Poletno branje za otroke in predlogi knjig

Poletje je čas za zabavo, morske dogodivščine in raziskovanje. Skupno branje je nekaj, česar se lahko (če se še niste) lotite poleti, saj so otroci bolj neobremenjeni. Tukaj najdeš nekaj predlogov za poletno branje za otroke. Moj izbor knjig najdeš spodaj. Različne vsebine, za vsakega se najde nekaj. Brati, pomeni živeti še eno življenje. Kam pa ti najraje odpotuješ, kadar bereš knjige?

Dogodivščine in poletno branje

Hej, Velededi!

Družinska zgodba o čudežnem popotovanju, ki jo je napisal zvezdniški glasbenik Paul McCartney, ki je seveda najbolj znan kot član The Beatles. 
bralce popelje po svetu in jih utrujene zaziblje v spanec!

Velededijeva zelena podmornica

Po razburljivem popotovanju prvega dela se Velededijiu tokrat pridružuje še junaška Velebabi, ki je seveda najboljša v reševanju zagat, igranju na harmoniko in petju uspavank.

V osemdesetih dneh okrog sveta

Knjiga skritih ugank je izvrstna zabava za vse radovedneže v družini. Tukaj pa si lahko prebereš katere knjige na podoben način burijo otrokovo domišljijo.

Atlasi in poletno branje

Atlas živali je knjiga ali referenčni vir, ki predstavlja različne vrste živali. Običajno vsebuje podatke, slike in opise o različnih živalskih vrstah, njihovih značilnostih, habitatu, prehrani, razmnoževanju in drugih pomembnih podrobnostih. Atlas živali lahko vsebuje tudi zemljevide, ki prikazujejo geografsko razširjenost posameznih vrst.

Atlas morskih deklic, morska ljudstva sveta

Srečajte morske deklice in sirence z vsega sveta, med njimi tudi prelestne selkije iz škotskih voda in srhke ningje iz daljne Japonske. 

Atlas življenja v oceanih

Pripravi se na potop globoko v oceane sveta in odkrij raznovrstnost življenja, ki ga najdemo v morju. Ne glede na to, ali se odpraviš na pot z usnjačo čez Tihi ocean, dremaš z morsko vidro ali se v ledenem morju kopaš z mrožem, ta knjiga združuje vse veličastne pustolovščine – na odprtem morju in na oceanskem dnu.

Potovanje po mestih z Bernijem in Benom

Knjiga je posvečena radovednim malim popotnikom in je zabaven vir osnovnih podatkov o najpomembnejših mestih na svetu. Razdeljena je na pet poglavij glede na teme. Deček Berni in njegov zvesti pes Ben te bosta popeljala na obisk najlepših mest na svetu, mest z nebotičniki, ki segajo v višave, starodavnih mest 

Živ žav v mestu

Ta velika knjiga brez besed prikazuje mesto in njegovo okolico, kjer kar mrgoli od nešteto podrobnosti. Pripoveduje drobne zgodbe o ljudeh in živalih. Od strani do strani spremljamo dogajanje, opazujemo in pripovedujemo, kaj vse se lahko zgodi v enem samem poletnem dnevu. Obstajajo knjige za vsak letni čas v letu.

Sadje z naše ladje

Pesmi v knjigi so posvečene sadju, dopolnjujejo jih prelepe ilustracije Jelke Reichman, ob katerih si bodo mali bralci in poslušalci zaželeli, da bi ugriznili v jabolko, odkrili jagode ali črne borovničke pod zelenimi listi sredi gozda. Pesmi gredo hitro v uho, zabavajo in vedrijo oblačne popoldneve! Anja Štefan res zna.

Poletna zgodba

Že več rodov mišje družine živijo med koreninami in vejevjem Trnovega robidovja, v gosti in prepleteni živi meji, ki obroblja polje onstran potoka. Miške, ki živijo tam, so zelo zaposlene. V lepem vremenu na bližnjih poljih in v živih mejah nabirajo cvetove, jagode in drugo sadje ter orehe, potem pa kuhajo slastne marmelade in podobne dobrote, ki jih v Drevesni kašči pridno hranijo za prihajajoče hladne zimske dni. Čeprav miške trdo delajo, si vzamejo čas tudi za zabavo. Njihovi prazniki se vrstijo čez vse leto, pa naj bo to rojstni dan, poroka ali prvi pomladni dan.

Zelo lačna gosenica – poletno branje in ustvarjanje

Slikanica je klasika, ki je prvič izšla leta 1969, govori pa o gosenici, ki je bila tako zelo lačna, da je v ponedeljek pojedla eno jabolko, v torek dve hruški, v sredo tri slive… Do nedelje je vase spravila neverjetno količino dobrot. In ko je bila končno sita, je okrog sebe spredla bubo, nekaj časa ostala v njej… potem pa postala prelep metulj. Jaz sem sicer kupila manjšo zgibanko v angleškem jeziku. Prebrali pa smo jo – neštetokrat. Priporočam! Zelo lačna gosenica je tudi dobra iztočnica za pogovore in ustvarjanje.

poletno branje za otroke, v osemdesetih dneh okrog sveta, velededi, velededijeva zelena podmornica, morfem, knjige morfem, založba morfem, skupno branje, počitnice, poletne počitnice, šolske počitnice, branje za malčke, malček, branje za otroke, knjiga, knjige, knjige za otroke, morje, poletje, atlas življenja v oceanih, atlas morskih deklic, mavrična ribica, atlas, atlasi, atlas žviljenja v oceanih, atlas živali, potovanje, potovanja, sadje z naše ladje, anja štefan, jelka reichman, poletna zgodba, zelo lačna gosenica, knjižni predlogi, predlogi za branje, malček, družina, branje otrok, otrok in branje, malček in branje, knjige za malčke, skupno branje, ljubezen, otroci, otroci in branje, predšolski otroci in branje, bralna značka, morje, poletje, dogodivščine, aktivnosti, raziskovanje, knjižnica
Zelo lačna gosenica

Mavrična ribica za poletno branje

Slikanica Mavrična ribica Marcusa Pfisterja je izšla leta 1992. Kmalu je postala svetovna uspešnica, prevedena v več kot osemdeset jezikov. Otroci pa tudi starši in pedagogi imajo Mavrično ribico zelo radi predvsem zaradi barvitih ilustracij in zgodbice, ki nas nagovarja k prijaznosti in sklepanju prijateljstev, kar ni vedno prav preprosto. Tudi nam je všeč.

Mavrična ribica

Zgodba pripoveduje o najlepši ribi v morju, ki pa je zaradi svoje lepote in čudovito lesketavih lusk precej ošabna in vzvišena, pa tudi precej nesrečna, saj nima prijateljev. Skrivnostna hobotnica ji svetuje, naj si prijatelje pridobi s tem, da svoje lesketave luske razdeli. Mavrična ribica jo uboga, in čeprav ob tem izgubi skoraj ves blišč in lepoto, dobi kopico novih ribjih prijateljic.

Mavrična ribica se uči izgubljati

Vsakdo kdaj izgubi. Izgubljati pa ni enostavno. Tudi Mavrična ribica se je morala tega šele naučiti.

Mavrična ribica, na pomoč!

Ribica Nazobčanka pa ne trpi tujcev in Mavrična ribica se ji ne upa ugovarjati … Takrat pa se od nekod vzame riba roparica in tujka ji je prepuščena na milost in nemilost. Zdaj Mavrična ribica ve, kaj mora narediti, in pohiti tuji ribici na pomoč!

Mavrične ribice ni več strah / Mavrična ribica se ne boji več

Ko nas je strah, se zdijo stvari drugačne, kot so v resnici. Mavrična ribica se v družbi Modre Male pogumno odpravi na pot v temne morske globine. Čeprav ju je na začetku zelo strah, se kmalu potolažita in spoznata, da je soteska pravzaprav čisto prijeten kraj. Spoznata, da sta zaradi strahu videli marsikaj drugače, kot je v resnici. 

Kam po knjige za poletno branje?

Seveda, v knjižnico! V Sloveniji imamo to srečo, da lahko za letno članarino preberemo čisto vse knjige. In teh ni malo! V MKL je vpis otrok do 14. leta starosti mogoč ob prisotnosti enega od staršev, ki ima s seboj osebni dokument in osebni dokument otroka. Lahko pa si knjige enostavno sposodite na svoje ime. Potrebujete le Urbano (v Lj). Sama sicer rada dopolnjujem tudi našo domačo knjižnico, z nakupom novih ali pa rabljenih knjig.

Skupno branje

Branje otrokom omogoča, da se seznanijo z bogatim jezikom in besediščem. Skupno branje otrokom omogoča, da vstopijo v svet domišljije in ustvarjalnosti. Zgodbe odpirajo vrata v različne svetove, like in dogodke, kar spodbuja otrokovo domišljijo in kreativnost. Kadar beremo skupaj z otroki, beremo na glas in se tako z zvoki in grimasami lažje vživimo v različne like. Skupno branje zahteva pozornost otroka, kar spodbuja razvoj koncentracijskih sposobnosti. Zgodbe, ki jih prebirate otrokom, pogosto vsebujejo pomembne življenjske lekcije in moralne vrednote. Otroci se lahko naučijo o prijateljstvu, spoštovanju, empatiji, reševanju problemov in drugih pomembnih vidikih življenja skozi zgodbe, ki jih berejo.

Ljubezen do branja

Skupno branje za otroke je izjemno koristno, saj spodbuja ljubezen do branja. Če starši pogosto berejo in berejo otrokom, otroci vidijo, da je branje pomembna dejavnost in jo začnejo dojemati kot nekaj prijetnega. Branje otrokom je lahko dragocen čas, ki ga lahko preživite skupaj. Skupno branje krepi vez med starši in otroki ter spodbuja pozitiven odnos. Skupno branje otrokom je odličen način za spodbujanje razvoja otrokovega jezika, domišljije in koncentracije. Prav tako je čudovit način za preživljanje kakovostnega časa s svojimi najmlajšimi in gradnjo skupnih spominov.

Tukaj si lahko pogledaš še ostale predloge za branje z otroki.