Novoletne zaobljube

Kaj je najboljše pri začetku novega leta? Pustiti staro za seboj in narediti prostor za novo. Najboljše novoletne zaobljube so tiste, ki naredijo dolgoročno spremembo. Nekaj najboljšega kar lahko narediš konec starega leta ali začetek novega leta je čistka starega in prostor za novo. In kje začeti?

Kako začeti z novoletnimi zaobljubami

Z novoletnimi zaobljubami je najboljše začeti pri fizičnih stvareh, tako doma kot v pisarni. Potem pa se lahko lotiš še odnosov. Kateri te osrečujejo, kateri te žalostijo in kateri ti jemljejo energijo? Močno razmisli, zapiši in.. nič hudega, če od kakšnega tudi odideš stran. Lažje bo dihat, verjemi. Ampak najprej začni z bolj enostavnimi zadevami.

Novoletne zaobljube, novoletna zaobljuba, odnosi, osebna rast,  čistka, novo leto, sončni zahod, mir, umirjenost, čuječnost

Novoletne zaobljube – prostor za nove stvari

1. Novoletne zaobljube – čistka računalnika

Pri čistki računalnika predlagam, da se najprej lotiš maila, saj ga verjetno uporabljaš na dnevni bazi. Najprej izbriši stvari, ki so v košu, (preveri in izbriši) vsiljeno pošto in se odjavi od novičk, ki ti ne prinašajo nič novega (to so tiste, ki jih zbrišeš, še preden jih prebereš). Verjetno si naročen/a na zelo veliko nepotrebnih obvestil, ki jih v življenju niti ne potrebuješ. Jaz gledam na to kot na reklame, ki jih poštar prinese v nabiralnik. Če jih pogosto gledaš, je večja verjetnost, da boš tudi več zapravil. Ko končaš z maili, se loti namizja računalnika. Če tvoje namizje še ni organizirano, stvari razporedi po mapah, nepotrebne vrzi v koš in ga izprazni. Uf, se že lažje diha, kajne? No, če imaš voljo, lahko urediš še fotografije, ampak za začetek bo dovolj, če jih samo razporediš v pravo mapi. Za konec pa, spremeni ozadje računalnika. Naj bo nekaj novega, svežega. Tako, tvoja prva novoletna zaobljuba je odkljukana.

2. Novoletne zaobljube – čistka telefona

Kdo bi si mislil, ampak tudi telefon si lahko urediš tako, da bo bolj uporaben. Če je tvoja novoletna zaobljuba – stran s starim, v telefonu najprej preveri imenih. Shranjene stike, ki ne veš komu pripadajo, izbriši. Imaš v telefonu nepomembne smse izpred nekaj let? Izbriši. Aplikacije, ki jih ne uporabljaš – počisti. Fotke – prenesi in shrani. Uredi mapo. Naredi prostor za nove. Je zdaj kar malo lažji telefon, kajne?

3. Novoletne zaobljube – čistka stanovanja

Kako se lotiti čistke stanovanja? Vrzi stran vse, česar ne potrebuješ in vse tiste stvari, ki jim je že pretekel rok. Shranjuješ stvari “za vsak slučaj”? Podari stvari, ki jih ne uporabljaš. Najbolje, da greš kar po vrsti po prostorih. Kuhinja, kopalnica, soba, spalnica, shramba. Imaš nekaj samo zato, ker je sentimentalne vrednosti, uporabne vrednosti pa nima (več)? Take stvari še vedno lahko fotkaš in si sliko shraniš za spomin. In zavzame precej manj prostora.

Lani sem dobila konkretno brco v rit, da se spravim odhrčkati. Tjaša res zna. Pa ne samo to, zdaj dejansko, preden kupim kakšno novo stvar, premislim. Jo res rabim, jo že imam, jo bom sploh uporabljala, kam jo bom dala? Koliko podvojenih stvari imamo v stanovanju in to takih, ki se sploh ne uporabljajo. Hranimo jih pa zato, ker.. smo tako navajeni? Nič ne gre stran. No, ampak je šlo. In še bo šlo. Največje težave mi delajo šalice, ampak hej, vsak ima svojo šibko točko, ane?

Vse, kar je še uporabno (od kuhinjske opreme, oblačil) sem dala naprej. Ne, res ne rabiš 50 kozarcev, 3 rezervnih odej in knjig, na katerih se nabira prah. Sploh pa ne rabiš okrušenih šalic in nogavic z luknjami. Najhujši je tisti glasek, ki ti govori “Mogoče boš pa to še kdaj rabila”, pa čeprav veš, da je možnost za ta “kdaj” zelo majhna. Presliši ga, naredi si prostor. Zadihaj.

Novoletne zaobljube, novoletna zaobljuba, odnosi, osebna rast,  čistka, novo leto, sončni zahod, mir, umirjenost, čuječnost

Novoletne zaobljube – čistka starega

4. Novoletne zaobljube in odnosi

Najtežja od vseh novoletnih zaobljub je prav ta. Pogled v odnose, ki jih imaš z drugimi. Kateri odnosi te osrečujejo, kateri iz tebe izčrpajo celotno energijo in te celo spravijo v slabo voljo. Za kaj s slednjimi ohranjaš stik, kaj te vleče k njim? Če tega še nisi nikoli naredil/a, je zdaj čas, da se vprašaš, “Kaj dobim, če imam odnos z določeno osebo?” in še težje, “Kaj izgubim, če tak odnos prekinem?”. Najpomembneje, “Kaj lahko pridobim – če ohranim odnos ali če ga prekinem?”. Ni lahko, res ne. Je pa vredno, ko enkrat narediš tudi tukaj “čistko”. Tudi to, da nekdo drug prekine odnos s teboj je seveda povsem mogoče. Včasih samo poskušaš razumeti, zakaj je prišlo do tega. Nič ni narobe, če se poti razidejo in gre vsak svojo smer. V tisto, ki je za njega najbolj smiselna. Težko je iti naprej, ker je drugače, kot smo navajeni. Vsaka stvar izven cone udobja je težka. A zelo verjetno je, da boš s tem, ko boš za seboj pustil/a “težak tovor”, lažje nadaljeval/a. Brez slabe vesti, lahkotneje in – srečnejše. Ne boj se spremembe. Kljub temu, da se ti zdi, da nekaj izgubiš, pravzaprav s tem lahko zelo veliko pridobiš.

Novoletne zaobljube, novoletna zaobljuba, odnosi, osebna rast,  čistka, novo leto, sončni zahod, mir, umirjenost, čuječnost

Novoletne zaobljube

5. Novoletne zaobljube in pregled prejšnjega leta

Ko končaš s čistko, torej, ko se znebiš vsega nepotrebnega, ki ti ne koristi ali te tlači dol, je čas, da izpolniš zadnjo točko novoletne zaobljube – narediš pregled starega leta. K temu spada tudi to, da razmisliš o tem, kaj si želiš v prihodnje. Zapisuješ dnevnik? Če ga še ne, je zdaj super priložnost, da začneš pisati. Poglej nazaj, zapiši, kaj je bilo ok, za kaj si hvaležen/a, kaj si odnesel/a od preteklih dogodkov, kaj bi spremenil/a in… kaj vidiš v bližnji prihodnosti. Pomaga tudi, če si narediš še vision board. Tvoji cilji bodo kar naenkrat postali bližje. Predlagam, da si mesečno zapisuješ refleksijo in cilje. Ampak, ej, nekje je treba začeti, tudi če s tem, ko to narediš šele na koncu leta. Mogoče je pa to stvar za naslednjo novoletno zaobljubo?