8. marec in dan žena

Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga v približno 100 državah praznujejo vsako leto 8. marca. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. Ženske so imele včasih manj pravic kot moški in so bile od njih odvisne na različne načine. Včasih so se lahko izobraževali in hodili v službo samo moški, prav tako so imeli volilno pravico samo oni. Ponekod ženske še vedno nimajo enakih pravic kot moški.

Kdaj je dan žena

Najstarejša različica delavskega gibanja naj bi bila “dan žensk”, ki ga je organizirala Socialistična stranka Amerike v New Yorku 28. februarja 1909.  Dan žena, ki so ga najprej praznovali 19. marca, je po navdihu dneva žensk predlagala nemška feministka Clara Zetkin.

Kdaj je 8. marec postal dan žena

Praznik praznujemo 8. marca od leta 1907, ko so se začeli protesti v Petrogradu. Ruske ženske so protestirale za svoje pravice. V državah sovjetskega bloka se je Dan delovnih žena v komunizmu praznoval 8. marca in je vedno imel velik pomen. V zadnjih desetletjih se tudi v drugih državah uveljavlja praznovanje na 8. in ne več 19. marca.

Kako praznujemo 8. marec

Dan žena praznujemo tako, da se opomnimo na to, kako pomembne so ženske – vse, ne samo tiste v našem življenju. Pri nas je navada, da moški podarijo ženskam rože. Včasih so podarjali rdeč nagelj, saj je simbol boja za pravičnost. Pokloni ji rože in napiši kakšno lepo čestitko ob dnevu žena.

Sicer pa, veš, da si lahko rože kupiš kar sama?

Miley Cyrus Flowers

Te zanima kdaj se praznuje materinski dan? Morda iščeš navdih za voščilo, darilo ali pesem za mamo?