Meteorski dež avgust 2023 Perzeidi

Meteorski dež je nebesni pojav pri katerem se vidi večje število meteorjev, ki navidezno izvirajo iz ene točke. Meteorji (tudi utrinki) so posledica delcev, ki vstopijo v atmosfero Zemlje z izredno veliko hitrostjo. Manjši delci zaradi trenja pri gibanju skozi zrak izparijo. Večji delci pa pustijo svetlo sled, ki hitro izgine. Večina delcev tako razpade in nikoli ne dosežejo površine Zemlje. Kadar pa delec (ali njegov del) pade na površino Zemlje, ga imenujemo meteorit. Meteorski roji imajo svoj izvor v delcih, ki jih za seboj pusti komet. Kometi so sestavljeni iz vodnega ledu in delcev kamnin. Ko pride komet v bližino Sonca prične led izhlapevati in s tem se sproščajo manjši delci. Vidimo jih kot kometov rep. Poglej, kdaj bomo lahko opazovali meteorski dež v avgustu 2023.

meteorski dež, opazovanje kometov, kometi julij 2023, meteorski dež 2023, opazovanje meteorskega dežja, kdaj bo meteorski dež 2023, opazovanje delta akvaridov, delta akvaridi, kako se imenuje meteorski dež, opazovanje kometov 2023, kometi 2023, opazovanje meteorskega dežja poletje, meteorski dež avgust, meteorski dež avgust 2023, perzeidi
Meteorski dež avgust 2023 Perzeidi

Meteorski dež avgust 2023 Perzeidi

Meteorski dež Perzeidov bomo lahko opazovali med 17. julijem in 24. avgustom, vrhunec (ko bo na nebu vidnih največ kometov na uro) pa bo 12. in 13. avgusta 2023. V soboto, 12. 8. 2023 in v nedeljo, 13. 8. 2023 bo tako možno videti kar do 100 meteorjev na uro!

Perzeidi

Perzeidi veljajo za enega najbolj spektakularnih meteorskih dežjev v letu. Ime Perzeidi izhaja iz ozvezdja Perzej, saj se zdi, da izhajajo iz tega dela neba. Perzeidi so posledica interakcije Zemlje s sledmi prahu in drobnih delcev, ki jih je pustil komet Swift-Tuttle. Meteorji, ki vstopijo v našo atmosfero, so običajno večji in s tem svetlejši, kar pusti daljšo sled na nebu.

Meteorski dež avgust, opazovanje Perzeidov

Opazovanje meteorskega dežja

Najboljši čas za opazovanje Perzeidov je običajno v drugi polovici noči, ko je Perzej visoko na nebu. Perzeidi so znani po tem, da proizvedejo veliko število svetlih in vidnih meteorjev. Vrhunec roja pogosto doseže stopnjo okoli 60 do 100 meteorjev na uro, kar pomeni, da lahko opazovalci vidijo več kot enega meteora na minuto. Pri opazovanju meteorskega dežja se umakni od mestnih luči, najbolje na kakšen travnik, kjer ne boš imel/a oviranega pogleda proti jugu. uleži se na deko ali usedi na ležalnik, tako da boš imel/a širok pogled na nebo. Opazuj s prostim očesom in počakaj, da se oči navadijo na temo in pospravi telefon in druge svetlobne motilce. Uživaj!

Meteorski dež julij 2023

Te zanima kdaj lahko opazuješ meteorski dež in Delta Akvaride julija 2023? Klikni tukaj. Te zanima kdaj bo polna luna v avgustu?