Okraševanje pirhov in barvanje jajc

Barvanje pirhov je tradicija, ki se veže na praznovanje velike noči. Velikonočna jajca so simbol življenja, plodnosti in obnovitve ter predstavljajo tudi krščanski simbol vstajenja. V preteklosti so jajca barvali s pomočjo naravnih barvil, danes pa se uporabljajo tudi umetna barvila. Pirhe lahko barvamo na različne načine, pobarvane pa lahko dodatno okrasimo. Poglej si nekaj idej za okraševanje pirhov in barvanje pirhov. Nekatere ideje so zelo enostavne in vam bodo pri izvedbi lahko pomagali tudi otroci.

Ideje za barvanje pirhov – pirhi z rožami

Tehnika okraševanja pirhov s posušenimi cvetovi ni težka, traja pa dlje časa, saj je treba cvetove prej posušiti. Izberite cvetove užitnih rož (npr trobetnic) in jih posušite v knjigi, tako kot bi delali herbarij. Cvetove posušenih cvetlic nežno položimo na skuhano jajce (prej ga razbarvamo do bele barve) in jih s silikonskim čopičem za peko nežno pobarvamo z naravnim lepilom.

Okraševanje pirhov z rožami

Naravno lepilo dobimo tako, da zmešamo žlico sladkorja v prahu in pol žličke vode, drugi način pa je, da zmešamo žlico moke in 3 žličke vode (ta pride bolj bel). Počakaj, da se lepilo posuši – zna trajati kar nekaj časa. Lahko pa si pomagaš s pečico, ki jo segreješ na 50 stopinj in potem ugasneš. Jajca položiš v pekač za mafine in ga daš v pečico za 20 min. To bi moralo pohitriti postopek sušenja. Pirhi so pripravljeni.

Pirhi s cvetjem – video

Spodaj si lahko ogledaš video postopek tehnike okraševanja pirhov s cvetjem.

Pirhi s cvetjem

Ostale tehnike barvanja pirhov

Tukaj si pogled še ostale tehnike barvanja pirhov.

Okraševanje pirhov – živali

Jajca pobarvamo na rumeno, nalepimo perje in dodamo pikice za oči in kljun – piščanček je narejen. Lahko pa naredite še bolj enostavne. Jajca skuhaj, na ohlajena pa nariši spiralo. Jajca položite v odrezan kos wc rolice, ki mu dodate dve tipalki in oči – polž je pripravljen.

Zajčka lahko naredite tako, da jajca razbarvate na belo, nalepite rdeč cofek za nos in bela ušeska in filca. Narišete samo še brčice in oči. Ali pa zajček, ki moli glavo v travo. Potrebovali boste mini lonček za rože, nekaj zelenega filca za travo, belo jajce, bel in roza filc za noge in bel cofek za rep. Noge in rep nalepite na jajce in ga položite v lonček za rože. Enostavno, kajne?

Veliko možnosti za izdelavo živali je ustvarjanje iz wc rolic, uporabite jih npr lahko kot podstavek za jajca. Več ustvarjanj lahko najdeš tukaj.

Pobarvanke za Veliko noč

Tukaj si lahko preneseš brezplačne pobarvanke za otroke na temo velike noči.