Najlepše hrvaške plaže – izbor Lonely Planet-a

Te zanima za katere Lonely Planet meni, da so najlepše Hrvaške plaže? Poglej si spodnji seznam 14 najlepših plaž na Hrvaškem, enega vodilnih na področju vodnikov za potovanje.

Lonely Planet in najlepše hrvaške plaže

Lonely Planet je založba in izdajatelj vodnikov ter potovalnih publikacij. Ustanovljena je bila leta 1972 in je postala ena najbolj priznanih in vplivnih založb na področju potovanj. Njihovi vodniki so namenjeni popotnikom, ki želijo raziskati različne kraje po svetu. Vodniki Lonely Planet vsebujejo informacije o destinacijah, kot so znamenitosti, kulturne značilnosti, zgodovina, lokalna kuhinja, namestitve, prevoz, praktični nasveti in še veliko več. Vodniki so znani po svoji kakovosti, zanesljivosti in poglobljenih informacijah, ki jih nudijo popotnikom. Njihove publikacije so na voljo v različnih jezikih in pokrivajo številne destinacije po vsem svetu. Lonely planet je izbral 14 najlepših plaž na Hrvaškem, poglej katere.

Najlepše hrvaške plaže

Najlepše hrvaške plaže so zagotovo na otokih. Pa so res? Poglej, če si katero od spodnjih že obiskal/a, ali jo moraš dati na seznam.

Najlepše hrvaške plaže in otoki

Zlatni rat, Bol, otok Brač

Plaža Zlatni rat na Braču je najbolj fotografirana plaža na Hrvaškem in je raj za kajtarje in surferje, saj je vzhodna stran zelo vetrovna. Sledite vonju borovcev po sprehajališču ob obali od kraja Bol do te čudovite razprostrte obale z drobnimi mehkimi prodniki, obliti z temno modro vodo. Njena presenetljiva V oblika se spreminja in premika s plimovanjem ter tokovi Jadranskega morja.

Dubovica, otok Hvar

Hvarski žurerji se v jutru po žurerski noči sproščajo v Dubovici, majhnem zalivu z bleščečo belo prodnato plažo, ki se nahaja 10 kilometrov vzhodno od mesta. Na njegovem vzhodnem koncu bodite pozorni na majhno jamo, skrito v skalnati obali. Ko imate dovolj sonca, se lahko sprostite pod borovci v baru na plaži ob hladni pijači.

Sveti Jakov, Dubrovnik

Plaža 30 minut hoje od starega mestnega jedra in pohoda po 160 kamnitih stopnicah, vendar vam Sveti Jakov daje malo predaha od vrveža glavne dubrovniške plaže. Dobite čudovit razgled na obzidano staro mestno jedro, ki je še bolj spektakularen, ko sonce zaide. Morda je malce odmaknjena, a lahko najamete ležalnike in senčnike ter si privoščite osvežitev v baru na plaži.

Stiniva, otok Vis

Ob južni obali otoka Vis je znameniti zaliv Stiniva, ki ga obdajajo skalnate pečine z ozko odprtino proti morju. Del njene privlačnosti je tudi v njeni nedostopnosti, do plaže se je namreč potrebno spustiti po strmini, zato večina obiskovalcev pripluje kar s čolnom in priplava skozi prehod do bele prodnate plaže.

Plaža Stiniva, otok Vis, najlepše hrvaške plaže

Najlepše hrvaške plaže in delta

Plaža Ušće (Delta beach), delta Neretve

Kajtarji in deskarji bodo prišli na svoj račun, saj je plaža Ušće ena najboljših plaž na Hrvaškem za letenje nad peskom in valovi. Širok pas peska objema delto reke Neretve, ki se izliva v Jadran. Iz plaže lahko občudujete čudovite vrhove polotoka Pelješac in uživate pijačo v preprostem baru na plaži.

Plaža Ušče Neretve, najlepše hrvaške plaže, raj za kajtarje

Plaža Zrće, otok Pag

Plaža Zrće je velika, lahko dostopna, široka in nudi nekaj sence. Če ste pripravljeni na zabavo, je to absolutno pravi kraj. Klub Papaya na prostem v Zrćah se je v zadnjih letih uvrstil na prestižno letno lestvico Top 100 klubov DJ Maga. Od junija do septembra je “hrvaška Ibiza” polna festivalov, tematskih vikendov zabave in gostovanj vrhunskih DJ-jev.

Tukaj si lahko pogledaš še ostale plaže na otoku Pagu.

plaža Zrće beach, otok Pag, naj hrvaške plaže

Šunj, otok Lopud

Ena najlepših peščenih plaž na Hrvaškem je idealna za enodnevni izlet iz Dubrovnika. Z ladjo prispete na ta sproščen otok in se sprehodite od glavnega pristanišča skozi borov gozd do široke peščene plaže v Šunju, kjer se lahko namestite na mehki mivki ali na ležalniku v senci. Zaradi plitvega morja je to priljubljena plaža za družine z majhnimi otroki, medtem ko je vzhodni del plaže rezerviran za naturiste.

Stračinska, otok Šolta

Šolta je zelo blizu Splita, vendar se zdi, da ljudem med vratolomnim hitenjem proti Hvaru in Braču nekako uide. Ta čudovito umirjen otok ima globoko razčlenjeno obalo, ki skriva majhne plaže, vključno s prodnatim zalivčkom v zalivu Stračinska. Je majhen, osamljen kraj, obdan z dišečimi borovci in skalnatimi obalami.

Najlepše hrvaške plaže in Istra

Rt Kamenjak, Istra

Rt Kamenjak je polotok na skrajnem jugu Istre in je posejan z mirnimi zalivi. Njegova zahodna obala je idealna za kopanje in potapljanje, medtem ko se na vetrovni vzhodni strani zbirajo deskarji. Ko napoči čas za iskanje sence in osvežitve, se odpravite v prepoznaven plažni bar Safari.

Polotok Lopar, otok Rab

Tukaj je nekaj najboljših peščenih plaž na Hrvaškem. Slaba dva kilometra dolga Rajska plaža v obliki polmeseca je največja in zaradi plitvega morja najbolj primerna za družine. Če želite nekaj bolj odmaknjenega in neukročenega, se odpravite na plaže na severnem robu polotoka. Tukaj v morje štrlijo skalnati osamelci z zaščitenimi zalivi in ​peskom zlatega leska. 

Rajska plaža, Lopar, otok Rab, najlepše hrvaške plaže

Punta Rata, Brela, Makarska riviera

Skalnata obala okoli Brele na Makarski rivieri je sestavljena iz niza čudovitih prodnatih plaž. 300 metrov dolga prodnata plaža je priljubljena med družinami, njeni borovci pa nudijo dobrodošlo senco pred žgočim poletnim soncem. S seboj prinesite masko in dihalko, potopite se v morje in raziščite podvodni svet.

Lubenice, otok Cres

Iz Lubenic, slikovitega zaselka, ki leži na robu 378 metrov visoke pečine, se zdi najbolj idilična plaža na otoku Cresu mamljivo blizu, a do nje se lahko prebijete le s strmim in zahtevnim enournim spustom po skalnati poti. Neustrašni so nagrajeni z neokrnjenimi belimi kamenčki in turkiznim morjem, vendar je prihod z ladjo veliko boljša ideja. V bližnjem zalivu Žanje se nahaja čarobna Modra špilja z majhno prodnato plažo.

Sunčana Uvala, otok Lošinj

Na zahodni obali otoka Lošinja se nahaja Sunčana uvala, obdana z belimi prodnatimi plažami in neverjetno turkiznim morjem. V senci velikega hotela je čudovita plaža Veli Žal primerna za družine. Sledite promenadi proti jugu ob skalnati obali do manjše, a prav tako neokrnjene plaže Borik, priljubljene med lokalnimi kopalci.

Najlepše hrvaške plaže in eko plaža

Fratarski otok, Pula, Istra (Veruda Island beach)

Skočite na ladjo iz Pule na kratko vožnjo do majhnega otoka Veruda – lokalno znanega kot Fratarski otok. Tukaj je edina “eko plaža” na Hrvaškem zahvaljujoč neokrnjeni pokrajini, pa tudi lokalnim prizadevanjem za zaščito rastlinskega, morskega in živalskega sveta.

Te morda zanima katere so najlepše plaže na svetu po izboru bralcev in popotnikov TripAdvisorja? Klikni tukaj.