Oblačila za novorojenčka

Katera oblačila za novorojenčka moraš imeti pripravljena, preden malo štruco prineseš domov? Moj nasvet je, da vsaj do številke 68 ne kupuješ drugih stvarih, kot nekaj bodijev na preklop in hlačk. Glej, da bodo oblačila bombažna, mehka, raztegljiva in udobna. Predvsem naj se enostavno oblačijo. Ravno zaradi tega so bodiji na preklop super, saj bodi položiš na previjalno, dojenčka nanj, samo še vstaviš roke in noge, zapneš gumbke in si. Brez vlečenja čez glavo (in nepotrebnega joka). Ko dojenčki še ne zmorejo držati glavice, je oblačenje kar na začetku kar projekt.

Predlagam, da nekaj kompletov oblačil odneseš s seboj že v porodnišnico. Vsaj moja izkušnja je bila taka, da so imeli tam majčke na preklop in povijalne plenice. Če ima dojenček bodi, pomeni, da mu drži pleničko na miru, oblečeš samo še hlačke s stopalkami in je dojenček hitro oblečen. Brez vezenja trakcev na majčkah in podobne nepotrebne stvari. Saj imaš res ves čas na svetu, samo bi ga res raje preživela za crkljanje s svojo dišečo štručko, kot pa (prvič) živčna mamica, ki se trudi otroka čimprej obleči, da ne bo jokal. Saj mogoče je v drugo, tretje lažje, ko si že navajena na jok, če pa si prvič mamica, pa vse skupaj hitro lahko postane zelo stresno.

oblačila za novorojenčka, oblačila za dojenčka, prva oblačila, komplet iz porodnišnice, komplet za dojenčka, pikice, polka dots, red polka dot baby clothes, pikapolonice

Predlagam, da imaš v štartu samo nekaj številk oblačil v najmanjših velikostih. Oblačila bodo po vseh verjetnosti hitro rotirala in nima smisla, da imaš veliko zaloge, ker dojenčki rastejo res hitro. Pa recimo, da bosta prala vsaj 1x na teden. Oblačila seveda prilagodi tudi glede na letni čas, v katerem boš rodila.

v številki 50

– bodi na preklop 5

– hlačke s stopalkami 5

Manjših številk se izogibaj (če tvoj otrok ravno ne bo nedonošenček), saj jih bo dojenček res hitro prerastel, hkrati pa, če ti res zmanjka čistih oblačil, mu še vedno lahko oblečeš eno številko večje. Obratno pa bolj težko.

v številki 56

– bodi na preklop 10 kom

– hlačke s stopalkami 5kom

– hlačke brez stopalk 5kom

– pižamice s stopalkami z zapenjanjem na gumbe 2kom

– jopica

v številki 62

pajac iz pliša s stopalkami (za ven)

– bodi na preklop dolgi rokavi/kratki rokavi 10 kom

– lahko tudi bodi s širokim izrezom 5kom

– pižama s stopalkami 4 kom

– hlačke 5 kom

– hlačke s stopalkami 5 kom

– jopica 2 kom

– spalna vreča 1 kom

– žabice 5 kom

– nogavičke 10 kom

– bombažne rokavičke 1 kom (lahko uporabiš tudi nogavičke)

– copatki 1 kom (dojenček bo večinoma ležal in ne bo potreboval čevljev, copatki pa so predvsem mišljeni za ven, notri bo verjetno samo v nogavičkah)

– debelejši copatki/škorenjčki iz blaga za ven 1 kom

– bombažna kapica tanka 2 kom

– debelejša kapica 1 kom

Za nego boš potrebovala še: – brisačko s kapuco (vsaj 2 kom), ter gel za pranje perila. Za pranje oblačil sem uporabljala detergent brez vonja

– velike tetra plenice ( 5kom) in male (10kom)

– posteljnino 2 x rjuho, prevleko za odejo 2 x

Za v voziček predlagam še dekico in če voziček ni dovolj zaščiten proti vetru in mrazu, morda še zimsko vrečo. Potrebovala boš še nekaj slinčkov (rutk), predvsem zaradi slinjenja. Kasneje, pri uvajanju GH pa pridejo na vrsto večji slinčki, ampak to je že druga tema.