Slivova marmelada – recept in nasveti

Ti je ostalo še kaj sliv? Najbolje jih lahko porabiš tako, da si pripraviš ozimnico in narediš marmelado. Slivova marmelada se naredi takole:

Slivova marmelada – sestavine

  • 1 kg zrelih sliv
  • 400 g sladkorja (količino sladkorja lahko prilagodite glede na sladkost sliv)
  • 1 limona (sok in lupinica)
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta (po želji)
slivova marmelada, recept marmelada, recept džem, đem, slivov džem, slivova marmelada recept, recept slivova, marmelada, recepti, sladice, ozimnica, kako pripraviti ozimnico, recepti s slivami.
Slivova marmelada

Slivova marmelada – navodila

  1. Slive operite, odstranite koščice in narežite na manjše koščke.
  2. V velikem loncu združite narezane slive, sladkor, sok in lupinico limone ter vaniljev ekstrakt (če ga uporabljate). Dobro premešajte.
  3. Segrejte mešanico na srednjem ognju in jo počasi kuhajte. Občasno premešajte, da se sladkor raztopi in marmelada ne zažge.
  4. Med kuhanjem boste opazili, da se slive mehčajo in mešanica postaja bolj gosta. To bo trajalo približno 30-45 minut, odvisno od želene gostote marmelade. Ko marmelada zavre in se pri kuhanju nekoliko zmanjša, je pripravljena.
  5. Preverite gostoto marmelade tako, da na hladen krožnik kapnete malo marmelade. Če se marmelada strdi in ne razteza, je pripravljena. Če ne, še nekaj minut kuhajte in nato preverite znova.
  6. Ko je marmelada pripravljena, jo odstranite s štedilnika in jo pustite, da se ohladi nekaj minut.
  7. Marmelado prelijte v sterilizirane kozarce, jih dobro zaprite in obrnite na glavo. To bo pomagalo ustvariti vakuumsko tesnilo.
  8. Pustite, da se kozarci ohladijo na sobni temperaturi, nato pa jih shranite v hladilnik. Marmelado lahko hranite do nekaj mesecev.

Vaša slivova marmelada je pripravljena! Uživajte jo na toastu, palačinkah ali v drugih slastnih jedeh, npr cmokih. Njam!

Tukaj si lahko pogledaš še druge recepte.