Severna Dalmacija – otoki in znamenitosti

Severna Dalmacija je priobalna pokrajina vzhodne obale Jadranskega morja. Razprostira se od otokov Oliba in Silbe ter srednjega dela Paga na severozahodu do otočkov Žirje, Zmajan in Zlarin na jugovzhodu vse do Primoštena. Te bolj zanima srednja Dalmacija? Klikni tukaj.

Severna Dalmacija znamenitosti

Največje znamenitosti severne Dalmacija so morske orgle v Zadru, katedrala sv. Jakoba v Šibeniku, ki je uvrščena na Unescov seznam, kot znamenitost pa izstopajo tudi Kornati – nacionalni park z 89 otoki in otočki. V Naravnem parku Telašćica lahko spoznate morsko jezero, nacionalni park Krka pa bo obiskovalce osvojil z apnenčastimi terasami in bistrimi slapovi reke Krke. Severna Dalmacija se lahko pohvali s kar nekaj avtohtonimi proizvodi, med katerimi so najbolj znani paški sir, posedarski pršut, dalmatinski šokol, olivno olje in zaščitni znak Zadra liker maraschino ter paška čipka.

Severna Dalmacija mesta

Vzdolž severnodalmatinske obale so zrasla številna mesta, Privlaka, Nin, Novigrad, Zadar, Bibinje in Sukošan ter Pakoštane, Biograd na Moru, Šibenik, Vodice, Skradin in Primošten, ki danes veljajo za pomembna turistična središča. Spodaj si jih lahko ogledaš še malo bolj podrobno.

Biograd

V srednjem delu Severne Dalmacije, med Zadrom in Šibenikom, je Riviera Biograd umestila svoja barvita mesteca. Prestolnica hrvaških kraljev, Biograd na Moru. Pakoštane i Drage u zaleđu Rivijere Biograd kriju Park prirode Vransko jezero u kojemu će uživati promatrači ptica. Krenite još južnije do milozvučne vodene pjesme 7 slapova Nacionalnog parka Krka. Vrgada na istoimenom otočiću stoljećima je nadgledala promet Pašmanskim kanalom. Otisnite se od otoka i pođite na pučinu do Kornatskog arhipelaga te jezera Mir u Parku prirode Telašćica i njegovih 25 božanskih uvala.

Vransko jezero, severna Dalmacija, Hrvaška

Novigrad

Središče riviere, mesto Novigrad, se je prikradlo v ozki zaliv Novigradskega morja, ter s svojo lego spominja na mestece na obali rečnega rokava. Nad današnjim mestom se razprostira pogled na vzpetino z rimsko utrdbo, ki je, obnovljena leta 1220, dobila ime Castrum Novum – Novigrad. Poleg dveh naravno urejenih prodnatih javnih plaž, novigradska obala obiluje z malimi prodnatimi izoliranimi zalivi, k zagotavljajo intimno udobje v senci tamarišov.
Reka Zrmanja je umestila svoje ustje v Novigradskem morju, v svojem zgornjem toku pa je omogočila rafting avanturo.

Najboljšo izkušnjo doživetja boste imeli v maju, ko je narava v polnem razcvetu, če pa želite absolutno doživetje, pa v času velikega deževja pridite v Zrmanju. Na Rivieri Novigrad lahko s 50 metrov visokega Masleniškega mosta poskusite skok z bungee jumpingom. Ljubiteljem narava bo všeč Narodni park Paklenica, ki je samo 20 minut oddaljen od Posedarja. 

Novigrad, severna Dalmacija, Hrvaška

Riviera Krka, severna Dalmacija

Medtem ko zgornji tok reke Krke krasi status narodnega parka, pa spodnji tok krasijo slikovita in domača mesteca Skradin, Zaton in Raslina. Riviero boste najbolje doživeli z ladjico.

Narodni park Krka – slapovi Krke

Visovačko jezero hrani frančiškanski samostan na istoimenskem otočku obkroženem z zeleno vojsko cipres, jablan in vrb.

Reka Krka je dolga 75 km, izvira blizu mesta Knin in teče proti mestu Skradin, kjer se razširi v Prokljansko jezero. Pred izlivom v morje tvori nekaj izjemno lepih slapov, ki so postali ena od najbolj obiskanih turističnih destinacij na Hrvaškem. Skradinski buk je najbolj znan slap v Narodnem parku Krka. Poleg tega slapa si lahko ogledate še otok Visovac, Roški slap, Manojlovački slapovi, Bilušića buk.

Nacionalni park Krka, slapovi Krke, severna Dalmacija, Hrvaška

Narodni park Paklenica, severna Dalmacija

Narodni park Paklenica je eden izmed osmih narodnih parkov na Hrvaškem. Razprostira se v Dalmaciji, dostop je urejen iz naselja Starigrad. »Riviera Paklenica« razteza vzdolž približno 20 kilometrske obale Jadranskega morja nad katero se dviga mogočni Velebit, največja oziroma najdaljša hrvaška planina, ki v svojih skalah skriva, plezalni Nacionalni park Paklenica.

Primošten

Primošten leži na manjšem polotoku med zalivoma Raduča in Primošten. S kopnim je povezan z ozkim nasipom. Ime Primošten izhaja iz glagola “primostiti”; otok na katerem je kraj nastal v 16. stoletju, v času turških vpadov, je bil z gibljivim lesenim mostom ločen od kopnega. Naselje je bilo zavarovano z obzidjem in obrambnimi stolpi, ki pa so jih v 19. stoletju podrli. Turiste privabljajo čudovite plaže, najdemo jih na dvajsetih kilometrih obale, predvsem v zalivih Vela, Mala Raduča, Primošten in Peleš. 

Rogoznica, severna Dalmacija

Trideset kilometrov južneje od mesta Šibenik se na polotoku, ki istoimenski zaliv deli na zahodni in vzhodni del, nahaja Rogoznica. Ob obali Riviere Rogoznica se nizajo idilični zalivi s skritimi kopališči: Kanica, Lozica, Oštrička luka. Morje, ki obliva pravljične zalive in otočke, je idealno za ribolov, križarjenje in smučanje na vodi. V bližini mesta Ražanj se nahaja potapljaški center, v katerem se lahko najame oprema za pustolovsko raziskovanje bogatega podmorskega sveta Riviere Rogoznica. Potapljaška atrakcija je tudi naravni fenomen Zmajevo oko, jezero s slano vodo.

Šibenik

Riviero in mesto Šibenik že od 16.st. simbolizira Katedrala sv. Jakova, edina evropska katedrala, ki je zgrajena izključno iz kamna, je pod UNESCO-vo zaščito. Njegovo kamnito fasada obkroža 74 unikatnih kamnitih glav. Riviera čuva svoj zdravilni zaklad tudi v mestu Zablaće ter v zalivu Pirovac, najpomembnejšem kraju na Hrvaškem, kjer se nahaja zdravilno blato. Tradicija glasbenega poletja se nadaljuje z Večeri dalmatinskih šansonov, enega od najpomembnejših kulturno-glasbenih dogodkov na Hrvaškem.

Vodice

Mesto Vodice ustvarja skupaj z mirnim in gostoljubnim mestom Srim ter mirnim ribiškim mestom Tribunj fantastičen trio turistične ponudbe Severne Dalmacije. Kilometrske plaže bodo ljubitelje glasbe pripeljale v mesto Vodice. Vsako sredo pojejo klape – a capella zbori – varuhi dalmatinske narodne glasbe. Tradicionalni Jazz festival Vodice, revialni festival hrvaške diskografije ter diskoteke na Rivieri Vodice bodo zadovoljili okuse vseh generacij. Tribunj vas bo z ribiškimi feštami in tradicionalno dirko oslov zagotovo prevzel. Reviera Vodice je prava destinacija za poletna družinska druženja.

Zadar, severna Dalmacija

Riviera Zadar se nahaja na severnem delu Dalmacije. Zadar, obkrožen s petimi Nacionalnimi parki in dvema Parkoma narave, vas bo osupnil. Mesto je središče riviere, sprehodu po starem delu mesta na polotoku pa bi lahko rekli sprehod po muzeju na prostem. Tri tisoč let star Zadar je pod svojo streho zbral kulturno dediščino različnih zgodovinskih obdobij od ostanka rimskega Foruma, preko simbolov mesta, romantične cerkve sv. Donata in obzidja, ki je v 16. stoletju obkrožal mesto, do najnovejših instalacij – Morskih orgel in Pozdrava Soncu – ki ustvarjajo neverjetno zvočno in svetlobno kuliso na rivi.

Zagora

Dalmatinska zagora (lahko tudi samo Zagora) je kontinentalni del Dalmacije. To je okrog 150 kilometrov dolg pas, ki ga od primorja deli gorski niz Kozjaka, Mosora, Omiške Dinare, Biokova in Rilića. Glavne znamenitosti so  Rdeče in Modro jezero, muzej mesta v Imotskem, podzemna jama Vranjača, viseči most in Grabski mlini, trdnjava Klis in Muzej Sinjske alke.

Severna Dalmacija otoki

Severnodalmatinski otoki se delijo na Zadarsko in šibeniško otoško skupino. V tem območju je čez 550 otokov, otočkov in čeri.

Otočje Kornati

Kornati so skupina 125 otokov, otočkov in morskih podvodnih grebenov v Zadarskem arhipelagu. Kornati ležijo jugovzahodno od Pašmana, med Dugim otokom in Žirjami. Na vsem otočju ni vodnih virov, razen nekaj manjših studencev v zalivu Statival na otoku Kornat. Celotno otočje je poraslo z redko suho travo in nizkim borovim gozdom. Stalnih naselij na otočju ni. Manjše skupine občasno naseljenih hiš so le v zalivih Vrulje, Lučice in Kravljak na Kornatu ter na otokih Lavsa in Ravni Žakan. Ime Kornati je najverjetneje nastalo iz latinske besede corrimare – »razsuti, razpršeni otoki«. 

Narodni park Kornati

V okviru Kornatov je območje na 220 km² z 89 otoki in otočki razglašeno za Narodni park Kornati. Sestavlja ga 89 otokov in otočkov. Od celotne površine parka je četrtina kopno, ostalo pa je morski ekosistem.

Narodni park Kornati, severna Dalamacija, Hrvaška

Otok Dugi otok

Dugi otok obkružen je z azurno modrim morjem in čudovitimi peščenimi plažami, katere vabijo obiskovalce na hrvaško obalo.  Na Dugem otoku lahko obiščete Krajinski park Telašćico, ter tudi jame in zalive, kje lahko uživate v popolno neokrnjeni naravi. Park narave Telaščica, kateri pogosti gosti so tudi delfini, vas bo navdušil s svojo neponovljivo lepoto. V njenem krilu počiva slano jezero Mir, eno od redkih takšnih jezer v Evropi. Z zunanje strani Telaščice se nahaja Strmac – veličanstvene navpične čeri, pod katerimi rastejo rdeče korale. Dugi otok v Velem Ratu čuva posebno skrivnost – najvišji jadranski svetilnik Punta Bianca, visok 42 metra.

Naravni park Telaščica, severna Dalmacija, Dugi otok, Hrvaška

Otoki Ist, otok Iž, otok Kaprije in otok Molat

otok Molat, severna Dalmacija, Hrvaška

Otok Murter

Premični most, ki je bil zgrajen leta 1832, spaja kopenski in otoški del naselja Tisno in predstavlja pravo atrakcijo. V poletni sezoni se most dviga samo ob določenih urah, ko prepušča številna plovila, ki plujejo po navtičnem raju otoka Murterja. Po celem otoku Murterju so razsute neobičajne kamnite gomile – sledi starih Liburnov. Prebivalci Murterja so lastniki večinskega dela Narodnega parka Kornati.

Otok Olib

Otok Pašman

Otok Pašman leži južno od Zadra in jugovzhodno od otoka Ugljana, katerega od njega ločuje samo ozek kanal Ždrelac, preko katerega je speljan most. Otok sodi med večje Zadrske otoke, kateri pa se niso nikoli razvili tako kot ostali Dalmatinski otoki ali pa Kvarnerski. Na njih ni večjih naselij ali mest, le manjši kraji in vasice. Med Pašmanom in celino poteka izjemno slikovit Pašmanski kanal, v katerem je veliko malih otočkov, tudi znameniti otoček v obliki srca. 

Otok Prvič

Otok Prvič pričakuje svoje obiskovalce z večstoletnimi kamnitimi hišami, ki so edinstveno razvrščene. Hiše so zaradi varčevanja s kamnom prilepljene ena ob drugi s skupnim zidom ter so zaščitene kot zgodovinska celota. V njih se odkrivajo umetniške kolonije, kakor tudi konobe, v katerih se poslužujejo okusne specialitete ob kozarčku rakije ali pa suhe fige, shranjene po stoletnem receptu otoka Prviča.

Otok Silba, severna Dalmacija

Otok Ugljan

Otok Vir

Otok Žirje, otok Zlarin

Te zanimajo znamenitosti in otoki srednje Dalmacije? Klikni tukaj.