Najboljši slovenski filmi to poletje in klasike

Najboljši slovenski filmi na katere ste mogoče že malce pozabili. Poletje je idealen čas, da si jih ponovno ogledate. To poletje, morda tudi naslednje. V prvem delu so predstavljeni tisti bolj mladinski, za družine, v drugem delu pa malo bolj za odrasle. Hitro po kokice!

Najboljši slovenski filmi – mladinski

Poglej, kateri so eni izmed najboljših mladinskih slovenskih filmov s poletno tematiko.

Poletje v školjki – najboljši slovenski filmi

Poletje v školjki je slovenski mladinski film iz leta 1985. Dvanajstletni Tomaž preživlja svoje zadnje otroško poletje. V igrah ob morju, še posebej v sporih s tolpami iz Portoroža in Pirana, mu uspe pozabiti tudi na nesporazume med staršema, ki živita ločeno. Sprti otroci se združijo, ko ugotovijo, da njihovemu skupnemu prijatelju, ribiču Luki, nekdo krade školjke. S pomočjo Tomaževega superračunalnika otroci uspešno odkrijejo in premagajo tatove školjk. 

Sreča na vrvici – najboljši slovenski filmi

Deček Matic živi v blokovskem naselju v Ljubljani, kjer ima med vrstniki tudi nasprotnike. Življenje se mu obrne na glavo, ko ga izberejo za glavno vlogo v filmu. Na snemanju spozna novo simpatijo Mileno, pa tudi novega prijatelja, psa Jakoba.

Gremo mi po svoje – najboljši slovenski filmi

Mladi Aleks s taborniškimi prijatelji tabori ob Bohinjskem jezeru. Njihov vodja jemlje taborništvo in vzgojo otrok preveč resno in s tem povzroča komične zaplete. To, da se fantje bolj kot za taborniški red in veščine zanimajo za sosednji, športno-umetniški tabor, kjer so večinoma prav luštne punce, ne pripomore k disciplini. 

Srečno, Kekec!

Srečno, Kekec! je slovenski mladinski film iz leta 1963. Posnet je bil po planinski pripovedki Kekec na volčji sledi, drugi izmed treh Vandotovih pripovedk o Kekcu. Kekec in Rožle gresta h kmetu, ki ima slepo hčer njunih let Mojco, za pastirja. Ko se je stemni, načneta pogovor o teti Pehti, ki je strah in trepet teh krajev. Pehta naj bi celo kradla otroke. Prijazni Kekec je Mojci obljubil, da bo našel zdravilo za njene bolne oči. 

Čisto pravi gusar

Peter s starši in sestro preživlja počitnice v majhnem obmorskem mestu, kjer si skuša popestriti monotone in nezanimive dneve. Hkrati v mestecu poteka snemanje mladinskega filma o gusarjih in v filmski ekipi prihaja do najrazličnejših zapletov in nesporazumov. Najhujši je spor med avtorjem pravljice, po kateri snemajo film, in režiserjem: pisatelj se namreč ne strinja s filmsko verzijo svoje zgodbe, zato jezno iztrga liste iz svoje knjige in se odpove avtorstvu. Dogodek tako razvname Petrovo domišljijo, da prevzame raztrgane niti zgodbe v svoje roke. Tako se v ribiškem mestecu iznenada pojavijo osebe iz pravljice. Pravljična komedija za otroke.

Junaki petega razreda

Junaki petega razreda je napeta in duhovita zgodba o nadebudnih enajstletnikih, ki se nehote zapletejo v prav nič otroško dogodivščino. Neposrednost, iskrenost, bistrost in iznajdljivost jim pomagajo, da odraslim prestopnikom zakona zmešajo načrte in jih privedejo pred obličje pravice.

Peklenski načrt

Peklenski načrt je slovenski mladinski komični TV film iz leta 1992. Mladi Andrej v živalskem vrtu tigru zaupa svoje tegobe. Ima sestri Špelo in Mojco. Živijo v hiši. Mama Vera gre za dva meseca na specializacijo v Rim. Vmes pride Maja Logar, ki je obsedena z disciplino in zdravim življenjem ter živcira sosede s telovadbo na prostem ob glasbi. Otroci je ne marajo in se je želijo znebiti in z nadaljnimi manipulacijami na svojo stran pridobijo očeta, ki celo sodeluje pri njihovi norčiji, v katero vpletejo policijo in akviziterja.

Najboljši slovenski filmi za odrasle

Poglej, kateri so eni izmed najboljših slovenskih filmov s poletno tematiko za odrasle.

Izlet – najboljši slovenski filmi

Trije prijatelji, stari nekaj čez dvajset let, se odpravijo na morje, na nekaj dnevni izlet, kot so to počeli že v srednji šoli. Gregor je vojak, ki je prišel na dopust iz misije v tujini, Živa je živahno dekle, ki čuti do Gregorja več, kot si dovoli priznati, Andrej pa je njun najboljši prijatelj, ki z ostrim jezikom napada svet okoli sebe, da bi prikril dejstvo, da je osamljen in nerazumljen. Generacijski film ceste, ki s preprosto zgodbo govori o pomembnih stvareh – o odraščanju in koncu otroštva, o prijateljstvu in ljubezni ter o težavah, ki jih prinese življenje. 

Pot v raj – najboljši slovenski filmi

Ajda Smrekar in Klemen Janežič v romantično-komični drami Blaža Završnika o fantu in dekletu, ki se zbližata na jadranju v Dalmacijo. Prejemnik nagrade občinstva na 17. Festivalu slovenskega filma!

Babica gre na jug

Babica gre na jug je prvi celovečerni film v samostojni Sloveniji. Zgodba govori o gospe Sari, ki pri 86 letih zbeži iz doma za ostarele v želji po svobodi. Zunaj spozna zasanjanega glasbenika Davida, ki zbeži zaradi sporov s svojim stanodajalcem in glasbenico Lauro, ki pa zapusti svoj glasbeni jazz bend. Vsi trije se skupaj odpeljejo proti jugu, novemu življenju in pustolovščinam naproti.

Jebiga

Skupina fakinov preživlja poletje v Ljubljani, kjer vlada splošno pomanjkanje. Pomanjkanje denarja, alkohola, droge, ljubezni in seksa. Ogroža jih tudi nenaklonjenost okolja. Njihova sreča je v tem, da se jim vse težave zdijo hudo zabavne. Vse se jim zaplete. Vse se jim preplete. In za večino se vse srečno razplete. Denar je milostni vladar, jebiga…

Petelinji zajtrk

Djuro je zaposlen kot vajenec pri mojstru Gajašu, starejšemu lastniku avtomehanične delavnice. Tiho življenje mladega vajenca razburka prihod temnolase lepotice Bronje, sicer poročene z Lepcem, lokalno barabo in zvodnikom. Bronja in Djuro se spustita v tvegano ljubezensko razmerje, ki pa okolici ne ostane skrito. Medtem tudi Gajaš goji ljubezenske fantazije. Sanja o Severini, znani pop pevki, ki se na svoji glasbeni turneji ustavi v mestu. Ko se ponudi priložnost, da jo sreča v živo, njegovo srce vztrepeta.

Traktor, ljubezen in Rock and Roll

Filmska zgodba celovečernega igranega filma Traktor, ljubezen in rock’n’roll (po romanu Ferija Lainščka Vankoštanc) je postavljena v zgodnja šestdeseta leta prejšnjega stoletja, v čas, ko se je rojeval rock’n’roll in so The Rolling Stones s svojo glasbo spreminjali svet. kmečki fant iz zakotne prekmurske vasi, želi s svojo električno kitaro nastopati na ljudskih veselicah, vendar mu to ob konkurenci tradicionalne ciganske bande, ki izvaja priljubljeno narodno-zabavno glasbo, ne uspeva najbolje. Uspe pa mu s tako glasbo osvojiti srce vaške lepotice. Zgodba o tem, kako je v našo vas prišel rock’n’roll, je namreč lahko komična in tragična, obenem pa je po svoje tudi metaforična.

Pr Hostar

Majhni podeželski hotel Pr’Hostar se zaradi pogoltnosti direktorja znajde v rdečih številkah, na vrata pa že trka tuji kupec dvomljivega slovesa. Osebje hotela ne želi pristati na cesti, zato se odločijo preprečiti prodajo. Njihovi obupani poskusi se kot po tekočem traku izjalovijo in povzročijo popolno zmešnjavo, iz komičnega kaosa pa se lahko rešijo le z lastno iznajdljivostjo in obilico sreče.

Vesna

Film Vesna je ena izmed prvih slovenskih komedij, ki med svojimi sodobniki, večinoma vojnimi filmi, izstopa po lahkotni tematiki. Film pripoveduje o življenju srednješolcev. Trije sošolci, ki morajo opravljati maturo, se dogovorijo, da mora Samo, eden izmed njih, osvojiti hčerko profesorja Cosinusa in tako priskrbeti matematične naloge. Ko Samo Vesno bolje spozna, se resno zaljubi vanjo in o nalogah noče več ničesar slišati.

Tu pa tam

Tu pa tam je slovenska črna komedija Mitje Okorna, premierno prikazana v začetku leta 2005. Film je bil v celoti posnet v Kranju in črpa zgodbo iz resničnega »podzemeljskega« dogajanja tega mesta. Film pripoveduje zgodbo štirih najstnikov, ki se raje okajajo, kot da bi počeli kaj bolj koristnega. Nekega dne si zaželijo boljšega življenja in si sposodijo 100.000 mark od mafijca Frenka, s katerimi bi naj preprodali nekaj hi-fi elektronike. Vendar se Storž, eden izmed najstnikov, še isti dan spre s svojo punco Barbi, ki mu odpelje denar.

To so gadi

Zgodba je postavljena v ljubljansko predmestje kjer živi šofer Štebe, vdovec s petimi sinovi. Družini gospodinji prijazna Rozi, ki jo fantje s svojimi vragolijami velikokrat razjezijo. Tudi večina sosedov ni navdušena nad potegavščinami, ki si jih razposajeni fantje privoščijo. Imenujejo jih kar ‘gadi’.

So ti všeč slovenski filmi? Oglej si še popularno slovensko serijo.