Hrvaška Istra znamenitosti in plaže

Bližnja Hrvaška nas vabi v vseh letnih časih. Ne samo zaradi čudovitega morja, ampak tudi zaradi naravnih znamenitosti, krasnih srednjeveških mest in dobre hrane. Poglej spodnji seznam Istra znamenitosti in seznam najlepših plaž v Istri. Boš videl/a, da je vredna obiska.

Srednjeveška mesta – Istra znamenitosti

Srednjeveška mesteca v notranjosti se najpogosteje nahajajo na vrhu hriba, kar je predstavljalo njihovo naravno zaščito. Od zunaj imajo podobo trdnjave, srednjeveško mesto pa je od znotraj prepleteno z ozkimi in vijugastimi ulicami. Center mestnega življenja so cerkev in trg v središču.

Rovinj

Rovinj je čudovito zgodovinsko ohranjeno staro mestno jedro z zgradbami in elementi srednjeveške, gotske renesanse in baroka. Na severu starega mestnega jedra lahko obiščete starodavno obzidje, ki je varovalo njegove prebivalce pred osvajalci in sovražniki. Rovinj se nahaja na zahodni obali Istre največjega hrvaškega polotoka. V letu ima 134 sončnih dni, zaradi česar je tretji najbolj sončen kraj z najmanj oblaki na Jadranu. Tri najbolj znane ulice Rovinja so Carrera, ki je polna trgovin in malih galerij, Bregovita ulica in Grisia. V bližini je gozdni park Zlatni rt, ki je znan po drevoredu cipres in sredozemskem rastlinju.

Grožnjan

Grožnjan je znan predvsem kot umetniška vas. Tam najdete 28 ateljejev, mestno galerijo z likovnimi deli umetnikov iz celega sveta, svoje mesto pa je tam našla tudi znana Imaginarna filmska akademija. V poletnih meseci celoten Grožnjan postane prizorišče številnih predstav, v katerih se izmenjujejo znani jazz inštevilni drugi umetniki. utrjeno srednjeveško mestece se prvič omenja leta 1103 pod imenom Piemonte, ko je bil njegov kaštel s celotnim fevdom podarjen oglejski cerkvi. Od 13. do sredine 14. stoletja je pripadal družini Pietrapelosa, potem pa prišel pod beneško oblast, ter postal upravno središče zahodnega dela beneške Istre. Od spomenika so se ohranili le deli obrambnega sistema, glavna mestna vrata na vzhodni strani in del mestnega obzidja, ki so ga dvakrat obnovili.

Motovun

Najstarejši del mestnega jedra in hkrati tudi najvišji del Motovuna, je obdan z dobro ohranjenim obzidjem iz 13. in 14. stoletja, ki je danes spremenjeno v sprehajalno pot. V ta del boste vstopili skozi slikovita kamnita vrata, pred katerimi se bohoti najlepša razgledna točka daleč naokoli. Znotraj jedra je nekaj romanskih in gotskih hiš. Mesto Motovun je bilo v srednjem veku središče gospodarstva in politike. Zgodovinsko mesto navdušuje z majhnimi cerkvami, številnimi spomeniki in ulicami ter trgi, okrašenimi z umetniškimi skalami.

Hum

Za Hum pravijo, da je najmanjše mesto na svetu. Leži na majhnem prostoru na nadmorski višini 339 metrov, nad izvirom reke Mirne. Mestece je skoraj v celoti ohranilo svojo prvotno arhitekturo, razvijalo pa se je izključno znotraj srednjeveškega obzidja. Lahko rečemo, da je mestece danes v celoti ‘mesto spomenik’. Zanimivo je, da še vedno vsako leto po starem običaju volijo svojega župana in sicer tako, da svoje glasove vrezujejo v leseno palico.

Buzet

Srednjeveški Buzet je pravo mesto sobivanja preteklosti in sedanjosti, kjer se skrivajo stare uličice, obzidja in cerkvice, polni privlačnih zgodb. Staro mesto Buzet se nahaja na 150 m visokem hribu nad dolino reke Mirne, medtem ko novejši del mesta, ki se imenuje Fontana, ki se nahaja v rodovitni dolini ob vznožju hriba. Staro naselje Buzeta je današnjo podobo dobilo v času beneške nadvlade. Ima dvoje mestnih vrat, štiri trge, srce mesta pa je bil nekoč baročni mestni vodnjak. Gozdovi v okolici Buzeta so domovina istrskih belih in črnih tartufov.

Buzet, Istra znamenitosti

Dvigrad

V zgodnjem srednjem veku sta bila tu dva gradova – Parentino in Moncastello. V prvem od teh je življenje zamrlo že na začetku srednjega veka; drugi je bil pod imenom Dvigrada – Duecastelli naseljen že do leta 1631, ko so ga prebivalci zapustili zaradi epidemije kuge in ustanovili Kanfanar. Ostanki ponujajo edinstveno sliko srednjeveške mestne strukture, obdane z obzidjem in stolpi pri vhodu v mesto.

Pazin

Pazin je mestece v središču Istre in je tudi sedež Istrske županije. je mesto na visoki planoti v osrednji Istri na Hrvaškem. Pazin leži na apnenčastem hribu (381 metrov nadmorske višine) nad Pazinsko jamo, v katero se potopi rečica Pazinčica. Stari del mesta se je razvil na robu ponora Pazinska jama, v katerega ponikne rečica Pazinčica. Na strmi skalni steni visoki okoli 120 metrov nad ponorom stoji kaštel. Reka Pazinčica ustvari tudi znan slap Zarečki krov in jezero. Pazinski kastel je eden najbolje ohranjenih in najlepših v Istri. Kastel je dobro branjena utrdba, ki se nahaja na robu ponora reke Pazinčice in je hkrati največja in najbolje ohranjena srednjeveška utrdba v Istri.

Vodnjan

Vodnjan je naselje v jugozahodnem območju Istre, 10 km od Pule. Mestece je ohranilo značilno obliko srednjeveškega naselja z gosto nepravilno razporeditvijo hiš znotraj zunanjega venca hiš, ki so bile istočasno v funkciji obrambnega zidu (gradnja prvega gradu sega v četrto ali peto stoletje našega štetja; večji kaštel z obrambnim jarkom pa je bil sezidan okoli leta 1300 in porušen leta 1808). Vsaka ozka ulica skriva številne stare hiše, cerkev ali palačo, palačo, zgradbe, ki so bile zgrajene v gotskem, renesančnem ali baročnem stilu. Od vodnjanskih palač iz obdobja od 15. stoletja do 18. stoletja najbolj izstopa palača Bradamante z okrasi na pročelju, palačo rdeče barve pa najdemo na Narodnem trgu.

srednjeveška istra, srednjeveška mesta na hrvaškem, hrvaška, hrvaška istra, istra, istra znamenitosti, najlepše plaže v istri, istra plaže, najlepše plaže istra, pasje plaže, pula, pulj, pula amfiteater, arena pula, pula arena, grožnjan, hum, srednjeveška mesta, rovinj, buzet, motovun, pazin, pula, pulj, arena pula, vodnjan, brioni, nacionalni park, najlepše plaže, kotli, istra, naravni park, znamenitosti istre, počitnice, potovanja, potovanje z otrokom, morje hrvaška, hrvaška, hrvaška počitnice, hrvaška morje, potovanje z otrokom, izleti, družinski izleti, kam z mulcem, trideseta
Vodnjan, Hrvaška Istra znamenitosti

Rimski amfiteater, Arena Pula – Istra znamenitosti

Arena v Puli je edini preostali rimski amfiteater, ki ima štiri stranske stolpe in v celoti ohranjene vse tri rimske arhitekturne rede. Zgrajena je bila med letoma 27–68 n. št. in je šesta največja ohranjena rimska arena na svetu. Redek primerek med 200 rimskimi amfiteatri, je najlepše ohranjen starodavni spomenik na Hrvaškem. V Puljski Areni pogosto potekajo koncerti in festivali. Če se odpravljaš do Arene, si poglej, kje lahko parkiraš v bližini in kako plačaš parking. Tukaj si lahko prebereš še več o znamenitostih v Puli, o najlepših plažah v Puli in njeni okolici, ter pasjih plažah.

Najlepše plaže – Istra znamenitosti

Tukaj si lahko pogledaš najlepše plaže v Istri na Hrvaškem, ali te bolj zanimajo družinske plaže v Istri ali pa romantične plaže za pare?

Nacionalni parki – Istra znamenitosti

Narodni park Brioni

Na področju Republike Hrvaške je zaščitenih 8 narodnih parkov, od tega je v Istri narodni park Brioni. Brioni so skupina dveh večjih in dvanajstih manjših otočkov ob zahodni obali Istre, nedaleč stran od Pule, s skupno površino vsega sedem kvadratnih kilometrov. Zaščiteno je ne le celotno otočje, temveč tudi okoliško morje. Tu je tudi safari park z eksotičnimi rastlinojedci in dragocena kulturna dediščina iz rimskega in bizantinskega obdobja. Zaradi izjemne lepote so bili otoki že od začetka stoletja priljubljeno letovišče državnikov in aristokracije.

Narodni park Brioni, Istra znamenitosti

Naravne znamenitosti – Istra znamenitosti

Kotli, Istra – naravni bazen

Poseben simbol Kotlov so mlini, katerih ruševine so še vidne na poti ob reki, eden od njih pa je obnovljen in ima status kulturne dediščine. Vas Kotli v bližini Buzeta je eden najbolj skritih kotičkov Istre, kjer je reka Mirna v tla izdolbla kotanje, podobne kotlom, po katerih je dobila ime vasica. Voda se v malih slapovih in brzicah preliva iz ene kotanje v drugo in se zbere v naravnem bazenu Slap. Kotli imajo dolgotrajno zgodovino, saj so bili nekoč bogast obrtniški kraj, znan po mlinarjih in krojačih.  Današnjo podobo je vas dobila v 18. stoletju. Ohranjenih je le 15 hiš, ki so večje od tistih v okoliških vaseh, saj so bili vaščani premožnejši zaradi svoje podjetnosti.

Iščeš ideje za naslednje potovanje? Tukaj jih najdeš kar nekaj. Ideje pa najdeš tudi na mojem Instagram profilu.