Potovalni načrt in potovanje z otrokom

Kako načrtovati potovanje z otrokom? Najprej napiši potovalni načrt in potovanje bo bolj enostavno.

Potovalni načrt

Kako organizirati potovanje z otrokom, da bo čim bolj prijetno za vse vas? Najprej vzemi zvezek in naredi potovalni načrt. Zapiši si:

– koliko časa imaš na voljo za celotno pot

– koliko je oddaljena vaša končna destinacija (če jih je več, zapiši kraje)

– kaj želite v tem času obiskati (predlagam 1 kraj/stvar/aktivnost na dan)

– kdaj se boste odpravili na pot?

– kaj potrebujem s seboj?

Tvojega malčka najbolj poznaš ti. Je navajen na dolge poti? Mu je vožnja naporna? Če joka v avtu že pri kratkih vožnjah, premislite, če ne bi poti razdelili in si vmes naredili dodaten postanek in pot nadaljevali naslednji dan, ali pa izbrali bližjo destinacijo.

Če je vaša pot dolga, predlagam, da se na pot odpravite v času dnevnega počitka in si za pot vzamete več časa. Upoštevajte, da se je treba vmes ustaviti, pretegniti noge, ter nahraniti in previti otroka. Ne pozabite v avto vzeti igračke/ninice/dude s katero spi vaš otrok.

Druga možnost je, da se odpravite v času nočnega spanja, vendar bodite pazljivi, če se otrok hitro prebudi, ko se avto ustavi. V tem primeru razmislite tudi o tem kako spraviti otroka v posteljo, ali morate posteljo še pripraviti, morate še postaviti posteljico in ali bo otrok težko zaspal nazaj. Vi otroka najbolje poznate in veste, kaj bo za vas najlažje in koliko bo to vplivalo na njegov ritem.

Pri nas gremo na pot vedno čez dan, saj mi je bolj pomembno, da ima otrok ponoči kvaliteten spanec v postelji, brez vmesnih zbujanj. To postane še kako pomembno takrat, ko začne spati skozi noč 🙂 Seveda pa je velik faktor tudi v tem, da stremimo k tem, da je večer miren, da ga imava lahko nekaj tudi zase in da se imava ponoči možnost spočiti (sploh, če je za nami vožnja dolga) in štartava naslednji dan kar se da spočita.

Če bi prišli na nek nov kraj ponoči, bi midva spala manj kot ponavadi, hči pa bi se zjutraj vseeno zbudila ob isti uri, kar bi pomenilo, da bi midva že prvi dan začela bolj utrujena.

Potovanje z avtom

Če potujete z avtom, najprej poskrbite, da bo avto čist, prezračen in primerne temperature. V času višjih temperatur, predlagam, da na avtosedež namestite podlogo, ki pomaga proti potenju. Mi imamo Aeromoov-ov, s katerim smo zelo zadovoljni. Super je tudi za madeže, saj ga lahko enostavno opereš v pralnem stroju. Otroku bo najbolj udobno, če bo brez obutve, sploh, če bo vmes zaspal. Prav tako glejte, da ne bo preveč oblečen, saj so ponavadi v avtosedežih bolj stisnjeni in jim prej postane toplo. Poskrbite tudi za primerno zatemnitev na oknih, da sonce ne bo sijalo otroku v oči.

Če se vaš malček v avtu še vedno vozi vzvratno, na sredino zadnjih sedežev namestite ogledalo, tako da ga boste lahko videli v vzvratnem ogledalu in on vas. Če se boste veliko vozili tudi zvečer, predlagam ogledalo z lučko. Mi nočne vožnje nismo nikoli prakticirali, tako da nam je zadostovalo navadno ogledalo BeSafe. Ko otroka enkrat obrnete naprej, v smeri vožnje, navadno postane bolj zadovoljen, saj več vidi in lahko opazuje.

Če se vozite podnevi, v času, ko vaš malček ne spi, se z njim pogovarjajte in igrajte, tako, da vam pove, kaj vse vidi skozi okno. Probajte ga čimbolj navdušiti nad zunanjim dogajanjem. Lahko tudi pojete pesmice. Odsvetujem uporabo tablic ali telefona, saj, kot prvo, gledanje v ekran ni priporočljivo, kot drugo, pa bo potem vedno hotel posegati po teh napravah, namesto, da bi se naučil opazovati, pogovarjati, peti. Če ga stvari zunaj res ne zanimajo, mu lahko ponudite knjigo, tako iz blaga (tiha knjiga) ali kartonko z zaobljenimi robovi. Ne ponujajte mu hrane. Varnost naj bo vedno na prvem mestu.

Če sedite spredaj, predlagam, da imate v vrečki/predalu nekaj stvari, s katerimi boste zamotili otroka. Naj bodo to stvari, s katerimi se ne igra dnevno, tako da bodo bolj zanimive, takrat, ko mu jih boste ponudili. Lahko je to kakšna mehka zvočna igrača, tiha knjiga, kartonka z zavihki ali pa plišasta igračka. Ne ponujajte mu trdih, ostrih igrač, s katerimi bi se lahko poškodoval, ali pa jo vrgel v vas. Vožnja je lahko nepredvidljiva in nesreče se hitro zgodijo. Treba je biti pozoren na vse možnosti.

Katere stvari so nepogrešljive v avtu, ko greste na potovanje z malčkom? Na dosegu roke imejte vedno vlažne in navadne robčke. Predlagam, da s seboj nosite nahrbtnik z vsemi najpomembnejšimi stvarmi, kot so:

– torba pleničarka (pleničke, previjalna podloga, krema za ritko, vlažni robčki)

– prigrizki (grisini, sadna vrečka, sadje)

– flaško z vodo

– igrače, ki ne zavzamejo veliko prostora (milni mehurčki, lopatka, lonček, mini knjigica)

– komplet rezervnih oblačil in dežne hlače

Tukaj preveri, kaj vse se skriva v mojem dnevnem nahrbtniku.

Predlagam, da imate v avtu vedno tudi piknik odejo. Nam je prišla prav že neštetokrat.

Ko se med potjo ustavite, lahko na njej previjete otroka, lahko imate malico, se igrate, itd. Zasede pa res minimalno prostora. Predlagam, da imate v avtu vedno tudi zmaja za spuščanje. Otroški zmaj ponavadi ne zavzame veliko prostora, popestri pa vam lahko marsikateri turoben, vetroven dan.

Potovanje z otrokom knjiga, potovalni načrt, potovanje z malčkom, organizacija potovanja, družinske počitnice, počitnice, poletje, poletne počitnice, jesenske počitnice, krompirjeve počitnice, novoletne počitnice, planer potovanj, potovanje z avtom,
Potovanje z otrokom – potovalni načrt