Kdaj je prva adventna nedelja 2023 in adventni koledar

Advent je čas pred božičem. Izraz se uporablja zlasti v krščanstvu, marsikje po Evropi in Ameriki pa izraz uporabljajo tudi neverujoči. Po katoliškem koledarju se advent začne na četrto nedeljo pred božičem. To je nedelja med 27. novembrom in 3. decembrom – imenuje se prva adventna nedelja. Adventni čas se konča po četrti adventni nedelji – na sveti večer (večer pred božičem). V tem času se verniki spominjajo Jezusovega prihoda na zemljo, pa tudi pričakujejo njegov drugi prihod. Po pravoslavnem koledarju advent obsega kar šest tednov pred božičem in je povezan tudi s postom.

Prva adventna nedelja 2023

Adventna nedelja označuje začetek adventnega obdobja v krščanskem koledarju. Advent traja štiri tedne pred božičem in služi kot priprava na prihod Jezusa Kristusa. Prva adventna nedelja bo letos 3. decembra 2023. Druga adventna nedelja bo 10. decembra 2023. Tretja adventna nedelja bo 17. decembra 2023 in zadnja, četrta adventna nedelja bo 24. decembra 2023.

Adventna nedelja in simboli adventa

Obdobje adventa je čas molitve, pričakovanja in priprave, ki naj bi vernike spomnilo na pomembnost prihoda Jezusa Kristusa ter jih vodilo k notranjemu duhovnemu pripravljanju na božično praznovanje. Adventno obdobje ima globoke korenine v krščanski tradiciji in je pomembno za mnoge krščanske skupnosti po svetu. Marsikje je v navadi prepevanje adventnih pesmi, eden od najbolj znanih simbolov adventa pa je adventni venec, ki vsebuje 4 sveče. Na prvo adventno nedeljo se prižge eno svečo, na drugo nedeljo dve sveči, na tretjo tri in na četrto vse štiri sveče. Vsaka sveča simbolizira eno od štirih stopenj adventnega obdobja: upanje, ljubezen, radost in mir.

adventni venec, adventni venček, advent wreath, kdaj je prva adventna nedelja, adventna nedelja, adventne nedelje, kaj je advent, adventni izleti, kaj je adventni koledar, adventna nedelja 2023, advent december 2023, advent v zagrebu, advent v avstriji, simbol adventa, adventni koledar za otroke, adventni koledarji, diy adventni koledar, advent calendar, božič, božični čas, prazniki, božični prazniki, božično novoletni prazniki, ideje za božič, božična darila za otroke, božič 2023, božična darila za družino, božična darila zanjo, božična darila zanj
Adventni venček

Adventni koledar

V zadnjem času se vedno bolj pojavlja tudi adventni koledar, ki je v prvi meri namenjen otrokom. Adventni koledar ima predalček za vsak dan od začetka adventa do božiča. V predalčkih so običajno drobna darilca in sladkarije, vedno bolj pa se izdelujejo adventni koledarji za otroke, ki vsebujejo različne aktivnosti. Tukaj si lahko brezplačno preneseš več kot 50 idej za za aktivnosti. Te zanima kako izgleda knjižni adventni koledar? Klikni tukaj.

Te zanima kdaj bo prižig lučk v Ljubljani? Klikni tukaj.