Okraski iz slanega testa – enostaven recept

Ustvarjanje z malčkom ni bilo še nikoli tako enostavno. Pripravi svoje slano testo in z modelčki za piškote izreži okraske. Ne pozabi dodati luknjice za vrvico. Potrebuješ le moko, sol, olje in vodo. Po želji še jedilno barvo in bleščice (ali akrilne barve za barvanje, ko bo testo suho) in okraski iz slanega testa so pripravljeni.

Recept za slano testo:

  • 1 skodelica vode
  • 2 skodelici moke
  • 1 skodelica soli
  • 1 žlica olja (po želji)

Vse skupaj zgneteš do enotne mase – slano testo je pripravljeno! Testo nato razdeliš na več kroglic, dodaš različne jedilne barve ali bleščice, ponovno zgneteš in to je to. Testo zdaj lahko razvaljaš in z modelčki za piškote narediš okraske (ne pozabi narediti luknjice za vrvico) ali pa z otrokom naredita oblike čisto po svoje, npr polžka, snežaka, pingvina, pujska.. V testo lahko odtisnete dlan svojega otroka, okrasek pa bo ostal lep spomin.

Sušenje okraskov iz slanega testa

Slano testo lahko posušite na zraku, cca 2 dni traja, da se posuši do potankosti, lahko pa pohitrite postopek in jih posušite v pečici 100 stopinj 30 min.

Okraševanje okraskov iz slanega testa

Če ste okraske iz slanega testa pustili bele, jih lahko otrok pobarva, ko se testo posuši. Predlagam akrilne barve ali prozoren lak, na katerega potresete bleščice. Ko se barva/lak posuši, skozi luknjice napelji vrvice in okrasek je pripravljen za na božično jelko.

Okraski iz slanega testa kot praznično darilo

Okraski iz slanega testa so lahko tudi lepo praznično darilo – npr pujsek za srečo, odtis otroške dlani (za babice in dedke), okraski za božično jelko..

Če bi si radi popestrili praznične dni, lahko z malčkom ustvarjate tudi z domačim plastelinom (brez kuhanja), tukaj si poglej recept.