Naravno barvanje pirhov – načini in postopki

Si letos za naravno barvanje pirhov? Predlagam, da jajca najprej razbarvate – to narediš takole, da se bo barva bolj prijela na jajca. Poglej kakšna barva pride pri kuhanju določenega živila. Želiš rjavo, rumeno, oranžno, roza, zeleno, vijolično? Beri naprej.

Naravno barvanje pirhov

Kurkuma – rumena barva

V manjši lonec zlijte toliko vode, da bodo vsa jajca pokrita. Dodajte žličko alkoholnega kisa in cca 4 žličke kurkume na pol litra vode. Ko voda zavre, ogenj zmanjšajte na minimum in kuhajte še 10-15 min. Jajca ohladite na papirnatih brisačah.

Rdeča pesa – rožnata barva

Rdečo peso narežite na koščke, dodajte jajca in toliko vode, da bodo vsa jajca pokrita. Dodajte žličko alkoholnega kisa in zavrite. Ko voda zavre, ogenj zmanjšajte na minimum in kuhajte še 10-15 min. Jajca ohladite in osušite na papirnatih brisačah.

Rdeča paprika – oranžna barva

V manjši lonec zlijte toliko vode, da bodo vsa jajca pokrita. Dodajte žličko alkoholnega kisa in cca 4 žličke rdeče paprike v prahu na pol litra vode. Ko voda zavre, ogenj zmanjšajte na minimum in kuhajte še 10-15 min. Jajca ohladite na papirnatih brisačah.

Špinača – zelena barva

Špinačo v večjih količinah najprej skuhamo v vodi, potem dodamo jajca in kuhamo na zmernem ognju cca 30 min. Ogenj ugasnemo, jajca pa pustimo v vodi še kakšno uro ali dve. Zeleno barvo lahko dobimo tudi s peteršiljem, ki ga pripravimo na enak način kot špinačo.

Teran – temno vijolična

Jajca prelijemo s hladnim teranom, zavremo in jih kuhamo na zmernem ognju cca 15 min. Odstavimo, a jajca pustimo v teranu še nekaj ur, lahko tudi čez noč. Dlje časa, kot jih bomo namakali, bolj intenzivna bo barva.

Kava – rjava barva

V manjši lonec zlijte toliko mrzle vode, da bodo vsa jajca pokrita. Dodajte žličko alkoholnega kisa in toliko mlete kave, kot bi želeli pripraviti zelo močno turško kavo. Ko voda zavre, ogenj zmanjšajte na minimum in kuhajte še 10-15 min. Jajca ohladite na papirnatih brisačah.

Posušene borovnice – modra do temno vijolična

Posušene borovnice z žlico vinskega kisa kuhajte 15 min, potem pa dodajte jajca in kujate na zmernem ognju še cca 30 min.

Čebulni olupki – rjava

Postopek za barvanje s čebulnimi olupki si poglej tukaj.

Vsa jajca pobarvana na tak način so užitna. Porabiti jih morate v 7 dneh. Na mizi pa jih imejte le kakšno uro do dve, potem pa jih spravite v hladilnik, saj trdo kuhana jajca niso tako obstojna kot surova, saj se jim s kuhanjem lupina stanjša.

Te zanimajo še ostali načini barvanja pirhov? Klikni tukaj.