Velikonočni zajčki: enostaven recept za piškote

Velikonočni zajčki v obliki piškotov so prava popestritev praznične mize. Velika noč je že pred vrati! Spodaj si preberi recept za enostavne piškote z lešniki. Ker so zelo enostavni za izdelavo, vam bodo pri peki lahko pomagali tudi otroci. Uporabila sem modelčke za piškote v obliki zajčkov, metuljčkov, piščančkov in pirhov.

recept, piškoti, velikonočni zajčki, velikonočna pojedina, velikonočno ustvarjanje, velikonočni piškoti, recept za piškote, enostavni piškoti, lešnikovi piškoti, velika noč, zajčki, piščančki, pirhi, velikonočni pirhi, metuljčki, ustvarjanje z malčkom
Velikonočni zajčki – piškoti

Velikonočni zajčki piškoti – sestavine

Za velikonočne piškote potrebuješ spodnje sestavine:

  • 2 jajci
  • 110 g sladkorja v prahu
  • 150 g mletih lešnikov (zamenjaš jih lahko z mletimi mandlji)
  • 250 g moke
  • 150 g masla sobne temperature
  • ščepec soli
  • po želji rozine ali koščke čokolade (uporabiš jih lahko za repek ali oči)

Imaš rad/a ustvarjanje za veliko noč? Klikni tukaj.

Velikonočni zajčki – recept za piškote

Jajca zmešaš s sladkorjem, nato dodaš mlete lešnike in moko in ščepec soli. Na kocke narezano maslo vmešaš z roko in zgneteš v testo. Zaviješ v prozorno folijo in daš v hladilnik. Piškotno testo naj počiva na hladnem 1-2 uri.

Ko je testo ohlajeno, ga položimo na silikonsko podlogo, lahko potresemo tudi malo moke, če je testo še premehko. Testo razvaljamo na 0,5 cm debeline. Za lažje valjanje med valjar in testo položimo prozorno folijo. Z modelčki izrežemo zajčke, metuljčke, pirhe, piščančke.. in jih položimo na peki papir. Na repke lahko daš rozine.

Piškote pečemo v ogreti pečici na 200 stopinj 8-10 minut. Piškote ohladiš na mreži. Če želiš, lahko spečene piškote dodatno okrasiš – npr zajčkove repke pomočiš v stopljeno čokolado. Če nimaš modelčkov z odtisi, lahko ohlajene piškote okrasiš z royal icing glazuro.

Poglej si še recept za dinozavrske piškote.

Zakaj velikonočni zajec?

Velikonočni zajec je eden izmed simbolov, povezanih z veliko nočjo, predvsem v Evropi in Severni Ameriki. V zahodni kulturi je velikonočni zajec postal del tradicije daril, podobno kot božiček. Otroci verjamejo, da zajec prinese barvita jajca in druge sladkarije ter jih skriva po hiši ali vrtu, da jih poiščejo. Ta tradicija izhaja iz germanskih in anglosaških običajev, kjer so otroci verjeli, da so jajca skrita v travi prinašali zajčki ali druge živali.

Ustvarjanje za veliko noč

Kaj še lahko počneš za veliko noč? Ustvarjaš seveda! Poleg barvanja pirhov lahko ustvarjaš iz papirja, kartona, odpadnih materialov… Jaz sem uporabila karton, lesene palčke, škatlo od jajc, wc rolice..