Otroške knjige o čustvih

Knjigice o Rožletu sem spoznala šele pred kratkim, ko sem iskala pomoč pri soočanju s strahom. Hčerko je bilo namreč strah teme, zato sem iskala knjige na to temo. Naletela sem na celo zbirko zgodbic o samorogu Rožletu. To so otroške knjige o čustvih. S pomočjo zgodbic se učimo prepoznavati čustva.

O čem govorijo otroške knjige o čustvih?

Glavni junak otroških knjig o čustvih je samorog Rožle, ki ima prav posebno grivo. Njegova griva in rep sta čarobna, saj spreminjata barvo, glede na to, katero čustvo ga prevzame. Npr, ko je Rožleta strah, se njegova griva spremeni v zeleno barvo, ko je žalosten v modro in ko je zadovoljen v rumeno..

Kadar se samorog Rožle počuti dobro, pa sta njegova griva in rep mavričnih barv.

V vsaki otroški knjigi je na enostaven način razloženo, kako se Rožle počuti. Kadar se Rožle počuti zelo slabo, je tako, kot bi bil v njegovem srčku črn oblak. Ko pa se počuti dobro, je tako, kot bi ga božal sonček ipd. Ob tem se imate z otrokom možnost pogovarjati, kako se v trenutku, ko berete knjigo, počuti on in kako se počutite vi.

V nadaljevanju knjige je napisano kako se Rožle sooča s čustvi, s tehniko dihanja, sofrologijo. Z vsakim čustvom se sooča drugače, a sicer na podoben način. Kadar ga je strah, si naredi neviden magičen oklep, kadar je sramežljiv, si obleče nevidno tigrovo obleko ipd. Vse skupaj pa je povezano z dihanjem. Vsako vajo ponovi 3x, da začne ponovno mirno dihati.

Knjige so super za učenje čustev, prepoznavanje barv in načina umirjanja z dihanjem. Knjige so s svojo vsebino super tudi za pogovor z otrokom o tem, kakšen je bil njegov dan, kaj je počel in kako se je počutil. Na slikah lahko pokaže kakšna čustva vse je doživljal tisti dan in kako se počuti v danem trenutku. Priporočam.

V zbirki o prepoznavanju čustev je 10 knjig: Rožleta je strah, Rožle je ljubosumen, Rožle je jezen, Rožle je žalosten, Rožle je zadovoljen, Rožle je užaljen, Rožle je sramežljiv, Rožle se uči zbranosti, Rožle ne more zaspati, Rožletu je dolgčas.

Knjige so na voljo v založbi Primus, nekatere so na voljo celo v kompletu, po nižji ceni. Dobite jih lahko tukaj: https://www.primus.si/komplet-rozle-prepoznava-custva

Za malo mlajše pride v poštev tudi kartonka Kako se počutim? Knjiga o čustvih. Malček lahko z vrtiljakom spreminja obraze živali in se ob tem uči prepoznavanja čustev.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *