Uvajanje v vrtec

Gre tvoj malček letos prvič v vrtec? Te zanima kaj res potrebuje in česa ne? Kaj potrebuješ ti in kako postopati, ko gre za uvajanje v vrtec? Gre morda tvoj malček v vrtec po daljši pavzi ali bo morda menjal vrtec in bi ga radi na to pripravili?

uvajanje v vrtec
uvajanje v vrtec, malček v vrtcu, prvič v vrtec, kaj potrebujem za uvajanje v vr
uvajanje v vrtec

Če si prvič mama, imaš verjetno veliko vprašanj in skrbi, tako kot sem jih imela jaz, preden je šla moja hči v vrtec. Kakšen teden ali dva, preden bo otrok začel z uvajanjem, boste imeli z vzgojiteljico razgovor. Tam boste izvedeli, kaj točno potrebujete prinesti s seboj, kako bo izgledal uvajalni teden. Odgovorili vam bodo tudi na vsa vprašanja in vas vprašali o posebnostih. Če pa bi se radi pripravili že vnaprej, je spodaj seznam petih stvari, ki jih bo otrok zagotovo potreboval.

Stvari, ki jih otrok (ne) potrebuje za uvajanje v vrtcu

1. Nahrbtnik

Verjetno je prva stvar, na katero pomisliš prav nahrbtnik. V resnici ne potrebuješ trendi nahrbtnika (čeprav ga marsikatera mama kupi malo za gušt). Dokler je otrok še majhen, nahrbtnika v in iz vrtca ne bo sam nosil. Realno bo nahrbtnik večino časa ostal v vrtcu, zato so lahko otrokove stvari tudi v vrečki. Če ima vrtec omarice in vsak otrok svojo poličko, pa tudi te ne potrebuješ. Bolj pomembna je vrečka za umazana/mokra oblačila. To je tisto, kar boste (najverjetneje) prvo leto nosili domov. Nahrbtnik bo otrok začel sam nositi šele kasneje. Ni pa nič narobe, če ga kupite že zdaj, tudi jaz se nisem mogla upreti, hehe.

Nahrbtnik za vrtec

2. Rezervna oblačila

Vzgojiteljice vam bodo povedale, koliko rezervnih kompletov oblačil naj ima otrok v vrtcu (ponavadi predlagajo tri komplete oblačil- hlače, majice, nogavice). Če se otrok odvaja od plenic, naj bo več spodnjih hlačk in hlač (če imate deklico, priporočam, da v toplih mesecih nosi čim več oblekic). Oblačila naj bodo tudi sicer prilagojena letnemu času. Ob deževnih dnevih ne pozabite prinesti dežnih hlač in škornjev. Nekateri vrtci priporočajo, da se oblačila označi ali podpiše, sploh v primeru, če ima v vrtcu več otrok enaka oblačila (npr. jakne, copati in čevlji, ki se lahko zamešajo v garderobi).

3. Copati

Otrok naj ima udobne, dovolj velike copatke. Predlagam, da ima ene samo za v vrtec, drugače se zna zgoditi, da bi jih pozabili doma. Predlagam mehke, z upogljivim podplatom, npr Snugi. Jaz jih kupim ponavadi takrat, ko imajo razprodajo ali pa v njihovi outlet ponudbi.

copati za vrtec, copati za v vrtec, mehki copati, snugi copati, copatki

Copati za v vrtec

4. Lonček ali skodelica za pitje

V vrtcu začnejo spodbujati pitje iz lončka. Če vaš otrok še ni navajen na lonček za pitje, predlagam takega z ročaji in ustnikom, ter snemljivim zgornjim delom. Ko otrok neha uporabljati ustnik, se samo odstrani in ostane le lonček z držali. Nekateri vrtci uporabljajo svoje lončke.

lonček za vrtec, lonček za uvajanje, lonček za pitje, skodelica za pitje, lonček za v vrtec

Lonček z ročaji

5. Ninica za spanje/duda

Otroci naj ne bi nosili svojih igrač v vrtec, izjema so igračke, ninice za spanje. Ponavadi dobijo ninico, ko je čas za počitek. V kolikor je vaš otrok še zelo majhen in ima za spanje dudo, seveda ne pozabite tudi na njo. Predlagam, da jo ima otrok v svojem nahrbtniku dudo v posebni posodici, kamor jo bodo po spanju lahko vzgojiteljice tudi pospravile. V vrtcu sicer spodbujajo odvajanje od dude čimprej.

Duda, ninica, vsemu bova kos, pripomočki za spanje otroka, spanje dojenčka, spanje malčka, spanje v vrtcu

Spanje v vrtcu in duda

Kako otroka pripraviti na uvajanje v vrtec?

Knjige o vrtcu

Otroku čim več govorite o vrtcu in o tem kaj bo tam počel, lahko si pomagate tudi z različnimi knjigami. Meni je super Sara gre rada v vrtec. V knjigi izveš zakaj je Saro strah in kako postane pogumna. V knjigi lahko spremljaš Saro, ko gre prvi dan v vrtec, spozna vzgojiteljico in ostale otroke. Kmalu vidi, da je v vrtcu zelo zabavno, po tem, ko jo pride mamica iskat, pa počneta skupaj nekaj prav posebnega.

Sara gre rada v vrtec

Pred kratkim sem odkrila kartonko Poglej, kako lepo je tvoje leto v otroškem vrtcu. Knjiga prikazuje isto skupino otrok v vrtcu, skozi vse štiri letne čase. Med branjem vam lahko malček pokaže, kaj vse počnejo otroci na sliki, ter se z njimi tudi poistoveti.

Knjige o vrtcu, uvajanje v vrtec, kartonka moje leto v vrtcu

Knjige za uvajanje v vrtec

Prvo uvajanje v vrtec

Nekateri vrtci začnejo uvajanje otrok v vrtec postopoma, po par minut na dan. Po navadi vrtec obiščete nekaj dni takoj po zajtrku, da se otrok spozna z igralnico, vzgojiteljicama in otroki. Naslednja stopnja je, ko pride otrok že zjutraj na zajtrk in ostane do kosila. Zadnja, najtežja stopnja za marsikaterega (otroka in starša) pa je, ko se uvede še spanje. Nekateri otroci rabijo več časa, da se počutijo varne, da se sprostijo. Nekateri se upirajo spanju, drugi ne želijo jesti, tretjim pa je čisto vseeno in ne želijo domov, ko jih pridete iskat. Vsak otrok je drugačen in treba se mu je prilagoditi.

Koliko časa nameniti uvajanju v vrtec?

Predlagam, da si za uvajanje vzamete 2 tedna dopusta (ali vsaj enega). Nekateri otroci se hitro uvedejo, drugi pa rabijo malo več. Zna se tudi zgoditi, da bo otrok po parih dneh zbolel. Pa ne zaradi vseh virusov, ki krožijo v vrtcu (no, tudi kakšen “smrkav” se vedno najde), ampak tudi zaradi napora in vseh sprememb, ki jih uvajanje v vrtec prinese s seboj.

Tudi doma pričakujte spremembe, od zbujanja ponoči, do povečanega dojenja (če še dojite), stiskanja k vam, jutranje jokavosti.. Vse to je normalno!

Kaj paziti pri uvajanju v vrtec?

Otroku večkrat razložite, da ga boste peljali v vrtec in tam pustili za nekaj časa, kjer se bo lahko igral z drugimi igračkami in novimi prijatelji. Povejte mu, da ga imate radi, da ga boste pogrešali ter ga boste hitro prišli iskat. To mu ponovite tudi, ko vstopite v vrtec in ko se od njega poslovite. Pazite, da poslavljanje naj ne traja predolgo, saj bo otroku težje, sploh, če bo videl, da je vam hudo in težko. Z vzgojiteljicami se o pomembnih zadevah raje pogovorite, ko pridete po otroka, ali pa se naročite na govorilne ure.

Česa ne početi v času, ko se otrok uvaja v vrtec?

V času uvajanja v vrtec, naj bo čim manj drugih novosti, saj bo že to dovolj velika sprememba za otroka. V tistem času otroka ne začnite odvajati od dude, plenic, dojenja… Vsak otrok drugače sprejme uvajanje v vrtec. Normalno je, da zjutraj joka ali pa, da se vas oklepa. Normalno je, da joka, ko pridete ponj v vrtec. Normalno je tudi, če ne joka in ne želi domov, ko pridete ponj. Vse to je normalno.

Kaj potrebuješ ti v času uvajanja otroka v vrtec?

V času uvajanja v vrtec tudi ti potrebuješ veliko ljubezni in razumevanja. Veliko razumevanja do otrokovih čustev. Močne volje (sploh ob joku) in zaupanja do vzgojiteljic, otroka in do vas samih. Morda se ti zdi, da izgubljaš delček sebe, ko oddajaš otroka v vrtec. Morda se ti zdi, da se čisto vse spreminja. Ker tudi se. Ampak glej na to takole, spremembe niso nič slabega. Otroci z odhodom v vrtec dobijo ogromno. Sama sem tudi želela ostati še doma, vse bolj kot se je bližal konec porodniške, bolj sem se oklepala nje in najinega skupnega časa.

Pa sem šla, medtem, ko je bila na uvajanju v vrtcu, sama na kavo. Najprej kar z malo slabe vesti, ampak sem videla, da potrebujem tudi jaz ta čas, čas zase. Ko sem prišla po njo, je bila vesela in to mi je dalo še dodatno potrditev, da je vrtec pravilna odločitev. Pa ne samo zaradi varstva, ampak zaradi nje.

Najbolj pomembno je to, da veš, da bo vse ok.