Otok Korčula in najlepše plaže – foto in video

Otok Korčula je južnodalmatinski otok v Srednjem Jadranu. Leži južno od Hvara, severno od Lastova in zahodno od Pelješca. Šesti največji hrvaški otok je eden izmed najbolj zelenih jadranskih otokov. Junakinja grške mitologije Korkyra naj bi bila doma na otoku Korčula, zato je otok tudi dobil ime po njej. Domovanje naj bi ji določil bog Pozejdon. Po nekaterih podatkih naj bi bil na otoku doma tudi svetovni popotnik Marko Polo.  Korčula je soncem obsijana približno 2700 ur na leto. Večina plaž na otoku je prodnatih, med njimi pa lahko najdete tudi mivkaste. 

Otok Korčula, južna Dalmacija, Hrvaška

Otok Korčula, južna Dalmacija

Ulice v mestu Korčula so zgrajene v obliki ribje kosti. Premišljena oblika služi naravnemu prezračevanju mesta, ki med mestno zidovje spušča ‘dobre’ in zadržuje ‘slabe’ vetrove.  Na otoku je več nahajališč zgodovinskih ostankov. Na otočku Badija, ki leži v bližini mesta Korčule, so našli ostanke nožev, ki izvirajo iz neolita.

Otok Korčula in najlepše plaže

Plaža Vela Pržina, Lumbarda, Korčula

Majhno ribiško naselje Lumbarda se nahaja na vzhodnem delu otoka Korčule. Peščeni zaliv obdajajo nežni griči. Lumbarda ponuja uživanje na plažah prekritih s finim belim peskom, kar je dokaj nenavadno za obalo Jadrana. Poleg plaže Vela Pržina sta zaradi plitvin priljubljeni tudi plaži Bilin žal in Tatinja.

Plaža Vela Pržina, Lumbarda, otok Korčula, najlepše plaže Korčula

Plaža Bilin žal, Lumbarda

Plaža Bilin Žal je obrnjena proti Pelješcu. Je manjša od plaže Vela Pržina in super za družine z majhnimi otroki, saj je vstop v morje mivkast in zelo plitek. Na plaži žal ni naravne sence, so pa v bližini tudi gostilne in restavracije. Plaža je povezan z avtobusno linijo z Lumbardi in mesta Korčule, in zaradi tega je plaža v poletni sezoni zelo natrpan.

Plaža Bilin Žal, Lumbarda, otok Korčula, najlepše plaže Korčula

Plaža Pupnatska Luka

Po mnenju številnih gostov, plaža v Pupnatski luki je ena od najlepših plaž na Korčuli. Morje je tak čisto, da je že prozorno, obkruženo z bogatim, zelenim gozdom, kar ustvarja čudovit kontrast zelene in turkizne barve. Plaža se nahaja 15 kilometrov od mesta Korčule. Na plaži so tudi izviri s pitno vodo, ki nudijo osvežitev v vročih poletnih dneh. Do nje pelje cesta iz Pupnata, ki je oddaljen približno 5 km.

Plaža Pupnatska Luka, otok Korčula, najlepše plaže Korčula

Plaža Proizd, otok Proizd

Proizd je naravna oaza in resnični biser Jadrana. Narava ga je obilno obdarila z najdragocenejšimi darovi: kristalno čistim morjem, bleščeče b morje tukaj čisto in nadrealistično turkizne barve. Obkroža ga boro gozd, skozi kateri se je treba sprehoditi, da bi se prišlo na plažo. Plaža je prodnata ampak je tudi obkrožena z velikim in ravnim kamenjem, kar ustvarja romantično vzdušje.

Plaža Žitna, otok Korčula

Prodnata plaža Žitna se nahaja v mestu Zavalatica.

plaža Žitna, Korčula, najlepše plaže Korčula, Dalmacija

Te morda zanimajo najlepše plaže na otoku Pagu ali plaže na otoku Krku. Morda pa te bolj vleče v Hrvaško Istro, ali Italijo blizu naše meje?