Ustvarjanje za otroke z materiali, ki jih najdemo v vsakem domu

Ustvarjanje med počitnicami, na dopustu ali pa doma je lahko nočna mora starša, saj nimamo vedno vseh materialov. No, vsaj mislimo, da jih nimamo. Sama stremim k temu, da s hčerko ustvarjava iz materialov, ki jih imamo doma. Tako reciklirava stvari, ki so tako ali tako za stran. Kadar so dnevi malce toplejši, se lahko otroci igrajo tudi z vodo. Ob hladnejših in deževnih dneh pa ustvarjamo na drugačen način. Jaz sem veliko predlogov za ustvarjanje našla v knjigi Veseli dnevnik za čaroben in igriv vsakdan. Knjiga je zakladnica idej za ustvarjanje za otroke od 3 do 12 let.

“Ko spoznaš užitek življenja in uživanja v svobodi igre in povezanosti s svojimi otroki in lastnim jazom, je to tisto veselje, ki ga deliš naokoli.”

Ustvarjanje za otroke in aktivnosti

V knjigi je podanih 50 aktivnosti in dejavnosti za otroke. Ustvarjalne igre spodbujajo otrokovo povezanost z naravo, občutek veselja in domišljijo. Za vsakega se najde nekaj – od hitrih, do dolgih (in bolj zahtevnih), do glasnih in tihih aktivnosti. Pa seveda takih, dovolj enostavnih, da jih otroci lahko pripravijo (ali vsaj do konca izpeljejo) sami. Ob primerni izbiri aktivnosti, bo televizija postala pozabljena.

Ustvarjanje za otroke in povezava z naravo

Knjiga nas spodbuja, da se povežemo z naravo – da se umažemo, dotikamo in izkušamo z vsemi čuti. Spodbuja nas, da uporabimo roke za izkušnjo ustvarjalnosti. Avtorica knjige stremi k zlati sredini med rahlim nadzorom, aktivnim sodelovanjem in popolno prisotnostjo.

Katere materiale potrebuješ za ustvarjanje doma

Ustvarjanje se lahko hitro sprevrže v nočno moro starša, če pripomočkov ni doma. Razen ob praznikih, kot so Velika noč, božič in rojstni dnevi, ustvarjanj ne načrtujemo vnaprej, ampak jih naredimo spontano – glede na razpoloženje, želje, vreme.. In takrat sigurno nimamo volje in časa še za trgovino s hoby art programom. V knjigi so kot pripomočki opisani predmeti, ki jih imate zagotovo doma- se jih pa da nadomestiti s kakšnimi drugimi, če jih slučajno nimate. Poleg pripomočkov, pa se lahko uporabljajo tudi “drobnarije iz narave”, npr storži, listje, rože, ali pa drobnarije, kot so cofki, gumbi, vijaki – možnosti za ustvarjanje je neskončno!

Ob ustvarjanju z otrokom ne pozabi

Avtorica opozarja, da ob ustvarjanju z otrokom ne pozabiš na glavne stvari:

– bodite prisotni skozi celoten proces igre in ustvarjanja

– sprejmite nered

– bodite čuječni

– iščite stvari, zaradi katerih se spontano nasmehnemo

– pozitivno preusmerite otroka in mu pokažite kaj lahko počne, namesto, česa ne sme početi

– spremenite okolje in poskrbite za nove občutke

– zaupajte igri (in se z njo ukvarjajte zgolj in samo za čisti užitek)

– otroku dajte pohvalo in spodbudo, ne glede na doseg končnega cilja – osredotočite se na sam postopek ustvarjanja in ne na končni izdelek. To pomaga otroku graditi samozavest in ga spodbuja k razmišljanju “out of the box”.

– odložite telefon in bodite prisotni

ustvarjanje za otroke, DIY ustvarjanje z malčkom, ustvarjanje z otroki, ustvarjanje z malčkom, praznično ustvarjanje, ideje za ustvarjanje, ideje za darila, ideje za praznike, ideje za praznične aktivnosti, aktivnosti za otroke, božične aktivnosti, poletne aktivnosti, knjiga za ustvarjanje

Ideje za ustvarjanje z otroki

Knjigo Veseli dnevnik za čaroben in igriv vsak dan lahko dobiš tukaj.

Radi ustvarjate? Poglejte si še več idej za ustvarjanje z otrokom.