Srednja Dalmacija – otoki, foto in video

Srednja Dalmacija je priobalna pokrajina vzhodne obale Jadranskega morja, ki pripada Hrvaški. Osrednje in največje mesto te regije je Split, ki je hkrati drugo največje hrvaško mesto. Srednji Dalmaciji pripada obalni del od Primoštena na severozahodu do reke Neretve na jugovzhodu, ozek priobalni pas s pogorji Kozjak, Mosor, Biokovo, prostrana Zagora, večja otoka Brač in Hvar in nekaj srednje velikih otokov kot so Vis, Šolta, Čiovo ter večje število manjših otočkov. Poglej si najlepše hrvaške plaže po izboru Lonely Planet-a. Te zanima severna Dalmacija? Klikni tukaj.

Split

Split je največje in najpomembnejše mesto v Dalmaciji in drugo največje mesto na Hrvaškem. Mesto leži na polotoku (katerega skrajni zahodni del nad starim mestnim jedrom predstavlja hrib Marjan z istoimenskim rtom) na zahodnemu delu Kaštelanskega zaliva in Splitskega kanala. Tukaj greš lahko na virtualni sprehod po Splitu. Če želite zabavo, sončenje, šport ali zgodovino, Split ima vse. Skozi stoletja se je staro mestno jedro razvijalo okrog znamenitosti – Dioklecijanove palače.  Mesto, ki je kasneje postalo Split, je zraslo okrog palače mnogo kasneje, ko so jo zapustili Rimljani. Nekateri deli palače še stojijo in so vključeni na listo UNESCO-ve svetovne dediščine.

Split, Hrvaška, srednja Dalmacija

Trogir

Nahaja se 25 km zahodno od Splita, v Trogirskem kanalu, na koncu Kaštelanskega zaliva. Zgodovinski center Trogirja leži na manjšem otočku med otokom Čiovo in kopnim. Od kopnega ga deli ozek kanal s privezi za čolne, preko katerega sta zgrajena dva mostova, eden za cestni promet in drugi za pešce. Tretji most na severni obali povezuje središče Trogirja z delom mesta na otoku Čiovo in z ladjedelnico. Jedro mesteca je zaradi svoje zgodovinske preteklosti, ki sega v antično dobo, ohranja pa tudi gotski in beneški slog, uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine.

Otok Drvenik Veli, srednja Dalmacija

Drvenik Veli je najjužnejši otok srednje Dalmacije. Najbližja luka, kateri gravitira otok, je v Trogiru, nekoliko bolj oddaljena pa je Splitska luka. Oba otoka, Drvenik Veli in Drvenik Mali omogočata počitnice v stilu Robinsona, pa tudi pobeg iz prenatrpanih hrupnih plaž. Drvenik Mali, ki ga domačini, ker spominja na kamnito ploščo sredi morja, ljubkovalno imenujejo Ploča, je od svojega »večjega brata« mnogo manjši, približno trikrat manjši,  avtomobili niso dovoljeni. Na tem malem kosu zemlje, ki ga obdaja morje, je le ena, nekaj sto metrov dolga, asfaltirana cesta. Torej je Drvenik Mali brez prometa, krasijo ga predvsem kristalno čisto morje, tišina in mir.

Omiš, gusarsko mesto

Omiš leži v srcu Dalmacije na levi obali ob izlivu reke Cetine v morje, 21 km jugovzhodno od Splita, pod mogočnimi apnenčnimi stenami Omaške Dinare. Stari in novi del naselja sta ločena. Stari del mesta pod golimi strmimi stenami je mesto ozkih ulic z majhnimi trgi. Zahodno je kilometrska peščena plaža in pred njo široka plitvina z nanosi reke Cetine. Omiš je znan predvsem po svoji gusarski zgodovini, vsako leto si lahko v omiški luki 18. avgusta ogledate gusarski spopad.

Omiš, gusarski spopad, srednja Dalmacija
Omiš, Hrvaška, srednja Dalmacija

Brela

Naselje Brela leži v srednji Dalmaciji, na obali Makarskega primorja, južno od ceste Split – Dubrovnik, okoli 15 km severozahodno od Makarske pod gorskim hrbtom Biokova. Brela z okolico se ponaša z gostim borovim gozdom tik ob prodnatih plažah in številnimi izviri pitne vode in je definitivno raj na zemlji za vse, ki iščete božanske vonjave, prostor v senci in tišini ter krasno morje. V Breli je manjše pristanišče s svetilnikom.  Plaža Punta Rata v Brelih, na dolgi Makarski rivieri, je zagotovo ena izmed najlepših in najbolj obleganih družinskih plaž na celotnem Jadranu.

Brela, Makarska, srednja Dalmacija, Hrvaška

Makarska riviera

Makarska riviera je 60 kilometrov dolg primorski pas, ki s svojo neizmerno lepoto privlači turiste že desetletja in je ena izmed najatraktivnejših rivier na celotnem Jadranu. Za Makarsko riviero so značilni zalivi z lepimi prodnatimi plažami in globokim čistim morjem ter s prijetno hladnimi borovimi gozdički, ki segajo prav do morja. Pod planinskim masivom Biokovo ležijo znani turistični kraji Baška Voda, Bratuš, Brist, Brela, Drašnice, Drvenik, Gradac, Igrane, Makarska, Podaca, Podgora, Promajna, Tučepi in Živogošće. Za to območje so značilne prekrasne plaže, prijetno podnebje, gosti borovi gozdički, ki se z vejami skoraj dotikajo morja, vinogradi in sadovnjaki. Ter seveda Biokovo, dolga gorska veriga Dinaridov.

Makarska

Mesto Makarska leži stisnjeno na ozkem pasu med planino Biokovo in morjem. Čez morje vidimo otoka Brač in Hvar. Makarska je, s svojimi krasnimi prodnatimi plažami in čudovitimi borovimi gozdički, eno izmed najbolj poznanih in slikovitih področij celotnega hrvaškega priobalnega sveta. Nahaja se v podnožju planinskega masiva Biokova, ki Makarsko ščiti od vplivov kontinentalnega podnebja.

Srednja Dalmacija otok Brač

Brač največji otok Dalmacije in tretji največji otok v Jadranskem morju. Najvišji vrh je Vidova gora, z nje je odličen, panoramski pogled na Hvar in na Bol. Dostop do otoka Brača je enostaven, saj je blizu Splita, Omiša in Makarske, ter blizu otokov Hvar in Šolta. Na Brač lahko pridete tudi z letalom kar iz Ljubljane. Brač spada med najbolj sončna področja Dalmacije; njegova povprečna poletna temperatura je 25 stopinj Celzija. Mesto Bol je s svojo znamenito plažo Zlatni rat najbolj znana turistična točka otoka Brača.  Vidova gora najvišja gora vseh hrvaških otokov, visoka je 778 metrov.

Otok Brač, srednja Dalmacija

Srednja Dalmacija otok Hvar

Otok Hvar je najdaljši otok na Jadranu. S celino ga povezujeta dva trajekta na linijah Split-Stari Grad in na vzhodu otoka Drvenik-Sučuraj. Več o otoku in njegovih plažah si lahko prebereš tukaj.

Srednja Dalmacija otok Vis

Otok Vis leži precej stran od celinske obale, približno 20 km zahodno od Hvara, od katerega ga loči Viški kanal. na otoku sta dve večji naselji, Vis in Komiža. Ob zahodni obali otoka je prostran Komiški zaliv s peščenim dnom, na južni strani otoka pa je več manjših zalivov, med njimi je tudi ena najlepših plaž na svetu (Travna Vela, Stiniva, Teleška Vela, Ploče). Veš, da so na Visu snemali film Mamma Mia: Here We Go Again. Snemali so v Visu, Komiži in na plaži Barjoska.

otok Vis, Hrvaška, Dalmacija

Biševo in Modra špilja

Ena izmed največjih znamenitosti Dalmacije je Modra jama na otočku Biševo, ki je od mesta Komiža oddaljen štiri kilometre. Če ste v bližini je to nekaj, česar ne smete spustiti. Naravni vhod se nahaja na južni strani jame, skozi njega pa prihaja sončna svetloba, ki se odbija od dna in sten jame v modrikastih odtenkih. Izkušnja svetlobe in kristalno čiste modre vode vas ne bo pustila ravnodušnega.

Modra špilja, Biševo, Vis, Dalmacija

Srednja Dalmacija otok Šolta

Šolta leži zahodno od Brača, s celino pa ga povezuje trajekt na liniji Split-Rogač. V odkrivanju otoka boste naleteli na sledi iz rimskega obdobja ter na neobičajne baročne dvorce, ki se skrivajo v nizu kamnitih hiš. Najatraktivnejši dogodek otoka – Vleka Mrduje (Potezanje Mrduje), ki je proslava legende o prepiru s sosednjim otokom Bračem na temo “čigav je otoček Mrduja”. Številni čolni se privežejo z vrvmi za otoček. Nato sledi vleka, kjer vsakdo vleče na svojo stran, proti Šolti ali Braču. Simpatičen prepir se konča z veliko zabavo v prekrasnem zalivu Stomorski.

Srednja Dalmacija otok Čiovo

Čiovo leži severno od Šolte in Brača, 4 km zahodno od mesta Split. Nahaja se le nekaj metrov od celinske obale, s katero ga v mestu Trogir povezuje krajši most.

Te bolj zanimajo otoki severne Dalmacije, kot sta npr Krk in Pag? Ali pa Istra in njene najlepše plaže?

Te zanima južna Dalmacija? Klikni tukaj.