Romunija in nasveti za potovanje

Skrivnostna dežela v osrčju vzhodne Evrope, Romunija, privablja s svojo bogato zgodovino, slikovito pokrajino in gostoljubnimi prebivalci. Od transilvanskega podeželja s svojimi srednjeveškimi gradovi do čudovitih obal Črnega morja, država ponuja raznolike možnosti za raziskovanje. Raziskujte mistične gozdove Karpatov, obiščite legendarne gradove, kot je Bran, povezan z Drakulo in tradicije lokalnih skupnosti. Romunija je prava zakladnica za popotnike, ki iščejo edinstvena doživetja.

Ali je Romunija poceni država?

Romunija je znana po tem, da je relativno cenovno ugodna destinacija za turiste. Cene hrane, prevoza in namestitve so običajno nižje kot v zahodnih evropskih državah, kar popotnikom omogoča, da svoj denar bolj učinkovito porabijo za raziskovanje in doživljanje dežele. Seveda pa lahko cene variirajo glede na to, ali se nahajate v večjih mestih ali na podeželju ter glede na sezono potovanja. Kljub temu je Romunija priljubljena izbira za tiste, ki želijo doživeti čudovite destinacije po dostopnih cenah.

romunija, bran, bran castle, romania, romania castle, transilvanija, transylvania, visit romania, romunija potovanje, potovalni načrt romunija, načrt potovanja romunija, gradovi romunije, drakula, vampir drakula, grad drakule, vlad tepeš, oradea, biertan, mesta romunije, poceni potovanje, znamenitosti romunije, nasveti romunija, nasveti za potovanje, prvomajske počitnice, počitnice, potovanje z otrokom, potovanje z otroki, potovanja, potovanje, traveling with kids, road trip, roadtrip po romuniji, romunija z avtom, pomembne številke v romuniji, valuta romunije, denarna valuta v romuniji, dvigovanje denarja v romuniji, lei, leu, ron, eur, vinjeta romunija
Oradea, Romunija

Kako do Romunije?

Najbolj enostavno je, če se iz Slovenije odpravite kar z avtom. Pot do Romunije lahko opravite preko Madžarske ali pa preko Hrvaške in Srbije. Mi smo se odpravili na roadtrip preko Srbije. Ker Srbija ni v EU, se čas čakanja na meji lahko podaljša, tako da imejte v mislih tudi to. Izkaznice (in avto) kar konkretno pregledajo.

V Romunijo lahko letimo tudi z letalom. Timisoari, Cluj Napoci, Bukarešti, Sibiu, Iasi in Targo Mures. Za raziskovanje Transilvanije je najlažje, če priletimo v Sibiu ali Timisoaro, ena izmed boljših opcij in tudi letalskih povezav je tudi Bukarešta.

Romunija in dokumenti za vstop v državo

Za vstop v Romunijo potrebujete osebno izkaznico ali potni list. Za vozilo se priporoča zelena karta.

Vožnja po Romuniji

Za vožnjo po romunskih avtocestah in državnih cestah potrebujete vinjeto, ki je obvezna za vsa motorna vozila, razen za motorna kolesa. Vinjeta je v elektronski obliki, naročite pa jo lahko na spletni strani ali pa jo kupite na vseh romunskih mejnih prehodih in večjih bencinskih črpalkah (Petrom, Rom Petrol, MOL, OMV) v Romuniji. Cena je odvisna od trajanja in kategorije vozila. Za osebna vozila ni možen nakup dnevne vinjete, najkrajša je 7 dnevna vinjeta, ki stane 3 EUR.

Na cesti bodite kar previdni, velikokrat se namreč zgodi, da avto kar pustijo na desnem voznem parku, pa tudi prehitevajo zelo radi.

Denarna valuta

Romunski lev (tudi romunski lej; iso koda: RON, simbol: L) je od leta 1867 uradna valuta na ozemlju današnje Republike Romunije. 1 € je 4.97 leu. Predlagam, da denar dvignete na bankomatu s kartico, kjer provizija ni obračunana. Midva uporabljava Revolut, ki ima 5 dvigov brezplačnih.

Jezik v Romuniji

V Romuniji se govori romunski jezik. Romunščina je romanski jezik, ki ga govori med 24 in 28 milijonov ljudi, večinoma v Romuniji in Moldaviji, otoki romunskih (vlaških) govorov pa so razporejeni po celotnem Balkanu, tudi v Istri. Prvotno je bila romunščina pisana v cirilici, v 19.stoletju pa so pod vplivom zavedanja romanskih korenin prevzeli latinico. V Romuniji živi 19 milijonov ljudi.

Varnost v Romuniji in medvedi

Romunija je še posebej znana po velikem številu medvedov, ki zahajajo tudi v mesta. Previdnost ni odveč, tudi ko se peljete po cesti (npr poTransfagarasanu), kjer so se medvedi navadili prositi za hrano. Ne stopajte iz avtomobila in jih ne hranite, so le divje živali. Preberite si tudi varnostne ukrepe in opozorila, če boste pohajkovali po njihovih gozdovih.

Pomembne številke

Policijo, reševalce in gasilce lahko pokličete na številko 112.

Romunija in načrt potovanja

Tukaj si lahko pogledaš naš celotni 21-dnevni potovalni načrt po Romuniji.

Dodaj odgovor