Božični kruh za toplo praznično vzdušje – recept

Božič je čas, ko se družine zberejo, domovi zasijejo v prazničnih lučkah, in vonj po sveže pečenem božičnem kruhu napolni kuhinje. Poglej recept za tradicionalni božični kruh, ki bo naredil vaš dom še toplejši in bolj prazničen.

božični kruh, recept za božični kruh, božični kruh recept, božični keksi, božični piškoti, praznično vzdušje, božična miza, praznična miza, okrasitev za božič, božična okrasitev, božično kosilo, božična večerja, božični zajtrk, božični motivi, praznovanje božiča, božič 2023, božič 2024, božič,
božično kosilo in božični kruh

Recept za tradicionalni božični kruh

Sestavine za božični kruh

  • 1 skodelica mleka
  • 1/2 skodelice sladkorja
  • 1/2 skodelice zmehčanega masla
  • 1 žlička soli
  • 2 jajci
  • 4 skodelice moke
  • 2 žlički suhega kvasa
  • 1/2 skodelice posušenega sadja (rozine, suhe brusnice, suhe marelice)
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 1/2 žličke mletega muškatnega oreščka
  • Jajce za premazovanje
božični kruh, recept za božični kruh, božični kruh recept, božični keksi, božični piškoti, praznično vzdušje, božična miza, praznična miza, okrasitev za božič, božična okrasitev, božično kosilo, božična večerja, božični zajtrk, božični motivi, praznovanje božiča, božič 2023, božič 2024, božič, za božič kot otrok, božični čas, božična zvezda, božični kaktus, piškoti iz modelčkov, okraski iz papirja, okraski iz slanega testa, božični recept, punč, kuhano vino,
božična večerja in božični kruh

Poglej si seznam božičnih aktivnosti, ki ti bodo polepšale praznike.

Navodila za pripravo božične sladice

  1. V majhni posodi segrejte mleko do mlačnega, dodajte žličko sladkorja in kvas. Pustite stati 5-10 minut, da se kvas aktivira.
  2. V večji posodi zmešajte zmehčano maslo, preostali sladkor in sol. Dodajte jajci ter dobro premešajte.
  3. Postopoma dodajajte moko in kvasno mešanico, dokler ne dobite gladkega testa. Nato dodajte posušeno sadje, cimet in muškatni orešček.
  4. Gnetite testo na pomokani površini približno 10 minut, dokler ne postane mehko in elastično. Postavite ga nazaj v posodo, pokrijte s krpo (ali kapo za tuširanje) in pustite vzhajati 1-2 uri, dokler se ne podvoji.
  5. Ko je testo vzhajano, ga ponovno pregnetite in oblikujte v štruco. Položite jo v pekač, pokrijte in pustite vzhajati še dodatno uro.
  6. Medtem segrejte pečico na 180 stopinj Celzija.
  7. Preden kruh postavite v pečico, ga premažite z razžvrkljanim jajcem za sijočo skorjo.
  8. Pecite približno 30-40 minut ali dokler kruh ni zlatorumen in zveni votlo, ko potrkate nanj.
  9. Božični kruh ohladite pred rezanjem. Postrežete ga lahko s koščkom masla in božičnim čajem.

To božično pecivo bo očaralo vaše goste s svojo sočnostjo in bogatim okusom. Ne le, da bo napolnilo vaš dom z vonjem po praznikih, lahko je tudi odlično darilo za vaše najbližje. Prijetno peko in čaroben božič vam želim!

Polepšaj svojo praznično mizo z ročno narejenimi božičnimi okraski.