Parkiranje v Ljubljani in podražitve

Te zanima kje parkirati, ko prideš v Ljubljano in kje se ti najbolj splača pustiti avto? Spodaj preveri seznam Parkiranje v Ljubljani z aktualnim cenikom. Spodaj preveri še ostale opcije parkiranja – P+R, car sharing, javni prevoz – avtobus, vlak in kolo.

Potrjene podražitve

Potrjeno, cene parkiranja se bodo s 5. junijem dvignile. Cena urnega parkiranja bo po novem v ožjem mestnem središču oziroma coni 1 znašala 1,30 evra, v južnem delu Bežigrada, Krakovem, na Mirju in Prulah ter na urejenih parkiriščih v coni 2 bo pri 0,80 evra, v tretji coni, ki zajema vsa druga območja s parkomati znotraj obvoznice, pa bo pri pol evra.

Parkiranje v Ljubljani – podražitve

Konec maja bodo ljubljanski mestni svetniki obravnavali predlog, da se zvišajo cene parkiranja v Ljubljani. Če bo predlog sprejet, bodo nove cene veljale od 5. junija. Obravnavali bodo predlog, da se ura parkiranja na ljubljanskih ulicah in v garažnih hišah, ki jih upravlja javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice, v povprečju dvignejo za deset centov. Poleg tega naj bi podaljšalo tudi parkiranje ob sobotah. Prikaz zasedenosti parkirišč v Ljubljani lahko pogledate tukaj. Za vozila, parkirana nepravilno na površinah, ki temu niso namenjena, mestni redarji organizirajo odvoz s pajkom. Plačati je potrebno strošek odvoza in hrambo avtomobila.

Nove cene parkiranja v Ljubljani – cona 1, cona 2, cona 3

Parkiranje v strogem centru prestolnice, v coni 1, se bo po predlogu ura parkiranja z 1,20 € dvignila na 1,30 €. V coni 2 se bo cena z 0,70 € dvignila na 0,80 €, v coni 3 pa z 0,40 € na 0,50 € na uro. Cene bi se dvignile tudi v garažnih hišah. Za parkiranje pod Kongresnim trgom bi se ura parkiranja dvignila z 1,50 € na uro (za prve tri ure parkiranja) na 1,70 € (in po treh urah z 2,40 € na 2,50 €).

Območje kratkorajnega parkiranja v središču mesta

V središču mesta lahko za krajši čas parkirate tudi na ulicah v območju kratkotrajnega parkiranja. Dolžina časa parkiranja je od 30 minut do 120 minut. Plačilo lahko opravite na parkomatu, s kartico Urbana ali pa preko sms sporočila. Na večini parkirišč lahko uporabiš tudi aplikacijo Easy Park.

Nova parkirišča v Ljubljani

Novi parkirišči bosta po županovih napovedih kmalu pod Rogom in pod bazenom Ilirija.

Parkiranje v Ljubljani ob sobotah

Po novem predlogu bi se podaljšalo tudi plačevanje parkiranja ob sobotah. Do zdaj je bilo parkiranje ob sobotah plačljivo do 15. ure, po novem predlogu pa bi ga podaljšali do 19. ure. 

Parkiranje v Ljubljani za abonente in dovolilnice

Spremembe bodo doletele tudi abonente, če bodo spremembe potrjene na mestnem svetu. V coni 1 bo namesto 40 € cena na mesec 45 €, v coni 2 se bodo cene dvignile iz 36 € na 40 € in v coni 3 iz 25 € na 28 € mesečno. Imetniki dovolilnic sprememb ne bodo občutili, saj bodo po novem predlogu še naprej plačevali enako. V coni 1 bodo še naprej plačevali 100 € na leto, v coni 2, kjer bo mogoče imeti tudi drugo vozilo pa 200 € na leto. V coni 3 bodo imetniki dovolilnic za prvo vozilo še vedno plačevali 60 €, za drugo 120 € in za tretje vozilo 180 €.

parkiranje v Ljubljani, P+R Ljubljana, park and ride ljubljana, ljubljana parking, parking v ljubljani, parkirišča v ljubljani, park place ljubljana, where to park in ljubljana, kje parkirati v Ljubljani, kje parkirati v centru, parking v centru ljubljane, parkiranje v ljubljani podražitve, podražitve prakiranje, parkiranje cona 1, parkiranje cona 2, parkiranje cona 3, parkiranje v ljubljani abonenti, parkiranje v ljubljani dovolilnice, parkiranje v ljubljani avtodomi, parkiranje v ljubljani kazni, parkiranje v ljubljani garažne hiše, garažna hiša ljubljana, garažne hiše ljubljana
parkiranje v Ljubljani / foto: Visit Ljubljana

Parkiranje v Ljubljani – spremembe navad

Nove cene bi lahko po besedah direktorja LPT vodile do sprememb parkirnih navad uporabnikov, tako da bi svoja vozila parkirali na obrobju mesta in s tem zmanjšali pritisk na središče mesta.

P+R – park & ride (parkirajte in se presedite na avtobus)

Na parkiriščih P + R (park and ride) parkirate, potem pa se v središče Ljubljane peljete z mestnim avtobusom. Ob nakupu parkirnega listka dobite dve vozovnici za mestni avtobus, ki veljata za dan, ko je bila parkirnina plačana.

Parkirišča P+R

  • P+R Dolgi most (iz smeri Primorske)
  • Garažna hiša P+R Športni park Stožice (iz smeri Gorenjske in Štajerske)
  • Garažna hiša P+R Studenec (iz smeri Dolenjske)
  • P+R Ježica (iz smeri Štajerske)
  • P+R Barje (iz smeri Dolenjske in Primorske)

Te zanima kaj lahko počneš v Ljubljani, kam lahko greš in še ostale aktualne stvari?

Car sharing v Ljubljani – sistem souporabe vozil

Sistem souporabe električnih vozil v Ljubljani deluje že skoraj 7 let, leta 2016 so ga uvedli v okviru programa Zeleni prestolnici Evrope. Sistem, katerega celotna storitev (rezervacija, odklepanje vozila, zagon motorja, končno plačilo) poteka preko mobilne aplikacije Avant2Go, je razvilo podjetje Avantcar. Kaj je poleg najema vozila še praktično? Vedno imaš na voljo parkirno mesto. Še edden izmed sistemov izposoje električnih vozil je Share’nGO.

Izposoja koles

Še ena izmed ugodnih variant, kako se premikati po mestu je najem kolesa. Sistem izposoje koles BicikeLJ je praktičen in ugoden.

Električna kolesa Nomago bikes Ljubljana

Uporaba sistema Nomago Bikes Ljubljana, ki je del sistema Nextbike je enostavna, preberi navodila za uporabo in cenik.