kdaj je gregorjevo, prireditve za gregorjevo, otroške delavnice, mala ulica, trideseta, mami blogerke, delavnice za otroke, ustvarjanje, DIY, ustvarjanje z otroki, dogodki ljubljana, ljubljana
Spuščanje gregorčkov / Foto: TIC Kranj

Spuščanje gregorčkov – spuščanje ladjic na Gregorjevo

Izdelovanje lesenih ladjic za gregorjevo sega v daljno preteklost. Po izročilu so ljudje včasih na ta dan opazovali, kako se prebujajo živali in rastline, zato so izdelali male lesene ladjice in jih spustili po vodi. Verjeli so namreč, da bodo na ta način poslali zimo stran in pozdravili pomlad. Danes je izdelovanje ladjic za gregorjevo postalo prava obrt in navada, ki jo prenašamo iz roda v rod. Ladjice so lahko preproste, izdelane iz enega samega kosa lesa, lahko pa so tudi izdelane iz več kosov in okrašene z barvami, vzorci in okraski. Tradicionalno so ladjice oblikovane kot čolni, lahko pa so tudi drugih oblik, kot so ribe, račke ali celo zmaji.

Izdelovanje ladjic za Gregorjevo

Vendar pa je pomembno ohraniti tudi zavedanje o pomenu gregorjevega in tradiciji izdelovanja ladjic. Ne gre namreč samo za zabavo, ampak tudi za spoštovanje narave in njenih ciklov ter za ohranjanje kulturne dediščine. Tako kot ladjice, ki jih spuščamo po vodi, tudi tradicija izdelovanja ladjic za gregorjevo naj ostane živa in plava vse do naslednjih generacij.

Otroci in odrasli se zberejo ob reki, potoku ali jezeru in s pomočjo lesenih palic spustijo svoje ladjice po vodi. Poleg izdelovanja ladjic in spuščanja po vodi pa se na gregorjevo pogosto organizirajo tudi različne druge prireditve, kot so koncerti, plesi, gledališke predstave in razstave. Na ta način se ohranja tradicija gregorjevega ter spodbuja skupnost in pripadnost lokalni skupnosti.

Kam na spuščanje gregorčkov 2024

11. marca in 12. marca (ponekodi tudi čez vikend, 16.3.) se bodo na večih krajih po Sloveniji spuščali v reke gregorčki – doma narejene ladjice, v katerih gori svečka.

Gregorjevo v Ljubljani

Gregorjevo v centru Ljubljane 2024

Večinoma se bodo gregorčki v Ljubljani spuščali po Gradaščici (na Eipprovi ulici). Poglej kje vse bodo potekale ustvarjalne delavnice gregorčkov. Pozdrav pomladi z Gregorčki bo 11. 3. 2024.

Spuščanje gregorčkov po reki Savi

Vsako leto potek dogodek Pozdrav pomladi, v sklopu katerega lahko spuščate ladjice po reki Savi.

Gregorjevo na Vrhniki 2024

Sobota, 16. marec ob 17.30 ob potoku Bela

17:30 Spust ladjic na Dobovičnikovi. Starši in otroci se boste lahko pridružili osrednjemu dogajanju med Dobovičnikovo in Staro cesto, kjer boste gregorčke spustili v vodo. Druženje ob potoku Bela bo popestril koncert vrhniške skupine BIGBAND. Ladjice pa lahko pridete izdelovat k Starem malnu od 13:00 dalje. Več izveš tukaj.

Gregorjevo v Kranju

11. 3. 2024, na predvečer Gregorjevega po reki Kokri spustijo gregorčke ali barčice, ki osvetlijo celoten kanjon pod mestom in s tem naznanjajo prihod pomladi. Kraj dogajanja: kanjon reke Kokre pod centrom mesta. Več si preberi tukaj.

Gregorjevo v Tržiču

11. 3. 2024 v Tržiču tradicionalni dogodek Vuč u vodo. Več informacij bo kmalu na voljo tukaj.

Gregorjevo v Kamni Gorici in Kropi

11. marec ob mraku (popis barčic ob 17:00 uri, spuščanje barčic od 17.30 ure) na bajerju v Kropi. Bajer v Kropi in potok v Kamni Gorici na predvečer sv. Gregorja razsvetlijo lučke malih otroških umetnin. Pisan mozaik odsevov na vodni gladini in vzdušje, ki ga pričara stara šega, bosta tudi v vas prebudila pomlad. Več info.

Spuščanje ladjic – gregorčkov po reki na gregorjevo

Nekaj idej za izdelavo gregorčka

Gregorjeve ladjice iz kartona za jajca

Gregorjevo, Ladjice za gegorjevo, gregorčki izdelava, izdelava ladjice, izdelava ladjice iz kartona za jajca, DIY, ustvarjanje za gregorjevo, ustvarjanje z otroki

V Lidlu so pripravili video o enostavni izdelavi gregorčka. Pogledaš si ga lahko spodaj:

Spuščanje gregorčkov – doma narejene ladjice za gregorjevo

Gregorčki iz sladolednih palčk

Izdelovanje gregorčkov / Vir: Pinterest

Ladjice iz zamaškov

Gregorjevo, Gregorjevo v mali ulici, gregorčki, izdelovanje gregorčkov, spuščanje gregorčkov, spuščanje ladjic, spuščanje gregorčkov ljubljana, ptički se ženijo, 11. marec, 12. marec, kdaj je gregorjevo, prireditve za gregorjevo, otroške delavnice, mala ulica, trideseta, mami blogerke, delavnice za otroke, ustvarjanje, DIY, ustvarjanje z otroki, dogodki ljubljana, ljubljana, vrhnika, gregorjevo vrhnika, gregorjevo na vrhniki, big band, kranj, gregorjevo kranj, gregorjevo v kranju, gregorjevo 2023
Ladjice za gregorjevo / Vir: Pinterest

Več idej za ustvarjanje z otrokom si lahko pogledaš tukaj.