Toskana – družinsko potovanje z otrokom in psom

Toskana je vedno dobra izbira, zato se tako rada vračam nazaj. Toskana je ena najlepših regij v Italiji, ki jo obiskujejo turisti z vsega sveta. Nahaja se v osrednji Italiji in ponuja popolno kombinacijo idilične pokrajine, zgodovinskih znamenitosti, kulinaričnih užitkov in občutek sproščenega življenja. Slikovite ciprese, zavite ceste in vse od čudovitih mest do podeželskih hiš, Toskana ponuja neizmerno število doživetij za vsakega obiskovalca.

Ker sva bila pred časom v Toskani že sama, sva za tokrašnje potovanje s hčerko izbrala še nekaj dodatnih krajev, ki si jih takrat nisva ogledala. Naše družinsko potovanje po Toskani je trajalo polnih 5 dni, smo pa potovanje povezali še z obiskom Bologne, kjer smo imeli home exchange menjavo. Ravno zaradi vmesnega postanka v Bolonji, smo tokrat lahko šli malo bolj južno.

Sicer se pri načrtovanju poti še vedno drživa teh smernic – kako načrtovati potovanje z otrokom, je pa vsako leto potovati malce lažje. Spodaj si lahko prebereš potopis o tem, kako zgleda družinsko potovanje z otrokom in psom po Toskani.

Toskana z avtom

Toskano lahko v celoti doživiš le, če jo obiščeš z avtom. Medtem ko se boste vozili po valovitih gričih, boste lahko občudovali čudovite vinograde in oljčne nasade, ki krasijo to regijo. Predlagam, da se vmes ustavite in probate kakšne lokalne degustacije njihovih jedi. Toskana z avtom je torej najboljša možnost za raziskovanje, iz katere boste potegnili največ.

Nam so na kožo najbolj pisana potovanja z avtom, saj nam avto daje predvsem veliko svobode in udobja, ki je v obdobju z majhnim otrokom še kako pomembno. Tokrat smo s seboj vzeli tudi psa, zato z dnevnimi vožnjami nismo pretiravali, ali pa nas je preprosto počakal v nastanitvi. Te zanima, kako poskrbiva, da hčerki med daljšimi vožnjami ni dolgčas? Klikni tukaj.

Toskana in najboljši čas za obisk

Toskana je še posebej lepa jeseni, ko se začnejo spreminjati barve. Sicer pa je z izjemo zime dobra izbira v vsakem letnem času. Odvisno je sicer od vas, če vas na primer moti pretirana gneča, se poletnim mesecem raje izognite in pridite raje zgodaj spomladi ali pozno jeseni. Mi smo jo letos obiskali med krompirjevimi počitnicami.

Toskana in njene znamenitosti

Toskana je ena najlepših regij v Italiji in ponuja nešteto možnosti za raziskovanje. Njene znamenitosti so na eni strani griči, posejani s cipresami in zavite ceste, po drugi strani pa mesta in manjše vasice. To sicer ni vse, obiščete lahko tudi obalo ali terme. Seveda je tukaj prisotna tudi dobra italijanska kuhinja. Toliko izbire, kot jo ponuja Italija, kar kliče k ponovnem obisku.

Toskana namreč ni kraj, ko si rečeš, kljukica – to sem že videl/a, in ga potem nikoli več ne obiščeš. Prej to, da po tem, ko jo obiščeš, hočeš še. Prve štiri znamenitosti Toskane iz spodnjega seznama smo tokrat spustili, saj sva jih pred časom obiskala že sama. No, z nama je bil tudi kuža.

Firence

Firence so glavno mesto Toskane in eno najlepših mest v Italiji. Mesto je znano po svoji umetnosti in arhitekturi, zlasti po katedrali Il Duomo, ki jo lahko vidite že od daleč, ko se približujete mestu. Poleg tega lahko obiščete tudi galerijo Uffizi, kjer boste videli nekatere najbolj znane umetniške kose, vključno z Michelangelovim Davidom. Firence definitivno pridejo spet kmalu na vrsto. Morda se tja odpravimo z vlakom, kdo ve.

Pisa

Nazadnje pa ne smete zamuditi obiska Pise in njene znamenite poševne stolpnice. Ta stolp je postal simbol Pise in je najbolj prepoznavna turistična atrakcija v mestu. Poleg tega lahko obiščete tudi katedralo v Pisi in druge znamenitosti v mestu.

Lucca

Središče mesta je obdano z obrambnimi zidovi, ki so zgradili v 16. stoletju, in so bili ohranjeni do danes. Stare kamnite ulice, trgi in palače so primeri tipične renesančne arhitekture, ki jih lahko najdemo v Lucci. Lucca je tudi priljubljena destinacija za kolesarjenje, saj je mesto obkroženo z bujno pokrajino in ponuja številne kolesarske poti. Lucca je sicer tudi dobra izhodiščna točka za raziskovanje drugih krajev v Toskani, kot so Firence, Pisa in San Gimignano.

Pokrajina Chianti

Chianti je vinorodna pokrajina v osrednjem delu Toskane, ki slovi po svojem rdečem vinu Chianti Classico, ki je znan po svojem polnem in sadnem okusu. Ta regija je kot nalašč za ljubitelje vina, ki si želijo okusiti nekaj najboljših italijanskih vin. Pokrajina Chianti se razprostira na približno 70.000 hektarjih, ki so obrobljeni s slikovitimi griči in dolinami ter značilnimi srednjeveškimi mesteci in vasmi.

Poleg vrhunskih vin Chianti slovi tudi po svoji kulinarični ponudbi, vključno z mesnimi jedmi, kot so Fiorentina (velika goveja zrezka) in zelenjavnimi jedmi, kot so ribollita (zelenjavna juha). Najbolj znan kraj v pokrajini Chianti je Greve in Chianti, ki je glavno mesto te pokrajine in se nahaja med Firencami in Sieno.

Siena

Siena je še eno zgodovinsko mesto, ki ga ne smete zamuditi, če boste obiskali Toskano. Mesto je zgrajeno na treh hribih in je znano predvsem po svojem srednjeveškem arhitekturnem slogu, zlasti po trgu Piazza del Campo, ki je znan po svoji edinstveni obliki in velja za enega najlepših srednjeveških trgov v Italiji. Mesto je tudi znano po svojem letnem konjskem dirkanju, znanem kot Palio di Siena, ki privablja številne obiskovalce.

Obiščite Sieno in se sprehajate po njenih ozkih ulicah, uživajte v lokalni hrani in čudoviti pokrajini okoli mesta.

Volterra

Volterra je zgodovinsko mesto v pokrajini Toskana, ki se nahaja na vrhu hriba v srednji Italiji. Meni je eno ljubših in dih jemajočih mest v Toskani. To lahko začutiš šele, ko ga obiščeš. Gre za enega izmed najstarejših mest v Italiji, ki sega v etruščansko obdobje in ima bogato zgodovino, umetnost in kulturo. Znana je po svojih antičnih ostankih, vključno z etruščanskimi grobnicami, templji in drugimi zgradbami, ki pričajo o bogati zgodovini mesta.

Poleg tega ima mesto tudi čudovito srednjeveško arhitekturo, ki jo je mogoče videti na trgu Piazza dei Priori. Volterra je znana tudi po lokalni hrani in vinu, vključno z različnimi vrstami pecorina (ovčjega sira), divjačine in tradicionalnih slaščic.

San Gimignano

San Gimignano je majhno, a slikovito srednjeveško mesto, ki je znano po svojih stolpnicah. Poleg Siene bi rekla, da je to turistično najbolj priljubljeno mesto v Toskani. Mesto se nahaja na vrhu hriba (surprise) in ima 14 stolpov, ki so prepoznavni znak mesta. Nekoč so bili zgrajeni kot obrambni stolpi, danes pa so turistična atrakcija.

Mesto je tudi znano po svojem belušu, ki ga lahko poskusite v eni od restavracij v mestu. Če ste nastanjeni v severni Toskani in nimate dovolj časa za obisk južnih pokrajin in mest, je San Gimignano definitivno “must”, ki ti da tisti pravi okus Toskane.

Toskana in pokrajina Val d’Orcia

Val d’Orcia je pokrajina v južni Toskani, ki se nahaja med mestoma Montepulciano in Monte Amiata. Gre za čudovito podeželsko območje, ki je znano po svojih slikovitih gričih, poljih sončnic in cipresah ter tradicionalni arhitekturi. Znana je po svojih termalnih izvirih in spa centrih, ki privabljajo številne turiste iz vsega sveta. Terme smo tokrat spustili, sem pa vesela, da sem končno videla to čudovito pokrajino.

Rekla bi, da je Val d’Orcia srce Toskane. Leta 2004 je bila tudi vpisana na seznam Unescove svetovne dediščine zaradi svoje izjemne naravne in kulturne krajine, ki predstavlja enega najbolj ikoničnih prizorov Toskane.

Pienza

Pienza je majhno srednjeveško mesto, ki se nahaja v osrčju pokrajine Val d’Orcia. Mesto je bilo ustanovljeno v 15. stoletju, kot rojstni kraj papeža Pija II., ki je dal prenoviti mesto v renesančnem slogu, ki ga je čutiti še danes. Znan je po svojih arhitekturnih znamenitostih, vključno z renesančno katedralo, papeško palačo in trgom Piazza Pio II., ki je bil načrtovan po naročilu papeža Pija II.

Mesto je tudi dobra izhodiščna točka za raziskovanje pokrajine Val d’Orcia in drugih krajev v Toskani, kot sta Montalcino in Montepulciano (mene ni očaral – a morda zato, ker smo prišli, ko se je že stemnilo in je bilo zelo malo ljudi).

Poleg tega ima mesto tudi številne ozke ulice, ki vodijo do čudovitih razglednih točk na Val d’Orcia, meni enih najlepših razgledov v Toskani. Pienza je znana tudi po svoji kulinariki, z značilnimi jedmi, kot so pici (popečen kruh s paradižnikom in drugo zelenjavo), testenine z gobami in tartufi, in različne vrste sirov, vključno z pecorinom (ovčjim sirom), ki je pridelan v okolici mesta. Sir, ki smo ga tam kupili je bil res božanski!

Montalcino

Mesto je znan po svojih vinih, zlasti po vrhunskem rdečem vinu Brunello di Montalcino, ki velja za eno najboljših vin v Italiji. Mesto je ohranilo svoj srednjeveški videz, z ozkimi kamnitimi ulicami in obrambnimi zidovi, ki obkrožajo mesto. Znamenitosti vključujejo mestno hišo, stolnico in cerkve, ki so primeri gotske in renesančne arhitekture.

Cortona in Toskana v filmu

Cortona je znana po svoji renesančni arhitekturi, zlasti po palačah, cerkvah in trgih, ki so ohranili svoj zgodovinski slog. Ena izmed najbolj impresivnih zgradb je Palača Casali, ki je bila zgrajena v 13. stoletju in danes služi kot muzej, ki prikazuje umetniška dela in artefakte iz etruščanske dobe.

V Cortoni je bil posnet film “Pod toskanskim soncem” (ang. “Under the Tuscan Sun”) iz leta 2003. Film je posnet po knjigi ameriške pisateljice Frances Mayes, v kateri opisuje svoje življenje v Toskani, potem ko je kupila staro podeželsko vilo v Cortoni.

Film prikazuje zgodbo ameriške pisateljice, ki po razpadu zakona kupi staro vilo v Toskani in se tam sooča z izzivi prenove, novimi prijateljstvi in ljubezenskimi zapleti. Sigurno si ga že gledal/a in občudovala čudovito pokrajino, kjer se zgodba odvija. No, zdaj veš kje je bil posnet. Meni je bil zelo všeč in na našem to-see seznamu se je znašel čisto spontano. Vesela sem, da ga nismo spustili.

Samo v Italiji

Veš, da ob naročilu alkoholne pijače (npr Aperol spritz) dobiš poleg vedno kakšen prigrizek – to se sicer razlikuje od kraja do kraja. Lahko dobiš čips ali pa pravi prigrizek s kruhom in panceto. Njam. Kadar potuješ v Italijo in ješ zunaj bodi pozoren/a na delovni čas restavracij, saj jih ponavadi zaprejo med 14. in 19. uro. Izjema so seveda velika turistična mesta, kjer “če ne drugega” dobiš slajs pizze.

Ni pa tak delovni čas značilen samo v Italiji, podobno imajo tudi v Franciji.

Te ne zanima samo Toskana? Potem poglej še ostale predloge za prvomajske počitnice.

Spodaj pa si za hitro predstavo Toskane oglej spodnji video.

A taste of Tuscany

Preveri še, kdaj so prazniki v Italiji. Si želiš tudi ti več in poceni potovati? Klikni tukaj.

Dodaj odgovor